Θεωρητικά, γούρι είναι ένα αντικείμενο το οποίο μας φέρνει τύχη, γεμίζοντάς μας με θετική ενέργεια. Γούρι μπορεί να ‘ναι οτιδήποτε, για μερικούς από μας μπορεί να είναι κι ένα κόσμημα. Ένα κολιέ, ένα δακτυλίδι, ένα βραχιόλι, ένα ρολόι ή ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. Κάτι που στα μάτια όλου του υπόλοιπου κόσμου είναι ένα απλό αξεσουάρ, για μας είναι κάτι πολύ περισσότερο απ’ αυτό.

Είναι κάτι που δεν αποχωριζόμαστε ποτέ και για κανένα λόγο, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι η χρηματική αξία του. Η μόνη αξία που μετράει για μας είναι η συναισθηματική κι αυτή είναι τεράστια. Γι’ αυτό και το κόσμημα αυτό είναι το μόνο γούρι που χρειαζόμαστε για να αισθανόμαστε ασφαλείς και τυχεροί.

Τις περισσότερες φορές ένα γούρι σαν κι αυτό είναι δώρο από κάποιον πολύ δικό μας άνθρωπο. Είτε αυτός είναι ένας καλός φίλος, ένας έρωτας ή ένα μέλος της οικογένειάς μας. Μπορεί το άτομο αυτό να είναι ακόμα μέσα στη ζωή μας, μπορεί όμως κι όχι. Ίσως να βρίσκεται μακριά μας και το κόσμημα αυτό να ‘ναι το μόνο πράγμα που μας έχει μείνει από αυτόν, να μας υπενθυμίζει την παρουσία του και να μας κάνει να τον νιώθουμε κοντά μας.

Κάπως έτσι, μέρα με τη μέρα, τα συνηθίζουμε μέχρι που γίνονται ένα κομμάτι του εαυτού μας. Τα δικά μας μικρά και ξεχωριστά γούρια. Κάτι τόσο μικρό μα ταυτόχρονα τόσο μεγάλο, ένα άψυχο αντικείμενο που μας δημιουργεί τόσα συναισθήματα. Μαζί του νιώθουμε ασφαλείς κι αισιόδοξοι, ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή μας. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε κάτι τόσο όμορφο, όσο κι αυτοί οι μικροί θησαυροί μας.

Πολλά από αυτά μας θυμίζουν μια ανάμνηση που, είτε καλή είτε κακή, δε θέλουμε να ξεχάσουμε ποτέ. Είναι σαν ένα μικρό αιώνιο κουτάκι μέσα στο οποίο μπορούμε να διοχετεύσουμε όλα όσα νιώθουμε, κρατώντας τα για μας. Όσο περνάει ο χρόνος, η αξία τους γίνεται ακόμα πιο ανεκτίμητη, καθώς εμείς συνεχίζουμε να δενόμαστε ακόμα περισσότερο μ’ αυτά, να τα κουβαλάμε σε κάθε στιγμή μας. Η σημασία τους μεγαλώνει όσο μεγαλώνει κι η αγάπη μας γι’ αυτά, μαζί μ’ όλες τις εμπειρίες που μας συνδέουν μαζί τους.

Μέσα τους βλέπουμε όλα όσα έχουμε ήδη ζήσει και δε θα μπορέσουμε να ξαναζήσουμε. Βλέπουμε όλα όσα θα μπορούσαμε να είχαμε ζήσει, μα για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσαμε. Νιώθουμε όλα εκείνα που δεν μπορούμε να βγάλουμε προς τα έξω, μ’ έναν τρόπο μαγικό και ξεχωριστό. Όλα μαζί συμβάλλουν στο να κάνουν την πολυτιμότητα των κοσμημάτων αυτών κάτι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι.

Τα λόγια ποτέ δε θα είναι αρκετά για να περιγράψουν όλα όσα νιώθουμε γι’ αυτά. Μόνο εμείς οι ίδιοι είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε το πόσο μεγάλη είναι η σημασία τους κι αυτό είναι αρκετό. Μας κρατάνε συντροφιά και στις καλές και στις άσχημες στιγμές κι εμπειρίες της ζωής μας, χωρίς να μας εγκαταλείπουν ποτέ.

Τα κοιτάμε, χαμογελάμε κι αφήνουμε το μυαλό μας να ταξιδέψει, ενώ ξεχειλίζουμε από ευγνωμοσύνη προς το άτομο που κάποτε μας τα χάρισε. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πώς κάτι τόσο μικρό κατέληξε να σημαίνει τόσα πολλά για μας.  Έχουν γίνει με τον τρόπο τους ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καρδιάς μας, μαζί με την ανάμνηση των ανθρώπων που μας τα έχουν προσφέρει.

 

Συντάκτης: Ευαγγελία Νικολάου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη