Μεγάλη καψούρα η Σαλονίκη, λένε. Είναι που δε μ’ άφησαν να τους μιλήσω για τη Χαλκιδική. Είναι που ‘ρχεται και καλοκαίρι και μυρίζουν τα σώματα και τα φιλιά αλμύρα, είναι κι ο καυτός ήλιος που σε κάνει να σχεδιάζεις μ’ ενθουσιασμό τις διακοπές σου. Σαν να μην έχεις ξαναπάει, σαν να ‘ναι η πρώτη σου φορά. Μα για σένα κάθε φορά είναι πρώτη, γιατί σαν την Χαλκιδική δεν έχει!

Δε θα σου μιλήσω για την ομορφιά της, για ‘κείνες τις κρυστάλλινες παραλίες που όμοιές τους δύσκολα θα βρεις. Ούτε για τη γραφικότητα των χωριών της και τον συνδυασμό γαλάζιου και πράσινου. Για τη μαγεία που σου προσφέρει με βουνό και θάλασσα μαζί. Όχι, δε θα μιλήσω για την ιδιαίτερη ομορφιά της. Γιατί αυτή μπορείς να τη δεις κι εσύ κι εγώ κι όλοι όσοι έχουν την τύχη να την επισκεφτούν. Θα σου μιλήσω γα τη ζωή που κρύβει αυτός ο τόπος, όταν εσύ καίγεσαι τα βράδια του καλοκαιριού στο μπαλκόνι σου, όταν εσύ καταδέχεσαι τον ύπνο τα μεσάνυχτα κι εκεί δεν αποκοιμιούνται ούτε με το πρώτο φως του ήλιου.

Θα σου πω πως είναι το μέρος που τα συνδυάζει όλα κι ανταποκρίνεται σε κάθε σου φιλοδοξία κι όνειρο για τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Θέλεις ερημικές παραλίες κι απόμερα μέρη να ζήσεις τον έρωτα σε κάθε κύτταρό σου; Θέλεις ρομαντικά τοπία που θα σου κόβουν την ανάσα; Κυριλέ μαγαζιά με χαμηλό φωτισμό εκεί που σκάει το κύμα; Θέλεις να ερωτευτείς για πρώτη φορά ή να ερωτευτείς ξανά τον ίδιο άνθρωπο μια νύχτα σε μια παραλία με πανσέληνο; Ε, τότε δεν μπορείς παρά να την επισκεφτείς. Τι να τα κάνεις τα μακρινά ταξίδια όταν ο παράδεισος βρίσκεται δίπλα σου; Τον έρωτα μπορείς να τον δεις σε κάθε γωνιά της Χαλκιδικής, γιατί πρωτίστως είναι έρωτας από μόνη της!

Κι επειδή καταλαβαίνω πώς δεν είμαστε όλοι στο mood του ρομάντζου κι επειδή τώρα το καλοκαιράκι τις ζητάμε τις τρελίτσες μας, θα σου μιλήσω και για την άλλη της πλευρά να σε λιγώσω ακόμα πιο πολύ. Θα σου μιλήσω για ‘κείνα τα πάρτι που ξεκινούν τις απογευματινές ώρες στα μπιτσόμπαρά της. Για τις δυνατές μουσικές, τους χορούς και τα μεθύσια που ξεπερνιούνται με μια βουτιά στη θάλασσα. Για το χαμό που συνεχίζεται στα πιο μεγάλα κλαμπ της, που ακόμα κι αν δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ γνωρίζεις τα ονόματά τους. Για τα γυαλιά ηλίου που κουβαλάς προκειμένου να ‘σαι εξοπλισμένος για τις πρώτες πρωινές ώρες που θα σε βρουν στο γνωστό αφτεράδικο. Α! Και για τις μπουγάτσες που τρως για σβήσιμο.

Θα σου πω για τις καινούριες γνωριμίες που θα κάνεις, για τα αξέχαστα ξεφτιλίκια που θα ζήσεις, για τις φορές που θα ξυπνήσεις σε κάποιο άγνωστο σπίτι, τις φωτιές που θ’ ανάψεις στην αμμουδιά και για τον έρωτα που θέλοντας και μη θ’ αποκτήσεις είτε μαζί της είτε με κάποιον άλλον. Αξέχαστη θα σου μείνει, όπως οι μέρες που θα περάσεις σ’ αυτή. Όπως οι νύχτες που θα ζήσεις και θα ‘χουν μυρωδιά μοχίτο φράουλα.

Κι όσο αφορά το χειμώνα, κάπως ηρεμεί σβήνει τα φώτα της και χαμηλώνει τις μουσικές της. Καταστέλλει λίγο το χαμό της να ξεκουραστεί και χαρίζει τη λάμψη της στη γειτονική Θεσσαλονίκη μέχρι να καλοκαιριάσει και να την πάρει πάλι πίσω.

Λένε πως κάθε καλοκαίρι έχει τη δική του ιστορία. Καμιά ιστορία όμως δε μοιάζει μ’ αυτές που συμβαίνουν στη Χαλκιδική της καρδιάς μας!

Συντάκτης: Ελευθερία Ηλιοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη