Όλοι έχουμε ακούσει πως τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία, είναι υπερτιμημένα κι οι άνθρωποι που τα κυνηγάνε με εμμονή δυστυχισμένοι. Παρ’ όλα αυτά συνεχώς τα συναντάμε στην καθημερινότητά μας, ο κόσμος κατηγοριοποιείται σύμφωνα με το μέγεθος της τσέπης του κι η συμπεριφορά μας έχει διακριτές διαφορές, όταν μιλάμε σε δύο ανθρώπους διαφορετικής οικονομικής δυνατότητας.

Μπορεί να το ξέχασες, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού σου έχει χαραχτεί η ανάμνηση εκείνου του άνδρα που μίλησε υποτιμητικά στη σερβιτόρα, όταν εκείνη άργησε λίγο στην παραγγελία της, και πριν απ’ αυτό τη γυναίκα που κοίταξε έντονα τον άντρα, όταν έβγαλε το πορτοφόλι του και το ακούμπησε πάνω στο τραπέζι.

Σε ρωτάνε συχνά τι δουλειά κάνεις, τι αμάξι έχεις και σε ποια περιοχή μένεις. Πείσε τον εαυτό σου πως όλες αυτές οι ερωτήσεις γίνονται από απλή περιέργεια, αλλά οι αμφιβολίες σου είναι εκεί για να σου υπενθυμίσουν πως η απλή περιέργεια είναι χαρακτηριστικό μικρών παιδιών. Οι ενήλικες σκέφτονται με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Το χρήμα είναι η μονάδα μέτρησης της ελευθερίας στις μέρες μας, χωρίς καμία υπερβολή ή μεταφορά. Όσο πιο πολλά χρήματα έχεις, τόσο πιο πολλές ώρες ελευθερίας μπορείς να εξαγοράσεις δίχως να δουλέψεις. Οι ελευθερίες που μπορείς ν’ αγοράσεις με τα λεφτά είναι πραγματικά απεριόριστες κι όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι, οπότε να και μια αλήθεια που φοβούνται να σου πουν.

Το χρήμα μπορεί να αγοράσει τα πάντα. Μπορείς να πας διακοπές όπου θέλεις και για όσο θέλεις, μπορείς να γίνεις πολιτικός τροφοδοτώντας μια τεράστια καμπάνια, ή να εξαγοράσεις την προσωπική σου ομάδα από πολιτικούς τροφοδοτώντας τη δικιά τους. Μπορείς να παντρευτείς κάποιον πλούσιο και να μη δουλέψεις ούτε μέρα στη ζωή σου, ή να ζήσεις φτωχά και να δεις όλες τις επιλογές σου να περιορίζονται πιο γρήγορα από ποτέ.

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος γίνεται όλο και πιο πρακτικός, η κοπέλα θέλει ένα αγόρι με το οποίο να περνάει καλά και δε θα είναι κουρασμένο κάθε μέρα, όλη μέρα. Και φυσικά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν, αν δε θέλει να δημιουργήσει οικογένεια πριν τακτοποιηθεί οικονομικά.

Ποιον να κατακρίνεις που θέλει ένα ωραίο σπίτι για τα παιδιά του, ή το καλύτερο σχολείο στην πόλη. Γιατί είναι ντροπή να θέλεις ωραία ρούχα κι ένα άνετο αμάξι; Είναι φυσιολογικό να θέλεις το καλύτερο για τον εαυτό σου και τον σύζυγό σου. Να επιδιώξεις την ελευθερίες και τις ανέσεις σου, να μπορέσεις να φροντίσεις τη μάνα σου, όπως σε φρόντισε αυτή και καλύτερα.

Δεν το παραδεχόμαστε και ζούμε υποκριτικά, λέγοντας πως μπορείς να ζήσεις ευτυχισμένος και φτωχός, αλλά με την ελευθερία που παρέχουν οι βασικοί μισθοί, τόλμα να πάρεις στεγαστικό. Ήρθε η ώρα να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας.

Στόχος είναι τα λεφτά, το μαθαίνουμε στο σπίτι από γονείς που μας λένε να σπουδάσουμε και να βρούμε μια καλή δουλειά, από φίλους που κοιτάνε πορτοφόλια, από κανάλια πνιγμένα σε χρυσοθήρες, σελέμπριτιζ ατάλαντους μέχρι το κόκκαλο και δημοσιογράφους πουλημένους σ’ όποιον προσφέρει τα περισσότερα.

Το ωραίο μ’ αυτήν την κατάσταση είναι πως όταν αποδεχτείς ότι ο κόσμος λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο, έχεις μπει στο σωστό δρόμο για να προσαρμοστείς. Δε χρειάζεται να σου αρέσει που η κοινωνία μας κυνηγάει το χρήμα, απλώς να το κατανοήσεις.

Όλοι θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι τη ζωή μας, χωρίς να χτυπάμε δωδεκάωρα για χίλια ευρώ. Όσο καλός άνθρωπος και να είσαι, όσο όμορφα και να μιλάς στο σερβιτόρο ή όσες αγαθοεργίες και να κάνεις, να θυμάσαι πως ακόμη κι αν επιλέξεις να μην κατατάξεις τις γνωριμίες σου σύμφωνα με το εισόδημά τους, πιθανότατα να το κάνουν αυτοί. Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία.

 

Επιμέλεια κειμένου Alex Stinson: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Alex Stinson