Φέρε στο νου σου τις κλασικές χαρούμενες οικογένειες των αμερικάνικων ταινιών. Φτιάχνουν ένα μπουφέ φαγητών για πρωινό και είναι όλοι μέσα στην τρελή χαρά. Ενίοτε, βάζουν και χαλαρή μουσικούλα έτσι για να δένει το ντεκόρ. Απ’ όσα είπα, κράτα μόνο τη μουσική.

Εγώ ούτε χυμούς στύβω πρωί-πρωί, ούτε φτιάχνω τηγανίτες με σιρόπι σφενδάμου. Αν προλάβω και δεν τρέχω πανικόβλητη να φύγω πρωινιάτικο, ίσως φτιάξω κανένα καφέ. Μέχρι εκεί. Η μουσική όμως δε λείπει ποτέ. Θα με δεις τα πρωινά να ξυπνάω και να ανοίγω το ράδιο στα τυφλά. Ίσως και μηχανικά, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ τη μέρα μου χωρίς μουσική. Κάποιοι ξυπνούν με καφέ, εγώ με τραγούδια και στη διαπασών μάλιστα. Επίσης ξεκινά η μέρα σου γαμάτα κι αυτό το συναίσθημα σε ακολουθεί όλη μέρα. Τι καλύτερο χρειάζεται;

Ετοιμάζομαι να φύγω από το σπίτι μου και συντονίζω τη μουσική στο κινητό μου. Δεν παλεύεται να βγεις στο δρόμο χωρίς μουσική, θα τρελαθείς. Φοράω τα πιο καλά ακουστικά που μπόρεσα να βρω και μπαίνω σε λεωφορεία, μετρό και τρένα με την καλύτερη διάθεση. Κάνε εικόνα ένα μάτσο κατσουφιασμένους και νυσταγμένους ανθρώπους και μέσα σ’ αυτούς μια τρελή που στην καλύτερη θα κουνάει το κεφάλι της ρυθμικά και στη χειρότερη θα χορεύει. Δεν ξέρω για σας, εγώ πάντως το διασκεδάζω.

Η μουσική είναι λύτρωση. Είναι έκφραση συναισθημάτων. Εντάξει, δε σου λέω ότι θα βιώσεις όλα τα συναισθήματα μέσα σε τέσσερα λεπτά, αλλά είναι τόσο χαλαρωτικό να αφήνεσαι στους ήχους που ακούς. Κάθε φάση της ζωής σου την περνάς με μουσική. Από τα πρώτα σου παιχνίδια που έβγαζαν ήχους μέχρι τα πρώτα σου χτυποκάρδια και τις απογοητεύσεις. Από το τραγούδι που σε εκφράζει και νιώθεις ότι γράφτηκε για σένα μέχρι το τραγούδι του γάμου σου ή της βάφτισης του παιδιού σου. Σε όποια ηλικία κι αν είσαι η μουσική σε εκφράζει, σε χαρακτηρίζει και ξυπνά τις αισθήσεις σου.

Δε θα μιλήσω για το πόσο γαμάτοι είναι οι τύποι που ασχολούνται με τη μουσική. Θα σου πω όμως για το πόσο τέλειοι είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να βγάλουν τη μουσική από τη ζωή τους. Γουστάρουν να υπάρχει αυτή η γλυκιά βαβούρα που σου αφήνει το μπάσο του ηχείου. Που δε μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς μουσική, όχι απαραίτητα γιατί έτσι εκφράζονται, αλλά γιατί ασυνείδητα τους ομορφαίνει τη μέρα.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα βρίσκεσαι σπίτι σου, άνοιξε τα ηχεία σου, βάλε τα αγαπημένα σου κομμάτια και γύρνα την ένταση στο μαξ. Τότε θα καταλάβεις σίγουρα τι νιώθουμε όλοι εμείς και θα το λατρέψεις. Ίσως και να φταίει το γεγονός ότι στη δυνατή μουσική χάνεις τις σκέψεις σου. Και χρειάζεται κι αυτό πού και πού.

 

Επιμέλεια Κειμένου Κατερίνας Καλή: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Κατερίνα Καλή