Στην καθημερινότητα οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αποτελώντας ο ένας μέρος του άλλου. Αναμφισβήτητα οι άνθρωποι με τη σπουδαιότερη και ταυτόχρονα δυσεύρετη αξία είναι εκείνοι που πιστεύουν πραγματικά σε σένα. Αν είσαι απ’ τους τυχερούς, θα συναντήσεις τέτοιους ανθρώπους, που θα σου προσφέρουν απλόχερα το αίσθημα γαλήνης και συμπαράστασης. Με όφελος μονάχα τη συναισθηματική ευημερία επικροτούν τα δυνατά σου σημεία κι αποδέχονται τα τρωτά με αγάπη.

Όπως έχει αναφέρει ο Freud: «Πριν διαγνώσεις τον εαυτό σου με κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοπεποίθηση, σιγουρέψου ότι δε συναναστρέφεσαι με μαλάκες». Δεν είναι όλοι για όλους. Η χημεία δε λειτουργεί πάντα και τα ετερώνυμα έλκονται για λίγο. Είναι εκείνοι που έμειναν δίπλα σου μια ζωή κι άλλοι που ήρθαν ξαφνικά κι έμειναν βραχυπρόθεσμα. Αυτοί έμειναν για ένα τόσο μικρό διάστημα και παράλληλα τόσο σημαντικό που σου χάραξαν μια γρατζουνιά στην καρδιά. Δεκάδες περαστικοί πέρασαν και  θα περάσουν απ’ τη ζωή σου, όμως, πόσοι θα μείνουν μέχρι το τέλος;

Αλλά ό,τι και να έγινε εσύ δεν έπαψες να πιστεύεις ποτέ στους ανθρώπους, γιατί όλα γίνονται για κάποιον λόγο, έτσι δεν είναι; Ακόμα, όμως, κι αν αυτός ο λόγος δεν αποκαλυφθεί ποτέ, νέοι άνθρωποι δε θα σταματήσουν να έρχονται στη ζωή σου. Κάποιοι θα αξίζουν και κάποιοι όχι. Με κάποιους θα μπορέσεις με αργά και σταθερά βήματα να πιστέψεις ξανά στον εαυτό σου και να εξωτερικεύσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Τον εαυτό που είχες κλειδαμπαρώσει κάπου βαθιά, κρύβοντάς τον με χαρακτήρες που δε σου ταίριαζαν.

Όλα ξεκινούν και τελειώνουν από εσένα. Αποκομίζοντας γνώσεις κι εμπειρίες απ’ τα δικά σου λάθη επιλέγεις τους ανθρώπους που ταιριάζουν καλύτερα σε σένα, περιορίζοντας εκείνους που είναι διατεθειμένοι να σου προσφέρουν μόνο προσωρινή καλοπέραση. Σημασία έχει να βρεις εκείνους που στα εύκολα και στα δύσκολα θα είναι πάντα εκεί για σένα. Θα σε συγχαίρουν για τις επιτυχίες και θα σε επιπλήττουν για τα λάθη σου. Ανά πάσα στιγμή να μπορείς να τους πάρεις τηλέφωνο και να τους πεις το λόγο που δε νιώθεις καλά χωρίς αναστολές και δειλίες. Να είναι δίπλα σου εκείνες τις στιγμές που έχεις πάψει να πιστεύεις στον εαυτό σου ή το παρελθόν σου χτύπησε την πόρτα ξανά. Να μπορείς να ανοιχτείς χωρίς φόβο για αποδοκιμασίες και προσβλητικά πειράγματα.

Κάποιους ανθρώπους τους βάζει η ίδια η φύση στη ζωή σου μην αφήνοντάς σου άλλη επιλογή. Με αυτούς η μόνη διέξοδος είναι η προσπάθεια να ενωθεί το χάσμα ανάμεσά σας. Είναι κάποιες φορές που τους μιλάς και νομίζεις ότι μιλάς σε τοίχο ή άλλες που περισσότερο μαλώνετε παρά μιλάτε. Ξέρουμε όλοι πώς είναι, αλλά μεγαλώνοντας γινόμαστε πιο ανεκτικοί. Συνειδητοποιούμε πως ο καθένας έχει αναπτύξει το εαυτό του κάτω από διαφορετικές συνθήκες καθιστώντας τον μοναδικό.

Για παράδειγμα, ένα παιδί σε ένα απομακρυσμένο χωριό, που οι γονείς του είναι αγρότες, έχει εντελώς διαφορετικό περιβαλλοντικό υπόβαθρο από ένα άλλο που μένει στην Αθήνα με εύπορους και μορφωμένους γονείς. Και τα δύο, όμως, παραμένουν μοναδικά. Μοναδικός, βέβαια, δεν είναι μόνο κάποιος που έχει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό, αλλά και κάποιος που κάνει έναν άλλον να νιώθει ξεχωριστός.

Είναι εύκολο να κρίνεις κάποιον άλλον παραβλέποντας τον ίδιο σου τον εαυτό. Σαφέστατα το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι να καταφέρεις να γίνεις ο άνθρωπος που θέλεις να έχεις δίπλα σου.

Η σχέση –οποιαδήποτε είδους– εξαρτάται από δυο ή περισσότερους ανθρώπους. Αν όλες οι πλευρές δεν είναι εξίσου υγιείς, η σχέση δε θα καταφέρει να βρει εύφορο κλίμα για να ανθίσει. Είναι όπως το φύτεμα ενός λουλουδιού. Αν δεν το ποτίσεις και δεν το φροντίσεις κάθε μέρα δε θα μπορέσει να βγάλει καινούρια μπουμπούκια.

Βέβαια, ακόμα και αν κάποιοι σταμάτησαν να βρίσκονται στη ζωή σου, δε σημαίνει πως σταμάτησες να τους νοιάζεσαι. Αντίθετα, έπιασες πολλές φορές τον εαυτό σου να είναι περήφανος για κάποιους από αυτούς. Για κάποιο όνειρο ή στόχο τους που σου είχαν εκμυστηρευτεί ένα βράδυ στο μπαλκόνι και τώρα το πέτυχαν ή για κάποιους που αν και δεν τα κατάφεραν ακόμη, κυνηγούν το στόχο τους με επιμονή και ζήλο.

Γίνεται επομένως εύκολα αντιληπτό πως εσύ και μόνο κινείς τα νήματα της ζωής σου. Έχοντας τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω σου μπορείς να κάνεις μικρά, αλλά σταθερά βήματα που θα σου προσφέρουν αφθονία κυρίως στο συναισθηματικό, αλλά και στους άλλους τομείς της ζωής σου.

 

Συντάκτης: Βασιλεία Ζάμπα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη