Tην έλξη που νιώθεις για έναν άνθρωπο μπορείς να την περιγράψεις με αμέτρητους τρόπους. Κάποιοι την ονομάζουν «χημεία», άλλοι «ρεύμα που διαπερνά το κορμί» τους, άλλοι την παρομοιάζουν με «μεθύσι του εγκεφάλου» κι άλλοι «πεταλούδες στο στομάχι». Όποιο όνομα κι αν της δώσετε, αντικειμενικά θα βιώσετε τη σωματική και την εγκεφαλική έλξη. Αν είστε αρκετά τυχεροί, θα βιώσετε και τα δύο, ταυτόχρονα, για το ίδιο άτομο.

Απ’ ό, τι φαίνεται, η έλξη δεν είναι κάτι ανεξήγητο αλλά κάτι το οποίο η επιστήμη μπορεί να αναλύσει, να διαχωρίσει, να επεξηγήσει. Η «Πυραμίδα της έλξης» πράττει όλα τα πιο πάνω, αναφέροντας τους 4 τύπους έλξης: στη βάση της πυραμίδας βρίσκεται το “status” και η υγεία, ακολουθεί η συναισθηματική έλξη και στην κορυφή της πυραμίδας -όσο παράξενο κι αν ακούγεται βασιλεύει η λογική. Με τον όρο “status” εννοούμε τόσο την αυτοπεποίθηση, τις δεξιότητες και τις πεποιθήσεις ενός ατόμου όσο και τη θέση εργασίας τα υλικά αγαθά που κατέχει μαζί με άλλα οπτικά ερεθίσματα. Με λίγα λόγια, χωρίς status και υγεία, δεν υπάρχει έλξη για το άτομο που συναντάμε. Κατά την επιστήμη στο δεύτερο στάδιο το «συναισθηματικού» επιπέδου εκεί ερωτευόμαστε και δενόμαστε με κάποιον. Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει εμπιστοσύνη και σιγουριά, συναισθηματική νοημοσύνη, μοναδικότητα όσο και αβεβαιότητα, εννοώντας μια δόση μυστηρίου που έχουμε σε μια νέα γνωριμία. Η λογική, που τη βρίσκουμε στην κορυφή της πυραμίδας της έλξης, είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να καθορίσουμε κατά πόσο βρισκόμαστε «στην ίδια γραμμή» με το πρόσωπο στο οποίο στρέφουμε το ερωτικό μας ενδιαφέρον. Η λογική θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε αν έχουμε τα ίδια θέλω: «Θέλουμε και οι δυο να αποκτήσουμε παιδιά;», «Μπορεί να επιβιώσει η σχέση μας αν ο ένας ζει στη Γαλλία και ο άλλος στην Αυστραλία;».

Όσο μεγαλύτερη ευθυγράμμιση υπάρχει, τόσο μεγαλύτερη και η έλξη, τόσο απλό! Fun fact: για τις online γνωριμίες, οι 4 τύποι έλξης έρχονται με την αντίστροφη σειρά, καθώς ανταλλάζετε κουβέντες διαδικτυακά και στο τέλος βλέπει ο ένας τον άλλο από κοντά για διαπίστωση του status και της υγείας του.

Πώς γνωρίζουμε πως νιώθουμε έλξη για ένα πρόσωπο; Γι’ αυτό ευθύνεται ο μεσαίος προ μετωπιαίος φλοιός, μια περιοχή του εγκεφάλου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά το ερωτικό κομμάτι της ζωής μας. Όσο ρηχό και αν ακούγεται, μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου από τη στιγμή που θα δούμε ένα νέο πρόσωπο, αποφασίζουμε κατά πόσο είναι ταιριαστό με εμάς, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα έρευνας από το Trinity College Dublin (2012). Διαφορετικά, πότε πρόλαβες να ερωτευτείς κάποιον εγκεφαλικά; Υπάρχουν στερεότυπα ομορφιάς, ανάλογα με τη χρονολογία και την κουλτούρα της κάθε χώρας, που κάνουν ένα άνθρωπο να θεωρείται ελκυστικός. Οι αισθήσεις μας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο ελκυστικό θεωρούμε το άτομο απέναντί μας και αυτές είναι η μυρωδιά, το άγγιγμα, ακόμη και η φωνή.

Οι ερευνητές της ανθρώπινης ερωτικής έλξης θέλησαν να επεξηγήσουν τους λόγους έλξης που δεν έχουν σχέση με την εμφάνιση, τα οποία όμως γοητεύουν και «δεσμεύουν» το μυαλό μας. Κάπου εδώ, ξεκινάει η εγκεφαλική έλξη. Μέσα από χρόνιες έρευνες οι ειδικοί επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν μια ποικιλία χαρακτηριστικών που λαμβάνουμε υπόψη -είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό- όταν αξιολογούμε την έλξη μας για κάποιον. Τα χαρακτηριστικά ισχύουν και τα δυο φύλα και περιλαμβάνουν την ευγένεια, την ευφυΐα, την αξιοπιστία, τη συναισθηματική σταθερότητα και υγεία. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να κάνουν ένα άτομο εξαιρετικά ελκυστικό στα μάτια μας, έστω κι αν δεν έχει τα κλασικά πρότυπα ομορφιάς.

Σ’ αυτό το σημείο θα διερωτάστε: Μπορεί ένα άτομο που δεν ένιωσε ποτέ σωματική έλξη προς τον σύντροφό του να αποκτήσει αυτή την έλξη με την πάροδο του χρόνου; Ο Dr Stephen Betchen που κατέχει πολυετή πείρα στη θεραπεία ζευγαριών αναφέρει πως ποτέ στην καριέρα του δε συνάντησε τέτοια περίπτωση. Ακόμα και τα ζευγάρια που είχαν μεταξύ τους εγκεφαλική έλξη δεν μπορούσαν να αποκτήσουν σωματική έλξη σε ένα μετέπειτα στάδιο. Αναφέρει επίσης μερικές περιπτώσεις όπου ζευγάρια ξεκίνησαν τη σχέση τους με λίγη σωματική έλξη και κατάφεραν να την αυξήσουν. Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον Dr Betchen, «είτε το έχετε από την αρχή είτε δεν το έχετε» (τη σωματική έλξη). Το συμπέρασμα του Stephen Betchen μας κάνει να διερωτόμαστε για τη δύναμη της εγκεφαλικής έλξης και πόσο δύσκολο είναι να έχουμε ένα συνδυασμό και των δύο σε μια σχέση. Πολλά ζευγάρια πορεύονται μαζί στη ζωή έχοντας μόνο εγκεφαλική έλξη ο ένας για τον άλλον, χωρίς καμιά ιδιαίτερη σωματική επαφή, όμως παραμένουν με το σύντροφό τους καθώς έχουν αμοιβαίο σεβασμό κι ευγένεια ο ένας για τον άλλον.

Ο συνδυασμός σωματικής και εγκεφαλικής έλξης σε μια σχέση, αποτελεί το ιδανικό. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως το ένα είδος έλξης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. Μέσα σε ένα ζευγάρι ο ένας μπορεί να ενθουσιάζεται με την εικόνα του καλλίγραμμου κορμιού του συντρόφου του και παράλληλα σε μια άλλη σχέση να θαυμάζει ο ένας τον άλλο για τις ικανότητες του στο σκάκι ή στο Soduku.  Ο επιστημονικός κόσμος συμφωνεί για ένα πράγμα σίγουρα: μια σχέση έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει, να επιβιώσει στο χρόνο και να θριαμβεύσει αν και οι δυο σύντροφοι συναντώνται και ευθυγραμμίζονται τόσο σωματικά όσο και εγκεφαλικά. Η σωματική έλξη θα φέρει τα «πυροτεχνήματα» στον έρωτα όμως η εγκεφαλική θα κρατήσει τη φλόγα ζωντανή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

Συντάκτης: Μαρία Χρίστου-Πιερίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου