Όσοι έχουμε την τύχη, ή και την ατυχία, να ζούμε σε μια μικρή κοινωνία αποτελούμενη από λίγους μόνο κατοίκους πάντα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το άγχος τι θα πουν οι άλλοι, πώς θα αξιολογήσουν τις πράξεις μας και τι χαρακτηρισμούς θα μας προσδώσουν. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει μόνο σε χωριά αλλά και στις πιο μεγάλες πόλεις, καθώς όλοι μας είμαστε μέρος μιας μικρής κοινωνίας η οποία μας γνωρίζει με το όνομά μας και κρυφοκοιτάζει τη ζωή μας.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την προσωπική μας ζωή οι αποφάσεις μας τείνουν να ‘ναι πιο προσεχτικές κι επιδιώκουμε να ‘ναι κοινωνικά αποδεχτές και να μη δίνουν δικαιώματα για σχολιασμό. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση όπου αναμειγνύονται σε μια ερωτική ιστορία κι άλλα άτομα απ’ τον κοινωνικό σου περίγυρο; Ειδικότερα, όταν ο νέος σου σύντροφος είναι πρώην γνωστού σου προσώπου, τότε είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα γίνει θέμα έντονης συζήτησης, σχολιασμού και κατάκρισης, καθώς για κάποιους τίθεται τάχα ηθικό ζήτημα κατά πόσο είναι σωστή ή λάθος η επιλογή σου, κι έτσι ο περίγυρός σου θα σπεύσει να βγάλει την ετυμηγορία.

Πράγματι, η εμπλοκή στη συγκεκριμένη κατάσταση ενέχει προβληματισμούς για το αν είναι ορθή ή όχι, καθώς χρειάζεται να διευκρινιστεί αν το γνωστό σου πρόσωπο είναι αρκετά κοντινό σου ή απλώς τυχαίνει να γνωρίζεστε. Όπως και να ‘χει, η κοινωνία θα βιαστεί να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα και να απονείμει κατηγορίες, γεγονός που σε φέρνει στη δύσκολη θέση να διαλέξεις ανάμεσα στο να διαλύσεις τη σχέση, καθώς φοβάσαι τα πικρόχολα σχόλια, ή να τη συνεχίσεις γνωρίζοντας πως αυτό θα έχει αντίκτυπο στην κοινωνική σου ζωή.

Αρχικά, επιλέγοντας να τερματίσεις τη σχέση λόγω κοινωνικής πίεσης, αυτόματα χάνεις την αυτοκυριαρχία σου, αφού πλέον έχεις κάνει μία επιλογή όχι με τη δική σου βούληση αλλά απ’ την επιρροή εξωτερικού παράγοντα. Όταν οι επιλογές μας δεν είναι δικές μας, αλλά ουσιαστικά αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς, δημιουργούμε απωθημένα κι η εξέλιξη αλλά κι η κατάληξη των δικών μας επιθυμιών μένει αναπάντητη. Επομένως, μπορεί να νιώσεις προστασία απ’ την κοινωνική καταπίεση αλλά θα παγιδευτείς σε έναν εγκλωβισμό των προσωπικών σου «θέλω».

Επίσης, για να έκανες εξαρχής το βήμα να μπεις σε μια σχέση η οποία γνώριζες ότι θα ήταν αμφιλεγόμενη, σημαίνει πως νιώθεις πράγματα για τον σύντροφό σου και το ένστικτό σου σε οδήγησε σε αυτόν, παρά το γεγονός ότι σας συνδέει ένα κοινό γνωστό τρίτο πρόσωπο. Το ότι δεν μπήκες στη διαδικασία να υπολογίσεις αυτόν τον παράγοντα απ’ την αρχή υποδηλώνει ότι η έλξη σου για αυτόν είναι αρκετά δυνατή, ώστε όλα τα υπόλοιπα φαίνονται μηδαμινά. Συνεπώς, αν παρασυρθείς απ’ τον φόβο που σου προκαλεί ο κοινωνικός σου κύκλος, τότε θα χάσεις την ευκαιρία να ζήσεις μια ερωτική ιστορία η οποία είχε τις προδιαγραφές να εξελιχθεί σε κάτι ξεχωριστό.

Απ’ την άλλη, είναι αρκετά δύσκολο να ζεις σε μια κοινωνία όπου ξέρεις ότι είσαι δακτυλοδεικτούμενος για τις επιλογές σου. Ίσως σε απομονώσουν ή μπορεί να διαλέξεις εσύ να απομονωθείς από μερικά άτομα. Όπως και να ‘χει, σίγουρα θα απομακρυνθείς και θα χάσεις ανθρώπους από δίπλα σου είτε είναι δική τους είτε δική σου επιλογή. Επομένως, θα χρειαστεί να αναρωτηθείς και να εκτιμήσεις αν η σχέση, πραγματικά, αξίζει μια τέτοια απώλεια κι αναστάτωση.

Ωστόσο, είναι στη φύση του ανθρώπου να ‘χει κάτι απ’ τη ζωή των άλλων ως αντικείμενο σχολιασμού ή και χλευασμού. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ακολουθούμε τις επιθυμίες μας εξαιτίας του κοινωνικού περίγυρου. Ο καθένας από εμάς έχει την υποχρέωση να λογοδοτεί μόνο στον εαυτό του και να κρίνει ο ίδιος τι είναι σωστό και λάθος για τη ζωή του. Οπότε κάθε προσωπική σου επιλογή πρέπει να αποφασίζεται αποκλειστικά απ’ την κρίση σου, χωρίς δευτερεύοντες περισπασμούς.

Συντάκτης: Αθηνά Αναστασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη