Πείτε με ρομαντική και ονειροπόλα, ζωγραφίστε μου και το ροζ συννεφάκι, δε με νοιάζει.

Πάντα μου άρεσε το φλερτ. Το προσεγμένο, το ρομαντικό, το εγκεφαλικό. Εκείνο που σε εκθειάζει, που βάζει ένα μόνιμο και ηλίθιο χαμόγελο στα χείλη σου.

Όχι το χοντροειδές, το πρόστυχο πέσιμο από κάθε λογής λιγούρη. Αυτό υπάρχει, για να σου χαλάει τη βραδιά. Με τον προαναφερθέντα λιγούρη, να πετάει τη μία παπαρολογία μετά την άλλη, να μην καταλαβαίνει ότι γίνεται ενοχλητικός και να νομίζει ότι θα μοιραστείς την κρεβατάρα σου μαζί του.

Το φλερτ είναι παιχνίδι. Και μάλιστα, ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Μέσα από το φλερτ έρχεται η επιβεβαίωση σου, η κοινωνικότητά σου και γιατί όχι και ο έρωτας.

Υπάρχει από τότε που εμείς ήμασταν απλά ιδέες. Έχει αλλάξει πολλές μορφές. Ακολουθεί και αυτό το ρεύμα της εκάστοτε εποχής.

Κάποτε οι άνθρωποι, όσο εξωγήινο και αν ακούγεται, αλληλογραφούσαν και φλέρταραν μέσω του γραπτού λόγου.

Εξέφραζαν συναισθήματα και σκέψεις σ’ ένα κομμάτι χαρτί, που μπορεί να έκανε πολλά χιλιόμετρα για να φτάσει στον παραλήπτη του, ο οποίος το περίμενε με λαχτάρα μικρού παιδιού.

Το ξεχωριστό σ’ αυτόν τον τρόπο, είναι ότι το φλερτ παίρνει ζωή και επιβιώνει πάνω στο χαρτί, μέσα από τις λέξεις.  Μένει ζωντανό για χρόνια. Βρίσκεται πάντα εκεί, να το ξαναδιαβάσεις. Να νιώσεις και πάλι ό,τι και την πρώτη φορά που το αντίκρισες.

Το φλερτ όμως άλλαξε. Από την αλληλογραφία πέρασε στο λεγόμενο καμάκι.

«You are beautiful. I love you» ή «Come with me για να τη βρεις».

Όλοι  έχουμε θαυμάσει στις ταινίες της εποχής, αυτό το είδος φλερτ. Μάγκικο, ανέμελο και βλέμμα «είμαι και πολύ γαμάτος». Ένας μικρός προάγγελος του σημερινού ξεπεσμού του φλερτ.

Σήμερα, κρυβόμαστε πίσω από μια οθόνη κινητού ή υπολογιστή και λέμε ότι φλερτάρουμε. Οι σωστά τοποθετημένες χιλιοειπωμένες και ξενέρωτες ατάκες αποτελούν για μας το φλερτ. Νομίζουμε ότι το κάνουμε και σωστά. Τρομάρα μας.

Πρόσφατα πληροφορήθηκα, ότι υπάρχει εφαρμογή στο κινητό, που βρίσκει ποιος είναι single γύρω σου. Αν είναι δυνατόν.

Δηλαδή, μόνο εκ του ασφαλούς φλερτάρουμε; Στην πιθανότητα της χυλόπιτας, οπισθοχωρούμε και συνεχίζουμε ανέμελοι τη φραπεδιά μας; Προτιμάμε να μείνουμε με  την αιώνια απορία, για το αν θα έπεφτε αυτός που βάλαμε στο μάτι, από το να φάμε άκυρο; Σωστά, έχουμε και έναν εγωισμό να κανακέψουμε.

Ακόμα όμως και να βρούμε το θάρρος να φλερτάρουμε face to face, εκεί γίνεται το μεγάλο πανηγύρι.

Ηλίθιες και χυδαίες ατάκες δίνουν και παίρνουν. Παντελή έλλειψη χιούμορ και ένα χωριατο – μπλαζέ υφάκι μοστράρει στο πρόσωπό. Αυτό είναι το σημερινό πέσιμο στα ίσια, κόσμε.

Δεν ξέρουμε να φλερτάρουμε! Δεν έχουμε μάθει ποτέ βασικά πράγματα γύρω από το πετυχημένο φλερτ.

Όλα αυτά, περί ολόκληρης επιστήμης του φλερτ, είναι χαζομάρες.

Πρέπει να επιστρατεύσουμε το αυθορμητισμό μας. Τη σοβαρότητα και το έξυπνο χιούμορ μαζί. Τη σοβαρότητα και όχι τη σοβαροφάνεια. Τη φυσικότητα στη γλώσσα του σώματος. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση και κανένα δισταγμό.

Δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο φαίνεται ή φαντάζεστε. Εμείς φταίμε γι’ αυτή τη λανθασμένη εντύπωση. Την πορεία του φλερτ εμείς την καθορίζουμε.

Είναι ό,τι πιο φυσικό υπάρχει. Η λεκτική επαφή με έναν άγνωστο ή και γνωστό. Το παιχνίδι του μυαλού και των λέξεων. Η έκφραση των συναισθημάτων.

Το φλερτ ήταν και θα είναι ότι πιο αναζωογονητικό υπάρχει στην κοινωνική και ερωτική φύση του ανθρώπου.

Εκείνος που φλερτάρει και τον φλερτάρουν είναι ευτυχισμένος. Παίζει το παιχνίδι και παίρνει ζωή απ’ αυτό.

Το φλερτ θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από μας, όπως υπήρχε και πριν από εμάς. Το ζητούμενο είναι να σταματήσουμε να το εξευτελίζουμε. Να του δώσουμε επιτέλους την αξία και τη σημασία, που του αρμόζει και δυστυχώς, έχει χάσει.

Κλείσε το facebook και το κινητό και πήγαινε να φλερτάρεις μ’ αυτόν που σε κοιτάει στο απέναντι τραπέζι. Παίξε σωστά, έξυπνα και με ωραίο τρόπο.

Τόλμησε να κάνεις τη διαφορά από όλους εκείνους που φοβούνται την προσωπική επαφή.

Δε θα βγεις χαμένος. 

 

Συντάκτης: Μαρία Αγγελακοπούλου