Απολαμβάνατε τον ήλιο αγκαλιά και νομίζατε πως όλες οι συγκυρίες έδρασαν για να είστε μαζί. Ότι σε λίγο καιρό θα μπορέσετε να κάνετε το επόμενο βήμα, είτε αυτό είναι μια συγκατοίκηση είτε ακόμη κι ένας πολυτελής γάμος. Όμως κανένα απ’ αυτά δεν πραγματοποιήθηκε.

Ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά. Κανένα μητρικό ρολόι ή η ίδια η ηλικία σας δε θα καθορίσει αν ο σύντροφός σας είναι κατάλληλος για σας. Αν είναι πράγματι το λεγόμενο άλλο σας μισό, που μαζί του θα συνεχίσετε τη ζωή σας.

Πρέπει απλώς ν’ αναλογιστείτε τα δεδομένα και να πράξετε αναλόγως. Ο καιρός δεν καθορίζει πότε θα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα, όποιο και να είναι αυτό. Πάντα θα υπάρχουν πράγματα που δε θα ξέρετε για το σύντροφό σας. Για να πω κι εγώ την αμαρτία μου, αυτό είναι που μας εξιτάρει σ’ έναν δεσμό.

Έπειτα θέλετε κι οι δυο σας τα ίδια πράγματα; Για παράδειγμα μη λέει ο ένας μαύρο κι ο άλλος άσπρο. Αν συμβαίνει αυτό, μάλλον δε θα προχωρήσει για πολύ το πράγμα.

Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν μπορούν όλες οι σχέσεις να προχωρήσουν. Ίσως κάποιες δημιουργήθηκαν από σφοδρό έρωτα ή από ανάγκη. Ναι, από ανάγκη να καλύψουμε τη μοναξιά μας.

Ο άνθρωπος γεννημένος να κοινωνικοποιείται έχει ως μεγαλύτερό του φόβο τη μοναξιά. Φοβισμένος πως θα μείνει μόνος του μπαίνει στη διαδικασία της σχέσης. Όμως η ανάγκη δε συμπεριλαμβάνεται στα θεωρητικά κριτήρια μιας σχέσης.

Η σχέση κρύβει δύο μεγάλα μυστικά που αν τ’ ανακαλύψεις θα γίνεις πλούσιος. Είναι η εμπιστοσύνη κι ο αμοιβαίος σεβασμός. Αν καταφέρεις να τα κερδίσεις αυτά θα γίνεις ευτυχισμένος.

Οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν από ανάγκη, τις περισσότερες φορές, δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις σκληρές συνθήκες της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται σιγά-σιγά. Υπάρχουν όμως κι εκείνες που γεννήθηκαν κάτω απ’ τους δεσμούς του έρωτα. Δυο άνθρωποι με κοινά όνειρα και φιλοδοξίες αποφάσισαν ν’ ακολουθήσουν κοινή πορεία. Αλλά η καθημερινότητα είναι σκληρή κι επιβιώνουν μόνο οι θαρραλέοι.

Γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν μπόρεσαν να κάνουν το επόμενο βήμα; Είναι γνωστό πως άλλο είναι ο έρωτας κι άλλο η αγάπη. Στον έρωτα οι συνήθειες, οι κινήσεις του άλλου φαντάζουν σαν ένα άγνωστο βιβλίο που θες να ξεφυλλίσεις με λαχτάρα. Στην αγάπη, όμως, σταματάς να θεοποιείς το ταίρι σου και βλέπεις την ωμή πραγματικότητα. Κανείς δεν είναι τέλειος τελικά.

Για να πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα αρκεί η αγάπη; Μη γελιόμαστε, η αγάπη μόνη της δε θ’ απαλύνει τον πόνο των τσακωμών και δε θα πληρώσει τους λογαριασμούς. Εσείς και μόνο εσείς θα μπορέσετε να βρείτε τις ισορροπίες. Οι καβγάδες για ανούσια πράγματα κι οι δύσκολες μέρες στη δουλειά είναι λίγες απ’ τις χιλιάδες αιτίες που ένα ζευγάρι μαλώνει. Όλες οι μέρες σαφώς δε θα έχουν ήλιο, αλλά απ’ την άλλη μεριά η συννεφιά σπάει τη ρουτίνα.

Αν δεν ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια, δε θα γνωρίσεις τον άλλον.  Οι δύσκολες μέρες αποκαλύπτουν τον αληθινό εαυτό του άλλου. Σ’ αυτές θ’ ανακαλύψετε, αν πράγματι θα μπορέσετε να κάνετε εκείνο το μεγάλο βήμα που πριν γνωριστείτε δεν το σκεφτόσασταν καν.

Εφοπλιστείτε με δύναμη και κατανόηση. Ίσως αύριο να μην είστε μαζί, αλλά τουλάχιστον θα έχετε να θυμάστε πως κάποτε είχατε έναν άνθρωπο που σας λάτρευε. Αξία ανεκτίμητη.

 

Συντάκτης: Βασιλεία Ζάμπα
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου