Μπαίνεις σε ένα κλαμπ, κάθεσαι σε μια καφετέρια, περνάς από ένα κατάστημα, ακούγεται παντού μουσική. Μουσική συνοδεύει την καθεμιά μικρή και μεγάλη στιγμή της καθημερινότητας. Σημαντικής ή και όχι. Προσωπικής ή με παρέα. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις στιγμές τις προσωπικές με παρέα; Ποιο είναι το κατάλληλο μουσικό υπόβαθρο για τις πολύ ιδιαίτερες συνευρέσεις; Συχνά ακούς ένα τραγούδι και σκέφτεσαι ή λες πως εμπνέει σέξι διάθεση, πως θα ‘θέλες να το ακούς την ώρα της πράξης. Αν θες να μάθεις ποιοι είναι η λόγοι που κρίνουν την καταλληλότητα ενός τέτοιου τραγουδιού, keep scrolling…

 

1. Παράγοντας στίχος

Τι πιο βέβαιο από το προφανές όταν ένα τραγούδι σου το λέει κατάμουτρα, σού δηλώνει με τα λόγια του, «άκου με καθώς κάνεις έρωτα»; Τραγούδια με στίχο άμεσα συνδεδεμένο με την επαφή, λόγια που καίνε, συγχρονίζονται με τις ανάσες, περιγράφοντας τι θέλει ο καλλιτέχνης να κάνει στο άλλο άτομο. Αναλύοντας πότε άμεσα και με κάθε λεπτομέρεια και πότε με υπονοούμενα, μεταφορές και παρομοιώσεις. Δεν έκανε τυχαία πάταγο το «Take you down» του Chris Brown που σε προσκαλεί στα ίσα να κάνεις όλα όσα περιγράφει ο αηδός. Ούτε όμως γράφτηκε τυχαία το Candy Shop του 50Cent που αφήνει το μυαλό σου να φτιάξει εικόνες και να δημιουργήσει το δικό σου «candy shop» με γλώσσες και γλειφιτζούρια.

 

2. Παράγοντας ρυθμός

Είσαι κάπου έξω και ξαφνικά μπαίνει ένα μπιτάκι αργό και σένσουαλ. Γυρνάς στο φιλαράκι με ύφος και λες «πόσο θα ‘θελα μ’αυτό το τραγούδι να έκανα τα έσχατα», ή «πόσο θα ταίριαζε σ’ ένα γδύσιμο». Τι είναι αυτό που κάνει άμεσα στο μυαλό το συνειρμό και η σκέψη πάει αμέσως εκεί; Μα φυσικά ο αργός του ρυθμός, αυτός που θυμίζει τις κινήσεις δυο κορμιών κολλημένων, γεμάτα πάθος, να πάλλονται παράλληλα. Που είναι λες και κάθε φορά που κουνιέσαι αργά μες στο κλαμπ ακολουθώντας το ρυθμό, κάποιοι άλλοι, κάπου αλλού, με το ίδιο τραγούδι να παίζει, φτάνουν στην κορύφωση. Κι εμπνέονται κι οδηγούνται πιστά από το τέμπο με ακολουθίες κινήσεων γνωστές, αλλά εμπλουτισμένες και καθοδηγούμενες από μια μελωδία κατάλληλη. Αν ακόμη δεν κατάλαβες ακριβώς τι εννοώ, μπορείς να τσεκάρεις το “Often” του Weeknd και να με ευχαριστήσεις αργότερα.

 

3. Παράγοντας εναλλαγές ρυθμού-ταχύτητας

Υποκατηγορία του ρυθμού, μια λίγο πιο συγκεκριμένη, είναι οι αργές ή γρήγορες εναλλαγές που έχει. Ενώ ένα τραγούδι ξεκινά με αργό κι αισθησιακό μπιτ ξαφνικά πάει πιο γρήγορα. Συνεχίζει με απότομα σταματήματα, γρήγορα και πάλι αργά. Και μένει εκεί. Και σε κοιτάει κατάματα. Παύσεις που θυμίζουν εκείνες που κάνει ο παρτενέρ σου για να παρατείνει την καλοπέρασή σου. Κι είναι που θα’ θελες να ήσουν σε κάποια σεντόνια και να συγχρονιζόσουν μ’εκείνες τις εναλλαγές, να τις άφηνες να σε πάρουν απ’το χέρι κι εσύ να νιώσεις πως πρωταγωνιστείς στο βίντεο κλιπ. Πώς για σένα κάνει ο μουσικός αυξομειώσεις στην ταχύτητα, για να σε εμπνεύσει και να σε καθοδηγήσει στους δρόμους του πόθου και της λαγνείας. Την επόμενη φορά που θα ξεμοναχιάσεις τον παρτενέρ σου, έχε από πίσω να παίζει το “Sub Pielea Mea” κι όταν θα μπείτε στο τρυπάκι να ακολουθήσετε αυτό που ακούτε, τότε θα δεις πως άξιζε τον κόπο.

 

4. Παράγοντας φωνή-χροιά

Είναι και κάποιες φωνές που είναι λίγο έξτρα θελκτικές, είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θέλεις να τους έχεις στο σπίτι και να σου μιλάνε. Να σου ζητάνε πράγματα κι εσύ να λες μονάχα «ναι». Τέτοιες φωνές είναι συνήθως οι πιο βραχνές, εκείνες οι όχι και τόσο κρυστάλλινες. Που σε παραπέμπουν σε ψιθύρους, όπως εκείνους που ανταλλάζεις με τον παρτενέρ σου στις ακατάλληλες εκείνες στιγμές σας. Φωνές όπως του Eros Ramazzotti, είναι που πάντα θα ακούγονται σαν κάλεσμα, που άσχετα αν καταλαβαίνεις ή όχι τι λέει το τραγούδι, η χροιά και μόνο θα σε βάζει σε αντίστοιχη διάθεση.

 

5. Παράγοντας γλώσσα (όχι του σώματος)

Κι αφού αναφέραμε τον Ramazzotti, δε γίνεται να μη σταθούμε στο γεγονός ότι η γλώσσα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που κάνει ένα τραγούδι κατάλληλο για μεγάλες συγκινήσεις. Είναι που κάποιες γλώσσες, για έναν λόγο απροσδιόριστο, ακούγονται πιο σέξι. Τα Ιταλικά ή τα Ισπανικά για παράδειγμα, είναι ευρέως γνωστά ως τέτοιες γλώσσες, είτε λόγω της προφοράς, είτε του τραγουδίσματός τους. Όταν λοιπόν ένα τραγούδι είναι σε μια αντίστοιχη γλώσσα και αν επιπλέον συνδυάζει κι άλλα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα τον αργό ρυθμό, τότε έχεις “a match made in heaven”! Φοβάμαι πως έχεις στήσει το τέλειο σκηνικό και πως η διάθεση θα έρθει από μόνη της. Μένει μόνο να βρεις ποιος θα σε συνοδεύσει σ’ αυτό το συνονθύλευμα αισθήσεων.

 

Δε λέω πως την επόμενη φορά που θα ακούσεις ένα τραγούδι και θα σκεφτείς ότι είναι ταιριαστό για τις πολύ ιδιαίτερές σου στιγμές, θα κάτσεις να σκεφτείς τους λόγους. Μωρέ σκασίλα σου γιατί συμβαίνει αυτό! Όμως κοίτα να βρεις εσένα τι σε ανάβει στη συνοδεία μουσικής και φρόντισε να πάει χέρι με χέρι με τα γούστα του παρτενέρ σου. Εάν αυτή η συνταγή πετύχει, τύφλα να ‘χουν οι αιτίες κι οι λόγοι που το προκαλούν. Μέχρι την επόμενη φορά, καλές ακροάσεις!

Συντάκτης: Άνδρη Χριστοφή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου