Ζευγάρι: ουδέτερο, συνδυασμός δύο στοιχείων που αποτελούν ένα σύνολο. Δύο άνθρωποι που ενώνονται με τα δεσμά του γάμου ή συνδέονται ερωτικά, δύο ζώα που οργώνουν μαζί ή σέρνουν μια άμαξα.

Μία λέξη πολλαπλών εννοιών, η οποία κατανοείται σε ένα βαθμό από κάθε νεαρό ενήλικα στον κόσμο μας. Η απλότητα της λέξης αφήνει περιθώρια στον καθένα να υποθέσει ποια από τις παραπάνω έννοιες χρησιμοποιείται όταν βλέπουμε δύο ανθρώπους να κρατιούνται χέρι-χέρι στο δρόμο, αλλά επίσης φοβίζει πολλούς το να κάνουν την απλή ερώτηση «τι σημαίνει ζευγάρι;». Όπως και στο σχολείο ο κοινωνικός κύκλος γύρω μας κρίνει και κατακρίνει την κάθε μας πράξη. «Πώς μπορώ να κάνω μια τόσο χαζή ερώτηση μπροστά σε τόσο κόσμο;».

Ζούμε σε ένα κόσμο που οι απορίες χλευάζονται κι έχουμε παραστρατήσει από την πορεία μας. Ο καθένας μπορεί να σου πει πως η δεύτερη ερμηνεία της λέξης εκφράζει ένα ζευγάρι ανθρώπων καλύτερα από τις υπόλοιπες, όμως η έννοια της λέξης δεν περιλαμβάνει τις λέξεις ζήλια, πάθος, συμβιβασμός, αγάπη, φιλία πουθενά, σε καμία από τις τρεις ερμηνείες. Οπότε ένα ακαδημαϊκό αλλά κι αντιδραστικό μυαλό αμφιβάλει κι αναρωτιέται. «Γίνεται να υπάρξει ζευγάρι δίχως τα παραπάνω;».

Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο κι η λέξη. Ναι, αν ρωτήσετε στις καφετέριες και στους δρόμους ανθρώπους μεγάλους με εμπειρίες κι ιστορία, θα σας απαντήσουν με πληθώρα απόψεων, αλλά το σημείο στο οποίο συμφωνούν όλοι όταν βάλουν την τελευταία τελεία είναι ότι το ζευγάρι όπως το αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος δεν αντιστοιχεί σε καμία ερμηνεία από τις προαναφερθείσες αποκλειστικά, αλλά και στις τρεις μαζί.

Φυσικά όλοι μας θεωρούμε απαραίτητο για ένα ζευγάρι να έχει ερωτικές σχέσεις πριν θεωρηθεί ως ζευγάρι κι η μείωση της έννοιας απλά στη δεύτερη ερμηνεία της έχει καταστρέψει τη συναισθηματική ευφυΐα αλλά και την προσέγγιση του έρωτα σαν θέμα στις μέρες μας.

Παντού νεότεροι αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι υστερούν να κατανοήσουν ότι είμαστε προγραμματισμένοι βιολογικά όχι απλά να αναπαραγόμαστε, αλλά να συζούμε γιατί μας κάνει δυνατότερους.

Ο συνδυασμός δύο στοιχείων που αποτελούν ένα σύνολο. Δύο στοιχεία, ένα σύνολο. Η ικανότητα ενός ζευγαριού να διαγράψει την ατομική του μοναδικότητα και να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο, μία μονάδα, όταν αυτό είναι αναγκαίο, είναι καθοριστικό στοιχείο για τη μακροβιότητα κι επιτυχία της ένωσης δύο ατόμων. Την ένωση τους, όχι σε ομάδα, αλλά σε μονάδα.

Μία μίξη που ο ένας καλύπτει τα μειονεκτήματα του άλλου με τα προτερήματά του για την επίτευξη κοινών στόχων. Η δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου, προσωρινού όντος για τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος ή επιδίωξης οποιουδήποτε στόχου.

Πόσο περίεργη μπορεί να φαίνεται σε κάποιον αυτή η μαθηματική προσέγγιση του όρου «ζευγάρι» και πόσο απλή η απάντηση; Δεν είναι το ίδιο κατανοητό από κάθε άνθρωπο και για αυτό το λόγο η ωριμότητα κι εμπειρία ενός ανθρώπου συμβάλλουν στην κατάκτηση της αλήθειας.

Δύο ζώα που οργώνουν μαζί ή σέρνουν μια άμαξα. Η ύπαρξη μιας «άμαξας», ή αλλιώς ενός κοινού μακροχρόνιου στόχου είναι ζωτική για τη συνεργασία δύο όντων σε ένα κοινό περιβάλλον. Κι η απουσία της απ’ τις κύριες αιτίες που δύο άνθρωποι χωρίζουν δρόμους. Όταν τα προσωπικά σου πάθη, ο λόγος ύπαρξής σου και το χαμόγελό σου συμβαδίζουν με αυτά του συντρόφου σου, δεν υπάρχει εμπόδιο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Μόνο ενθουσιασμός για το τι είστε ικανοί να πετύχετε ενωμένοι.

Όταν το ζεύγος δύο ανθρώπων μοιράζεται κοινούς στόχους κι έχει τη δυνατότητα να συνυπάρξει σαν μονάδα αντί για δύο συμβιωτικά όντα, τότε εμπόδια όπως ζήλια, πάθος, συμβιβασμός, αγάπη, φιλία, τα οποία διχάζουν και βασανίζουν πνευματικά δύο ψυχές, εξαφανίζονται σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Σε αντίθεση με εκείνους που απλά μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι μέχρι ένας τρίτος να προσφέρει μια πιο ελκυστική εναλλακτική στην ερωτική τους ζωή, το ζευγάρι έχει περάσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο δεσμού και μπορεί ακόμη και να απολαύσει τρίτους ερωτικά χωρίς ίχνος αμφιβολίας και μετάνοιας. Διότι όταν το ταίρι σου ζευγαρώσει αληθινά μαζί σου και γίνετε ένα, θα θυμηθείς ότι ποτέ δε ζήλεψες τον εαυτό σου, ποτέ δεν ποθούσες τον εαυτό, ποτέ δε συμβιβάστηκες με τον εαυτό σου και ποτέ δεν αγάπησες ή έγινες φίλος με τον εαυτό σου.

Αν κι είναι ευχάριστα μπόνους, ποτέ δε θα φοβηθείς μη χαθούν από τη σχέση σας. Επειδή πλέον δεν τα χρειάζεσαι, απλά χρειάζεσαι το ταίρι σου. Ένα σύμμαχο που σε συμπληρώνει με όλα του τα θετικά και σε χρειάζεται όσο κι εσύ αυτόν. Είστε δύο μισά με άθροισμα ένα. Είστε μονάδα.

 

Επιμέλεια Κειμένου Alex Stinson: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Alex Stinson