Ποιος να μας το έλεγε πως τα ψέματα χωρίζονται σε κατηγορίες και πως κάποια μπορούν ακόμη και να συγχωρεθούν. Πρόκειται για τα λεγόμενα «λευκά ψέματα» που το χρώμα τους υποδηλώνει και την ιδιότητά τους. Είναι κάποιες δικαιολογίες, λοιπόν, που αν τις φέρεις σε μια συζήτηση με το ταίρι σου, δεν είναι ούτε ύπουλες ούτε βλαβερές, εφόσον λέγονται για καλό σκοπό. Εξάλλου υπάρχουν οι φορές που στη σχέση σου θα κρίνεις πως το ν’ αποκρύψεις μέρος ενός γεγονότος ή να το προσαρμόσεις λίγο καθίσταται ωφέλιμο και για τους δύο και μπορεί και να σας προστατεύσει.

 

1. «Δε βόλευε εκεί γι’ αυτό το μετακίνησα»

Εάν θεωρήσουμε πως με το ταίρι εκτός από τη σχέση σας μοιράζεστε και την ίδια στέγη, τα πράγματα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Από το ποιος θα πλύνει τα πιάτα σήμερα μέχρι το πού θα τοποθετηθεί κάθε ένα μικρό αντικείμενο. Σε αυτή την περίπτωση ίσως διαφωνείτε, μπορεί να μην ταιριάζει ακριβώς το γούστο σας και να μη θέλετε τα ίδια πράγματα όσον αφορά τη διαρρύθμιση του χώρου. Έτσι μια μέρα που το  ταίρι δεν είναι σπίτι πας κρυφά ν’ αλλάξεις κάτι που δε σ’ άρεσε όπως το τοποθέτησε το αμόρε. Όταν το αντιληφθεί και το ψάξει, φυσικά δε θα παραδεχτείς πως μισούσες την προηγούμενη θέση του αλλά θα πεις πως δεν ήταν βολικό, γιατί σκουντουφλούσες πάνω του, ξέρω γω. Μικρή η παρασπονδία αλλά αν δεν έβρισκες μια δικαιολογία μπορεί το ταίρι σου να κατέληγε δυσαρεστημένο.

 

2. «Δεν είναι πως δε μ’ αρέσει, απλώς δε μου κάνει»

Κατηγορία δώρα. Ύπουλη κατηγορία, ειδικά όταν δεν είναι κάποιος σίγουρος για το τι δώρο θα πάρει στο άλλο του μισό. Είτε γιατί δε γνωρίζονται ακόμη καλά και δεν έχει πλήρως καταλάβει το γούστο του, είτε γιατί απλώς δεν το ‘χει με την επιλογή δώρων. Όταν λοιπόν σου φέρει όλο χαρά η σχέση σου κάτι που επέλεξε με αγάπη αποκλειστικά για σένα αλλά εσύ δε θες ούτε να το δεις, τι θα κάνεις; Φυσικά όταν αρχίσει να περνάει ο καιρός και πλέον δε σε βλέπει το ταίρι να το φοράς, αν πρόκειται για ρούχο για παράδειγμα, θα προφασιστείς τη διακριτική δικαιολογία πως δε σου κάνει αλλά δεν το είχες αντιληφθεί εξαρχής για να το αλλάξετε. Μεγάλη απογοήτευση αποφεύγεις με το να μην πεις στα μούτρα του άλλου πως πήγε και σου πήρε κάτι, έβαλε προσπάθεια και σκέψη αλλά απέτυχε παταγωδώς.

 

3. «Είναι υπέροχο αλλά χόρτασα»

Η κίνηση του να θέλει το ταίρι να σου κάνει το τραπέζι με φαγητό που έφτιαξε με τα χεράκια του είναι από τις πλέον ρομαντικές. Σαν φαντασίωση ή σκηνή από ταινία, οι δυο σας να γευματίζετε και ν’ απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου. Μα έλα που η απόλαυση μένει μόνο στην παρέα όταν το φαγητό δεν τρώγεται! Δε θα τολμήσεις να το παραδεχτείς αλλά θα καταπιείς με κόπο δυο-τρεις μπουκιές και μετά θα πεις τη δικαιολογία πως χόρτασες, αλλιώς η επόμενη λύση είναι η προσβολή προς το άτομο που έκανε τόση προετοιμασία για σένα. Αν δε μένετε μαζί, είσαι από τους τυχερούς καθώς στον δρόμο για σπίτι θα παραγγείλεις κάτι από το κοντινότερο σουβλατζίδικο!

 

4. «Προτιμώ να το κάνω εγώ, γιατί είμαι τελειομανής»

Όχι, δεν είσαι! Απλώς ξέρεις πως δε θα το κάνει αρκετά καλά και πως εσύ θα το κάνεις μακράν καλύτερα. Ό,τι κι αν είναι αυτό το κάτι, όταν προσφερθεί το άλλο σου μισό να βοηθήσει, θα προσπαθήσεις να το αποφύγεις με τρόπο γιατί ξέρεις πως θα το κάνει χάλια, όσο κι αν θέλεις να βγεις απ’ τον κόπο. Έτσι θα επιμείνεις πως το θεματάκι το ‘χεις εσύ που είσαι control freak και θα κάνεις οποιαδήποτε δουλειά έχεις χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου σου που κατά τη γνώμη σου θα σε έβαζε στο τέλος σε διπλό κόπο για να διορθώσεις τα σπασμένα του φυσικά.

 

5. «Μια χαρά είμαι, απλώς δεν έχω διάθεση»

Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Ούτε και η διάθεσή μας είναι κάθε μέρα στα ίδια επίπεδα. Υπάρχουν οι φορές που θα νιώσουμε πεσμένοι, είτε χωρίς λόγο είτε και για την παραμικρή αφορμή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, όταν το άλλο σου μισό κάνει τη γνωστή ερώτηση «Τι έχεις;» θα προτιμήσεις να μην ψειρίσεις πολύ το θέμα όταν γνωρίζεις από πρώτο χέρι πως δεν υπάρχει λόγος. Τα μικρά και ασήμαντα είναι που συχνά προκαλούν τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις, γι’ αυτό θα αρκεστείς στο ότι απλώς δεν περνάς την καλύτερή σου μέρα και θα πάτε παρακάτω.

 

 

6. «Σε λατρεύουν αλλά δεν μπορούν απόψε. Ούτε αύριο»

Σκληρό το να μη συμπαθούν οι δικοί σου άνθρωποι τη σχέση σου. Όχι όμως αδύνατο. Όταν λοιπόν οι φίλοι ή η οικογένειά σου δεν πετάνε και τη σκούφια τους για να συναντηθείτε όλοι μαζί, εσύ θα βρεθείς κάπου στη μέση και θα προσπαθήσεις να δικαιολογήσεις την άλλη πλευρά παρά να την εκθέσεις και να στεναχωρήσεις και τον άνθρωπό σου.

 

7. «Δε σου το είπα για το καλό σου»

Δικαιολογία μεν, απολύτως αληθινή δε. Δε μοιάζει τόσο με τις προηγούμενες οι οποίες περιέχουν και μια μικρή δόση από ψέμα αλλά είναι κάτι που όλοι έχουμε κάνει σε κάποια φάση της ζωής μας. Ακούσαμε ή μάθαμε κάτι, το οποίο αν το μάθαινε το ταίρι μας θα επηρεαζόταν αρνητικά. Έτσι κι εσύ αποφασίζεις να μην το μοιραστείς μαζί του για να το προστατεύσεις. Όταν λοιπόν το μάθει, γιατί οι πιθανότητες αυτό λένε, θα δικαιολογηθείς με μια αλήθεια που αν καταλαβαίνεστε γενικότερα θα καταλάβει κι αυτή.

 

8. «Δεν το ήξερα. Αν το ήξερα, θα σου το έλεγα»

Κι εκεί που λέγαμε για δικαιολογίες που δεν περιέχουν κάποιου είδους ψέμα, ως παρακλάδι της προηγούμενης έρχεται αυτή στην οποία δεν θα παραδεχτείς ότι γνώριζες μια αλήθεια που το ταίρι σου αγνοούσε. Πάλι πιθανό να πρόκειται για κάτι που θα τάραζε το άλλο άτομο κι έτσι προτίμησες να μην του το αποκαλύψεις. Όταν όμως θα φτάσει η στιγμή που θα το μάθει και θα σε ρωτήσει αν το γνώριζες, εσύ φυσικά θα το αρνηθείς ούτως ώστε να μη γεννηθούν άλλες αμφιβολίες.

 

9. «Όχι, δεν είχα ακούσει τίποτα κακό για σένα»

Ας μην κοροϊδευόμαστε, ζούμε σε μια κοινωνία που στον κόσμο αρέσει να μιλάει. Πιο πολύ του αρέσει να μιλάει για τους άλλους. Πολύ πιθανόν είναι, λοιπόν, ανάμεσα σ’ όλους τους άλλους να έχει πέσει κάποια στιγμή και το όνομα της σχέσης σου στο στόμα ξένων. Να έχει σχολιαστεί αρνητικά για κάποιο λόγο αλλά και χωρίς λόγο. Μπορεί να έχει πάρει κι εσένα το αφτί σου κάτι αλλά να προσπέρασες το οτιδήποτε έχει λεχθεί. Όταν λοιπόν αυτό το κάτι φτάσει στο αφτί του άμεσα ενδιαφερόμενου, εσύ θα του πεις πως δεν είχες ακούσει τίποτα κι έτσι δε θα το γεμίσεις με ανασφάλειες, όπως θα έκαναν και τα λόγια του κόσμου.

 

10. «Μάλλον στον ύπνο μου θα σε έσπρωξα και γύρισα πλάτη»

Και για να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα γιατί σαν να βάρυνε πολύ με όλους τους τρόπους που θα προσπαθήσεις ν’ αποφύγεις την απογοήτευση του ανθρώπου που αγαπάς, ας μιλήσουμε και για εκείνη τη μάστιγα των κουταλιών. Όχι εκείνων που θα φάμε τη σούπα μας αλλά των άλλων που θα κάνουμε το βράδυ αγκαλίτσα. Θα πιαστείτε αγκαλιά ένα δυο βράδια, ε κάποια στιγμή εκείνο το χέρι που είναι από κάτω δε θ’ αντέξει άλλο. Έτσι, θα πάρεις το άλλο σου μισό αγκαλίτσα ίσα ίσα μέχρι να νυστάξετε και μετά με τρόπο θα πας στη γωνίτσα σου. Αν τυχόν και σου κάνει παραπονάκι, θα πεις πως αποκοιμήθηκες κι αντανακλαστικά απομακρύνθηκες. Διακριτικό, ακίνδυνο και πιο βολικό.

Συντάκτης: Άνδρη Χριστοφή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.