Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο καφές είναι ένα ρόφημα με ξεχωριστή θέση στις καρδιές των πολλών. Είμαστε όμως κι εμείς, οι εξαιρέσεις, που αγαπάμε το τσάι πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο, πόσο μάλλον απ’ τον καφέ. Κι όταν το δηλώνουμε με περηφάνια; Οι ματιές πέφτουν πάνω μας τόσο έντονες, λες κι έχουμε μόλις δείξει τον πραγματικό, εξωγήινο εαυτό μας.

Όπως και να ‘χει, όμως, μερικές αξίες, όπως λένε, είναι πάντα σταθερές. Έτσι είναι και για μας, όταν πρόκειται για την ιδιαίτερη συμπάθεια που τρέφουμε προς το τόσο μαγικό ρόφημα που λέγεται «τσάι». Υπάρχουν τόσες ωραίες επιλογές που φαίνονται εξωπραγματικές στις γευστικές μας παλέτες. Πόσο μάλλον όταν έρχεται το καλοκαίρι και εκτός απ’ το ζεστό, μπαίνει και το κρύο τσάι στο προσκήνιο. Πράσινο, μαύρο, κόκκινο, λευκό, ακόμα και με bubbles υπάρχει, για να γίνει ακόμα πιο ευχάριστη κι έξτρα παιχνιδιάρικη η απόλαυσή του.

Το τσάι, βλέπεις, κολλάει παντού! Μπορείς να το πιείς μόλις ξυπνήσεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας, πριν κοιμηθείς, όταν νιώσεις μια αδιαθεσία. Το καλοκαίρι, έχεις αυτή την τόσο όμορφη εναλλακτική, που μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα περιττά αναψυκτικά. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, μα πολλές φορές η ενέργεια που μας δίνει ένα απλό ποτήρι ή μπουκαλάκι τσάι, μας αλλάζει τη μέρα. Κι όλο αυτό, γιατί μ’ έναν τρόπο εξίσου μαγικό, τα κάνει όλα πιο γλυκά.

Ξαφνικά, μετά από μερικές γουλιές, αρχίζουν να μη σου φαίνονται όλα τόσο ενοχλητικά πια, πόσο μάλλον όταν αντιμετωπίζεις μια σχετικά δύσκολη μέρα. Σε δροσίζει μια ζεστή μέρα ή αντίστοιχα σε ζεσταίνει μια κρύα. Έχει ωραίο άρωμα, ωραία γεύση και συχνά ωραίο χρώμα. Μπορείς κάθε μέρα να πίνεις διαφορετικό κι έτσι σπάνια το βαριέσαι.

Κανείς δεν αμφισβητεί τις τρομερές ιδιότητες και ιδιαιτερότητες του καφέ, μα οι υπερασπιστές του είναι τόσο απόλυτοι που συχνά υποτιμούν  κάπως, την αντίστοιχη ευχαρίστηση που μπορεί να μας παρέχει το τσάι. Στο κάτω-κάτω, γούστα είναι αυτά. Όπως για σας είναι ο καφές, έτσι και για μερικούς από μας το τσάι είναι ιερό.

Καταρχάς, χωρίς την κρύα του εκδοχή το καλοκαίρι μας δε θα παλευότανε με τίποτα! Η δροσιά του ένα καυτό καλοκαιρινό μεσημέρι σε μεταφέρει αυτομάτως αλλού. Μας αλλάζει τη διάθεση, μας προκαλεί χαμόγελο και πάνω απ’ όλα, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, δε μας προδίδει και δε μας απογοητεύει ποτέ!

Πώς λοιπόν, να μην έχει ήδη γίνει μια απ’ τις πιο ξεχωριστές και μεγαλύτερες αγάπες της ζωής μας;

Άλλοι με το που θα ξυπνήσουν χρειάζονται μια αγκαλιά. Άλλοι πάλι, κατά τη διάρκεια της ημέρας τους, γενικότερα, χρειάζονται ανθρώπους δίπλα τους. Εμείς πάλι νιώθουμε πως η μέρα μας γίνεται καλύτερη με τον πιο απλό τρόπο. Μ’ ένα μόνο –ή και περισσότερα, ευχαρίστως– ποτήρια τσάι -ειδικά το χειμώνα η αίσθηση της καυτής κούπας στα χέρια μας είναι πραγματική αγκαλιά!

Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να περιγράψουμε ούτε την ηρεμία, αλλά ούτε και την ευχαρίστηση που μας προσφέρει. Ο καφές μπορεί να σε ξυπνάει, αλλά όλοι ξέρουμε πως σου δημιουργεί κι έναν εκνευρισμό, ειδικά αν τον υπερκαταναλώνεις, σε αντίθεση το τσάι σε γαληνεύει.

Εντάξει, για κάποιους αυτή η καψούρα θα θεωρηθεί υπερβολική, αλλά για μας που το λατρεύουμε δεν μπορούμε παρά να το θεωρούμε το μαγικό μας φίλτρο. Τώρα, εσείς που αναρωτιέστε αν είμαστε όντως εξωγήινοι, δοκιμάστε το. Εξάλλου, ποτέ δεν ξέρετε. Μπορεί το πιο απλό και μικρό πράγμα, να ‘ναι ικανό να σας αλλάξει τη μέρα ή τουλάχιστον να την κάνει πολύ καλύτερη, έως ένα βαθμό!

Ας εκτιμήσουμε περισσότερο, λοιπόν, όλ’ αυτά, τα μικρά κι απολαυστικά που προσφέρει η ζωή. Μπορείς να τα βρεις παντού γύρω σου, φτάνει ν’ ανοίξεις τα μάτια σου και να τ’ αναγνωρίσεις. Κάπως έτσι μας τράβηξε κι εμάς την προσοχή το πλέον αγαπημένο μας ρόφημα και δεν το μετανιώνουμε στιγμή!

Συντάκτης: Ευαγγελία Νικολάου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη