Παρασκευούλα σήμερα και τι αξία θα είχε άραγε αν δεν είχαμε κι ένα ωραιότατο σ3ξιστικό παραλήρημα να συζητήσουμε, το οποίο το ελληνικό ίντερνετ κατάφερε με μαεστρία και χώρεσε μέσα σε ένα τόσο μικρό άρθρο! Έτσι θα σκέφτηκε κι ο δημιουργός αυτού του άσματος ασμάτων και κατέβασε αμάσητες αυτές τις 10 συμπεριφορές των γυναικών που «τρομάζουν» τους άντρες, όπως δήλωσε και στον τίτλο. Γιατί, δε νομίζω να θεώρησες αγαπητή γυναίκα ότι έχεις το δικαίωμα να έχεις προσωπικότητα; Μην τα ισοπεδώσουμε κι όλα εδώ πέρα!

 

 

Ας τα μελετήσουμε λίγο καλύτερα:

 

1. Υπερβολική ανεξαρτησία

Γιατί το λάθος, ξεκινά από το ότι βγήκαμε από τις κουζίνες μας παιδιά. Από ποτέ έχει το δικαίωμα μια γυναίκα να μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς τα μπράτσα κάποιου δίπλα της; Άλλωστε, αν δε σέρνεται όλη μέρα από πίσω σου και δε σε έχει ανάγκη, πώς θα αποκτήσεις αξία αγαπητέ μου;

 

2. Διαρκής αμφισβήτηση

Μην ακούτε αυτούς που λένε ότι η αμφισβήτηση οδηγεί στην ανακάλυψη. Τι κατάλαβε και η Μαρί Κιουρί, ρωτήστε να μάθετε. Ο νους πρέπει να είναι ελεύθερος και ζωηρός, εκτός κι αν δεν υπακούς τα μαθήματα σοφίας των αντρών. Μα γιατί να το ζορίζεις βρε χαζούλα; Πόση ανασφάλεια έχεις μέσα σου;

 

3. Υψηλά επίπεδα ικανότητας

Πώς αλλιώς θα βόλευε να αναπτύξουν τη χειριστική τους συμπεριφορά επάνω σου; Γι’ αυτό να μείνεις στο επίπεδο να μην μπορείς ούτε να δέσεις τα κορδόνια μόνη σου, γιατί το παν είναι να μην τρομάξεις τα καλά τα παιδιά, που πρέπει να νιώθουν αναγκαία κι απαραίτητα, θεωρώντας με το σοφό μυαλό τους πως είσαι άχρηστη.

 

4. Ισχυρή οπτική επαφή

Ας το συζητήσουμε το θέμα. Εσένα θα σου άρεσε να έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο που να μην αντέχει να σε κοιτάει στα μάτια; Θέλεις να χαμηλώνει το βλέμμα και να το παίζει Ματίνα Μανταρινάκη; Μια γυναίκα, ένας άνθρωπος που πιστεύει στον εαυτό του και στέκεται απέναντι στον καθέναν κρατώντας οπτική επαφή γιατί δε φοβάται, γιατί δεν είναι ανασφαλής, είναι γοητευτικός και σίγουρα ενδιαφέρων.

 

5. Ευθύς τρόπος επικοινωνίας

Ό,τι πιο ευχάριστο μπορείς να συναντήσεις σε έναν ομιλητή, εκτός βέβαια αν είσαι γυναίκα. Γιατί, πού πας κούκλα μου να εκφράσεις ευθέως όσα αισθάνεσαι, θέλεις, έχεις ανάγκη; Δε σου έμαθαν από παιδί να αρνείσαι τις ευαισθησίες σου, να μην κλαις, να μην εκτίθεσαι; Δε θέλεις να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου και να μασάς κάθε σου κουβέντα; Πώς θα ικανοποιήσεις τότε το βίτσιο να θέλουν να σου βγάζουν τα πάντα με το τσιγκέλι;

 

6. Συναισθηματική αυτονομία

Βεβαίως! Δε βολεύει βρε παιδιά, τι να λέμε τώρα. Δεν μπορείς να τη διαχειριστείς άριστα γιατί ξέρει μόνη της πώς να αγαπάει τον εαυτό της. Ξέρει πώς να ελέγξει μόνη της αυτά που νιώθει, επικίνδυνα πράγματα αυτά. Τρομακτικά, πολύ τρομακτικά.

