d843

Υπάρχει η αντίληψη πως ο εγωισμός βλάπτει, τόσο εμάς αλλά και τους γύρω μας. Η πραγματικότητα δεν είναι ούτε μαύρο, ούτε άσπρο, αλλά πάντα κάπου στο γκρίζο. Ευτυχώς, είμαστε εδώ για να σου υπενθυμίσουμε όλους τους λόγους γιατί είναι καλό να είμαστε και λίγο εγωιστές. Εγωιστές όχι εις βάρος των άλλων, αλλά για το καλό του εαυτού μας. Αυτό που ονομάζουμε «καλό εγωιστή».

 

1. Να λες «όχι» πιο συχνά

Σταμάτα επιτέλους να προσπαθείς να τους ικανοποιήσεις όλους· φίλους, οικογένεια, συναδέλφους, σύντροφο. Αν υπήρχαν παραπάνω ώρες μέσα στην ημέρα, πάλι δε θα προλάβαινες. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ωφέλιμο να πεις ένα ευγενικό «όχι» και εκείνο τον χρόνο που θα περνούσες να κάνεις το χατίρι ή την εξυπηρέτηση κάποιου να την αφιερώσεις στον εαυτό σου, κάνοντας κάτι που σε ευχαριστεί.

 

2. Δεν είναι απαραίτητο να σε συμπαθούν όλοι

Πολλοί άνθρωποι κάνουν υπερπροσπάθεια να είναι συμπαθείς για να κερδίσουν την αγάπη και τον θαυμασμό όλων. Αν νομίζεις ότι όλοι γύρω σου είναι φίλοι σου και σε αγαπούν, μάλλον ζεις σε ένα ροζ συννεφάκι και πρέπει να κατέβεις. Δε θα μας συμπαθήσουν όλοι οι άνθρωποι που θα συναντήσουμε και αυτό είναι εντάξει. Ακόμη, ούτε και εμείς θα νιώσουμε την ανάγκη να έχουμε καλά με όλους κι αυτό πάλι είναι εντάξει. Όσο πιο μεγάλη η προσπάθεια να πλησιάσουμε, να φιλέψουμε, να κερδίσουμε τη συμπάθεια κάποιου που δεν έχει ουσιαστικό ρόλο και σημασία στη ζωή μας, τόσο πιο απελπισμένοι γινόμαστε.

 

3. Οραματίσου το μέλλον σου, με ή χωρίς παρέα

Ο «καλός εγωιστής» κάνει σχέδια για το μέλλον αλλά δεν τα βασίζει επάνω σε τρίτους. Δηλαδή, αν θέλει να προγραμματίσει ένα ταξίδι, ένα χαλαρωτικό διήμερο, ναι μεν θα προσκαλέσει, αλλά άμα το ακυρώσει, δεν ψήνεται το άλλο άτομο, δε θα κάτσει με δεμένα τα χέρια να βλέπει το ταβάνι βρε αδερφέ. «Το αξίζω» θα σκεφτεί «θα πάω είτε έχω παρέα είτε όχι». Τη διασκέδαση, καλοπέραση, ψυχαγωγία του δε θα τη χαλάσει για κανέναν. Γιατί; Επειδή πάνω απ΄ όλα αγαπάει τον εαυτό του.

 

4. Επίλεξε την αλήθεια κι ας πονά

Είμαι εγωιστής σημαίνει πολλά πράγματα, μεταξύ άλλων «αγαπώ τον εαυτό μου». Αυτός που αγαπά τον εαυτό του, επιδιώκει να έχει καθαρή συνείδηση και να είναι τίμιος τόσο με τον ίδιο, όσο και με τους άλλους γύρω του. Γι’ αυτό λοιπόν δεν υπάρχει καμία αξία στο να «χρυσώνετε το χάπι». Επιλέξτε να λαμβάνετε την αλήθεια και να τη χαρίζετε και στους άλλους απλόχερα. Σαφώς όμως την άποψή μας τη δίνουμε μόνο εάν μας ζητηθεί και δε γινόμαστε αυτόκλητοι συμβουλάτορες για τους άλλους.

 

5. Μην επιτρέπεις σε κανένα να σε πατρονάρει 

Όσες συμβουλές και αν πάρεις από φίλους, συγγενείς, στην τελική εσύ γνωρίζεις καλύτερα την κατάσταση που βιώνεις, εσύ γνωρίζεις καλύτερα τα όρια και τις δυνατότητές σου. Άρα, αν θες να είσαι «καλός εγωιστής» θυμήσου πως τον τελικό λόγο για τη ζωή σου και τις επιλογές σου, τον έχεις εσύ.

 

6. Στις σχέσεις σου κράτα πάντα ένα κομμάτι για σένα

Λένε πως στην αγάπη και στον έρωτα πρέπει να τα δίνεις όλα για να το ζήσεις στο φουλ. Τι συμβαίνει όμως όταν η σχέση ή ο έρωτας διακόπτεται απότομα; Νιώθεις κενό. Οι (λίγο) εγωιστές, φροντίζουν ναι μεν να δίνουν την αγάπη τους, όμως από το 100%, ίσως κρατάνε πίσω ένα 10% για το δικό τους ψυχικό απόθεμα. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και ως μέτρο αυτοσυντήρησης σε περίπτωση που η ζωή φέρει ανατροπές. Δεν είναι απαραίτητα κακό να κρατάς ένα κομμάτι για προσωπική χρήση. Αυτό σημαίνει πως έχεις την ικανότητα να αγαπάς και να φροντίζεις εσένα, βασικό στάδιο προτού αγαπήσεις και φροντίσεις κάποιον άλλο.

 

7. Δεν είναι εγωιστικό να αγαπάς τον εαυτό σου

Πολλοί άνθρωποι συγχύζουν τον εγωιστή με τον νάρκισσο. Θέλει λίγο εγωισμό να αγαπάς τον εαυτό σου και να τον εκτιμάς γι’ αυτό που είναι. Είναι η ικανότητα να βλέπεις ποιος είσαι από μέσα προς τα έξω, χωρίς να υπολογίζεις την αξία σου με βάση την εξωτερική εμφάνιση και τα υλικά αγαθά. Ένα ακριβό αυτοκίνητο που οδηγείς δε σου ανεβάζει αυτόματα την αξία σου ούτε σε κάνει πιο αξιόλογο άνθρωπο. Ένας «έξυπνος εγωιστής» χρησιμοποιεί εποικοδομητικά την κριτική που αποδέχεται κατά καιρούς, για να βελτιώσει τον εαυτό του.

 

Το εγχειρίδιο του «καλού εγωιστή» θα μπορούσε να συνεχιστεί με άπειρες σελίδες. Αν πετυχαίνεις τον εαυτό σου να πνίγεται από υποχρεώσεις μόνο για την ευχαρίστηση των άλλων και να απολογείσαι συνεχώς για το παραμικρό, τότε ίσως τα αποθέματα εγωισμού σου είναι χαμηλά, τόσο που ίσως βλάπτεις τον ίδιο σου τον εαυτό θέτοντάς τον σε δεύτερη μοίρα. Λίγος εγωισμός και λίγο self-love δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Συντάκτης: Μαρία Χρίστου-Πιερίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου