Το παρόν κείμενο αποτελεί υποψηφιότητα για το διαγωνισμό διηγήματος με θέμα «Το πιο ερωτικό μου καλοκαίρι» που διοργανώνουν το pillowfights.gr και το travel agency 18-24.gr.

Γράφει η Ελένη Γιάνναρη.

 

Ήταν Τρίτη απόγευμα, ο ήλιος πλησίαζε τη δύση και ένα αχνό πορτοκαλί σιγοφαινόταν στον ορίζοντα. Η ζέστη κράταγε ακόμα, αλλά χωρίς την ένταση του μεσημεριού. Η θάλασσα ήρεμη, ο κόσμος ο πολύς φευγάτος, δύο αδελφάκια έπαιζαν τρία μέτρα παραπέρα με την άμμο, χωρίς θόρυβο, μόνο κάτι πνιχτά γελάκια διέκοπταν μια στο τόσο την ησυχία.

Είχαμε ξεχαστεί στην παραλία, όπως κάθε μέρα, και αυτή ήταν η αγαπημένη μας ώρα. Αύριο φεύγαμε πίσω για Αθήνα. Είχαμε περάσει δεκαπέντε μέρες μαζί, από τον ένα μήνα που συνολικά γνωριζόμασταν. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν είχε μείνει ποτέ σπίτι μου, δεν είχα δει καν το δικό του. Μες στον ενθουσιασμό της γνωριμίας ακυρώσαμε τα προηγούμενα σχέδιά μας και κλείσαμε μαζί διακοπές. Η Μάγια μου είχε πει «χαλάλι σου που με έστησες τελευταία στιγμή, πέρνα καλά, δεν ξέρεις πόσο θα κρατήσει».

Το ξαφνικό την έκανε επιφυλακτική. Κι εμένα με φόβιζαν τα ξαφνικά. Με φόβιζε ότι είναι φούσκα και θα ξεφουσκώσει. Με φόβιζε που τον ένιωθα πολύ δικό μου από την πρώτη μέρα. Τρόμαξα που μου δόθηκε απόλυτα, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς διφορούμενα μηνύματα, όλα μια ευθεία. Φοβόμουν ότι θα τον χάσω. Όμως φοβόμουν και να τον ρωτήσω.

Τα παιδάκια δίπλα είχαν μόλις τελειώσει τον πύργο που έφτιαχναν στην άμμο. Δύο ορόφους είχε (από ένα μικρό και ένα μεγαλύτερο κουβαδάκι), πετρούλες γύρω γύρω, τάφρο με νερό και μια γέφυρα να συνδέει τον πύργο με τον υπόλοιπο κόσμο. Φώναξαν τον πατέρα τους να θαυμάσει το έργο τους. Η ταραχή διέκοψε και τη δική μας ηρεμία. Τότε με ρώτησε.

«Για πες λοιπόν» μου λέει, «τώρα που έφυγε κι ο Αύγουστος και μπορείς να κρίνεις και να συγκρίνεις, ποιο ήταν το πιο ερωτικό καλοκαίρι που είχες ποτέ;»

Τον κοίταξα με απορία. Τι περίεργη ερώτηση! Ήθελε κουβέντα όμως και αυτό ήταν καλό! Χάρηκα και ετοιμάστηκα να απαντήσω, αλλά κάτι στο βλέμμα του, με συγκράτησε. Με κοιτούσε χαμογελώντας, ατάραχος. Ή μήπως σίγουρος; Σίγουρος για τον εαυτό του.  Σίγουρος για την απάντησή μου!

Αντέδρασα αυτόματα. Ήταν από καπρίτσιο; Από ανασφάλεια;  Δεν ξέρω, αλλά δεν έχει και σημασία τώρα πια.

«Ωραία ερώτηση», του λέω. «Τι μου θύμισες τώρα! Λοιπόν το πιο ερωτικό μου καλοκαίρι ήταν πέντε χρόνια πριν. Είχε γίνει χαμός. Είχα ανομβρίες όλο το χειμώνα, με είχε χωρίσει ένας γκόμενος που δε γούσταρε και με έφτυνε και είχα πέσει στα πατώματα για κανένα πεντάμηνο και μετά δεν είχα όρεξη να βγαίνω, δράμα κατάσταση.

Ξαφνικά με το που μπαίνει ο Ιούνιος όλα αλλάζουν. Βγαίνουμε για τα γενέθλια της συναδέλφου μου και μου συστήνει ένα φίλο της οικογενειακό, το Μίλτο. Ο Μίλτος έμενε Αγγλία αλλά είχε έρθει για ένα γάμο και κάθισε ένα δεκαπενθήμερο. Κολλήσαμε αμέσως! Με πήγε σπίτι το βράδυ, την επόμενη αμέσως τηλέφωνο, κάναμε κατάσταση, για δεκαπέντε μέρες δεν ξεκολλούσαμε ο ένας από τον άλλο. Αυτό δεν είναι το περίεργο, όμως. Το περίεργο είναι που τη μέρα που έφυγε πάλι για Αγγλία με την υπόσχεση ότι θα ξανάρθει για μια βάφτιση τέλη Ιουλίου, γνωρίζω σε μια έκθεση βιβλίου έναν φοβερό τύπο, επίδοξο συγγραφέα, λοξό όσο δεν πάει άλλο. Είχε αλογοουρά, γένια, ντυμένος άτσαλα κλπ., αλλά είχε κάτι. Φευγάτος, μια εβδομάδα με έβλεπε, την επόμενη ξεχνιόταν στο γράψιμο. Δε βγήκαμε ποτέ έξω. Πήγαινα σπίτι του, ένα δυαράκι στα Εξάρχεια με μεγάλη βεράντα, ακατάστατο, γεμάτο πόστερς, περιοδικά, βιβλία και χαρτούρα ατελείωτη. Περάσαμε καταπληκτικά!».

Έκανα μια μικρή παύση, φοβήθηκα όμως να κοιτάξω προς την πλευρά του μην τυχόν και με διακόψει και έπιασα πάλι το παραλήρημα:

«Στο μεταξύ μου γύρισε και ο Μίλτος από την Αγγλία αλλά δεν είχα πρόβλημα, τους προλάβαινα και αυτόν και το συγγραφέα. Ώσπου, εκεί μέσα Αυγούστου, φεύγω κι εγώ πια για τέσσερις μέρες διακοπές στη Φολέγανδρο που είχα κανονίσει με την κολλητή μου τη Μάγια με το δικό της, και πετυχαίνω έναν τύπο από το πανεπιστήμιο που γούσταρα τρελά αλλά δεν είχε γίνει τίποτα ποτέ. Μη στα πολυλογώ, μας βγήκε όλο το ερωτικό με τη μια, ήταν και η Μάγια απασχολημένη με το γκόμενο, περάσαμε σούπερ! Ξενύχτια ως το πρωί, μετά στο δωμάτιο τα γνωστά, μετά θάλασσα, κολύμπι, φαΐ, μετά στο δωμάτιο τα γνωστά, μη στα πολυλογώ πέρασα φανταστικά».

Ίσως τα είχα φουσκώσει παραπάνω απ’όσο χρειαζόταν. Μόλις τελείωσα, τον κοίταξα. Με κοίταγε κι αυτός τόση ώρα. Το χαμόγελο στα χείλη του είχε εξαφανιστεί. Ήταν σοβαρός. Δεν ήταν από αυτούς που θα έδειχναν αδυναμία  Ήθελε να είναι κύριος, και χαλαρός. Είπα να τον τσιγκλίσω λίγο ακόμα:

«Νομίζω αρκετά σου είπα. Και που λες, αυτό ήταν το πιο ερωτικό μου καλοκαίρι. Έρωτας από την αρχή ως το τέλος.»

«Α, εντάξει» μου λέει. «Αν το δει κανείς ποσοτικά, τότε υποθέτω ότι έχεις δίκιο».

«Μα πώς αλλιώς να το δω», απαντάω αθώα παιδούλα εγώ. «Δε με ρώτησες αν έζησα έναν μεγάλο έρωτα το καλοκαίρι. Ή αν πέρασα ωραία. Η φράση «το πιο ερωτικό» περιλαμβάνει απαραιτήτως ποσότητα. Άρα, θεωρώ, εννοούσες την ποσότητα των ερωτικών σχέσεων που υπήρχαν ή την ποσότητα των σεξουαλικών συνευρέσεων. Ή μήπως όχι;».

Έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι υπάρχει μια φάβα και έχει στηθεί ένας λάκκος ειδικά γι’ αυτόν. Ή ότι το μπαλάκι έχει επιστρέψει στην πλευρά του. Από την αντίδρασή του θα κριθούν λοιπόν όλα. Περιμένω. Τρέμω λίγο.

Ανασηκώνεται από την ξαπλώστρα και πιάνει την πετσέτα να σκουπιστεί, αν και έχει στεγνώσει. Νομίζω ότι τον είδα να του ξεφεύγει ένα χαμόγελο πριν μου γυρίσει την πλάτη, αλλά μπορεί να είναι κι ιδέα μου. Παίρνει ένα σχεδόν αδιάφορο ύφος την ώρα που σκύβει να μαζέψει τα κουκούτσια από τα κεράσια που είχαμε φάει πριν ώρες.

«Ξέρεις» μου λέει, «για μένα ένα οποιοδήποτε ερωτικό καλοκαίρι είναι όταν αισθάνομαι ωραία. Όμως το πιο ερωτικό καλοκαίρι είναι κάτι διαφορετικό. Είναι όταν αισθάνομαι, κοντοστάθηκε, όταν αισθάνομαι πλήρης. Αν το δεις έτσι νομίζω ότι το πιο ερωτικό μου καλοκαίρι ήταν το φετινό, αυτό που ζω τώρα».

Ξεροκατάπια. Παίξαμε και νίκησα. Δηλαδή νικήσαμε. Δηλαδή αυτός νίκησε, όπως είναι και το σωστό. Σηκώθηκα και τον αγκάλιασα σφιχτά.

 

Το παρόν κείμενο αποτελεί υποψηφιότητα για το διαγωνισμό διηγήματος με θέμα «Το πιο ερωτικό μου καλοκαίρι» που διοργανώνουν το pillowfights.gr και το travel agency 18-24.gr.

Ψήφισε με like+share την ερωτική ιστορία της Ελένης και χάρισέ της ένα ταξίδι για δύο, σε Σκιάθο, Σκόπελο ή Πάρο!