 

7. Διαρκής άσκηση ελέγχου

Τώρα, ποιος θέλει να ελέγξει ποιον; Δε μας το διευκρινίζεις σωστά αυτό και δεν ξέρουμε πως να το ερμηνεύσουμε. Κρατάμε το να έχει πλήρη υποταγή για να είμαστε και καλυμμένοι.

 

8. Ταπεινότητα

Γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι η ταπεινότητα προκαλεί τρόμο. Βέβαια, δεν τη θέλουμε κι αλαζόνα και γεμάτη υπεροψία. Να μην είσαι ψωνάρα κορίτσι μου, αλλά όχι και χαμομηλάκι. Το πώς να είσαι τώρα, θα μας το συντάξουν σε άλλο άρθρο, κράτα γερά.

 

9. Να είναι πολύ διεκδικητικές

Σε τρομάζουν οι γυναίκες που διεκδικούν αυτό που θέλουν κι έχουν το τσαγανό να μην κάνουν εύκολα πίσω; Δικαίως. Γιατί πώς θα καλύψεις τις δικές σου ανασφάλειες κι ανικανότητες, αν έχεις ανταγωνισμό και παλεύεις ισότιμα, στην αγορά εργασίας ας πούμε; Ζόρι.

 

10. Δε δείχνουν ευάλωτες

Γατούλα σε θέλουν βρε; Να τσαλακώνεσαι μπροστά στα συναισθηματικά τους παιχνίδια; Να υποκύπτεις συναισθηματικά για να παίρνουν την επιβεβαίωσή τους;  Ή μήπως θέλουν να έχεις και λίγες συναισθηματικές εκρήξεις και μετά να σε κατηγορείς πως είσαι γκρινιάρα; Κάντε την παραγγελία σας!

 

Και τώρα πάμε να μιλήσουμε σοβαρά. Για όλες εκείνες τις γυναίκες που είναι στήριγμα, κινητήριος δύναμη, έμπνευση, που παλεύουν για την ισότητα, που αντιμάχονται τη βία και την καταπίεση. Που ανθίζουν ανάμεσα στα αγκάθια της πατριαρχίας και παλεύουν με τέρατα που για κάποιους είναι ψιλά γράμματα. Καταλαβαίνουμε πως το ρητό «η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά» θα ήταν η πιο βολική εκδοχή μιας γυναίκας, όμως ακόμα κι έτσι δεν ξέρουμε αν αυτό θα ήταν αρκετό να μην προκαλέσει τρόμο στους άντρες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του άρθρου. Γιατί το στερεότυπο τη θέλει χαζούλα, αφελή, ανασφαλή, εξαρτημένη από έναν άντρα προστάτη κι αρχηγό, ένα αβοήθητο κι αμόρφωτο ον, με το βλέμμα χαμηλωμένο και με ντροπή να εκφραστεί. Καλά τα λέω; Αλλιώς να με κόψετε!

Εμείς θέλουμε να βλέπουμε στην κοινωνία γυναίκες κι άντρες που να σέβονται τον εαυτό τους, που περπατάνε και τρίζει η γη στο πέρασμά τους, που κυνηγάνε τα όνειρά τους και βλέπουν τους ανθρώπους με σεβασμό και γνώμονα την ισότητα. Άτομα που σέβονται τον εαυτό τους και σε καμία περίπτωση δε θα γυρνούσαν να ρίξουν δεύτερη ματιά σε άτομα με απόψεις σαν αυτή. Βέβαια, κι εγώ τι ξέρω, μια γυναίκα είμαι μόνο, μην τρομάζετε!

Συντάκτης: Άννα Γιαννούλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου