ewrtr

Όταν γεννήθηκε η κόρη μου, δε φανταζόμουν ποτέ ότι αυτό το μικρό πλασματάκι θα έφτανε κάποτε στο σημείο να μου κάνει τις πιο δύσκολες, τις πιο άβολες ερωτήσεις που θα μπορούσε κάποιος να κάνει. Ας προνοήσει κάποιος, μαζί με τη γέννηση του παιδιού, να μας δίνει και κάποιες οδηγίες χρήσεως, να μας προετοιμάζει για το μέλλον και να μας έχει έτοιμες τις απαντήσεις. Οι παρακάτω ερωτήσεις, όταν έγιναν, με σόκαραν, μου προκάλεσαν αρκετές από αυτές πονοκέφαλο, αλλά κι αμηχανία. Επ’ ουδενί δεν ισχυρίζομαι ότι οι απαντήσεις μου ήταν σωστές, εκείνο όμως που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι ήταν ειλικρινείς.

 

Τι είναι το σεξ;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Μια από τις πιο δύσκολες κι άβολες ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνει το παιδί σου. Μπορεί η τεχνολογία να βοηθάει αρκετά και σε αυτόν τον τομέα, αλλά από μόνη της η ερώτηση, σε φέρνει σε δύσκολη θέση. Δεν ξέρεις αν πρέπει να μπεις σε λεπτομέρειες ή ν’ απαντήσεις γενικά. Διάλεξα το δεύτερο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος, συνάπτει σχέσεις κι έπειτα, ορισμένες φορές, αποκτά παιδιά. Το σεξ, δεν είναι αποτέλεσμα της αγάπης και της έλξης που νιώθουν δύο άνθρωποι μεταξύ τους και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, μετά από 9 μήνες, τη γέννηση ενός παιδιού. Θα πρέπει να γίνεται πάντα με τη συγκατάθεση και των δύο. Η προστασία στο σεξ, το να κάνεις δηλαδή ασφαλές σεξ, είναι το κυριότερο, γιατί σε προφυλάσσει από κινδύνους όπως μεταδιδόμενες λοιμώξεις και ακούσιες εγκυμοσύνες.

 

Τι είναι αυνανισμός;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκεί που λες ότι δεν μπορεί να υπάρχει πιο δύσκολη ερώτηση από το σεξ, έρχεται ο αυνανισμός να σου θυμίσει ότι υπάρχει. Αρκετοί γονείς, θεωρούν τον αυνανισμό τον μπαμπούλα στο δωμάτιο κι αν μπορούσαν θα επέλεγαν να μην έρθουν ποτέ σε τέτοια συζήτηση. Τα παιδιά όμως, ανακαλύπτουν το σώμα τους από μικρή ηλικία, αγγίζουν τα γεννητικά τους όργανα και μαθαίνουν ότι παίρνουν μια ευχαρίστηση, από την πράξη αυτή. Κι εύλογα έχουν απορίες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική δραστηριότητα και σε βοηθάει να ανακαλύψεις το σώμα σου κι έτσι ομαλά να μεταβείς, στην ενηλικίωση. Είναι καλό να γίνεται σε προσωπικό χώρο διότι είναι μια πράξη που αφορά εσένα και το σώμα σου, ωστόσο δεν έχεις για τίποτα να ντρέπεσαι κάθε φορά που την πράττεις.

 

Θα πονέσω την πρώτη φορά;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Συγκαταλέγεται στο Top 3 των πιο δύσκολων ερωτήσεων για τις οποίες δεν έχουμε προετοιμαστεί ίσως ως γονείς, κατάλληλα. Κάτι ο κινηματογράφος, κάτι οι ταινίες, κάτι το ίντερνετ, οι μύθοι της πατριαρχίας, έχουν ρομαντικοποιήσει τόσο πολύ τον πόνο της πρώτης φοράς, ή από την άλλη οι παραδόσεις λένε ότι πρέπει να συνοδεύεται από αίμα και σεντόνια στα μπαλκόνια, που σε κάνει να τρελαίνεσαι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα πονέσεις, ούτε ότι θα αιμορραγήσεις. Με τη βοήθεια, του συντρόφου, που σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είναι υπομονετικός και τρυφερός, μπορεί ο πόνος να είναι ηπιότατος, ίσως κι ανεπαίσθητος. Σίγουρα η πρώτη φορά δεν είναι σαν τις επόμενες κι ενδεχομένως να αισθανθείς μια ενόχληση. Αν έχεις οποιαδήποτε ερώτηση που θέλεις να απαντηθεί πιο ειδικά, μπορούμε να πάμε και σε έναν γυναικολόγο, αν θα το ήθελες.

 

Τι είναι ομοφυλοφιλία;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ταμπού ερώτηση που ακόμα και στις μέρες μας, διχάζει αρκετό κόσμο. Φυσικά, υπάρχουν κι οι αμόρφωτοι, απαίδευτοι άνθρωποι που θεωρούν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ως αρρώστια, αδυναμία, ακόμη και κατάρα της ανθρώπινης φυλής! Το σίγουρο είναι ότι η ομοφυλοφιλία, δεν είναι ψυχική διαταραχή και δεν υπάγεται σε κάποια ασθένεια που χρειάζεται θεραπεία κι είναι πολύ σημαντικό για ένα μικρό παιδί να γνωρίζει τις σεξουαλικότητες που υπάρχουν, για να μπορεί να αναγνωρίσει και τη δική του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι άνθρωποι, αγαπούν ανθρώπους, είτε είναι άντρες, είτε γυναίκες. Ο μπαμπάς αγαπάει τη μαμά, αλλά μπορεί κάπου αλλού μια μαμά να είναι με μια άλλη μαμά ζευγάρι. Η σεξουαλική ταυτότητα ενός ανθρώπου, το ποιον αγαπάει δηλαδή, δεν είναι ποτέ ντροπή, ούτε πρέπει να φοβόμαστε να την εκφράζουμε. Αποτελεί μικρό κομμάτι της συνολικής προσωπικότητας ενός ατόμου. Αν αγαπάμε και νοιαζόμαστε πραγματικά, δεν πρέπει να στερούμε από κανέναν την ευτυχία που του/της αξίζει.

 

Έχεις πάρει ποτέ ναρκωτικά;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Άλλο ένα θέμα ταμπού, που πολλοί γονείς το αποφεύγουν περισσότερο κι από την εφορία. Ωστόσο πρέπει να το αναγνωρίσουμε σαν ένα θέμα, πολύ σημαντικό. Ως γονείς, είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε και να ενημερώσουμε τα παιδιά μας, γιατί είμαστε αυτοί που ασκούμε τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να πω την αλήθεια, όχι δεν έχω πάρει, ούτε έχω δοκιμάσει, κάποια ναρκωτική ουσία, ωστόσο φίλοι μου και το περιβάλλον μου έχει τύχει να κάνει κι έχω μπει στον πειρασμό. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να σου φανεί σαν μια καλή ιδέα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες είναι η συνέπειες και μακροπρόθεσμα. Αν θέλεις, μπορούμε να τις συζητήσουμε μαζί και να μου πεις τις απορίες σου.

 

Απάτησες ποτέ καμία σχέση σου;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Όσο γυρίζει η γη, απιστίες θα γίνονται. Έχει γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας ν’ ακούμε συνέχεια γι’ αυτές. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Ίντερνετ, κάθε λίγο κι ένα άρθρο, για το ότι ο τάδε αλληλοαπατήθηκαν με τη δείνα. Οι διαστάσεις είναι μεγάλες κι ισορροπούν μεταξύ της επιθυμίας και της προδοσίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, έχω απατήσει σχέση μου, χωρίς να αισθάνομαι υπερήφανος γι’ αυτό που έκανα. Πλήγωσα έναν άνθρωπο, άσχετα αν με αγαπούσε ή απλώς με συμπαθούσε. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω δε θα έκανα το ίδιο λάθος, θα ήμουν ειλικρινής και θα το συζητούσα. Ένιωσα άσχημα, όχι φυσικά περισσότερο από το άτομο που υπέστη την απιστία. Η ειλικρίνεια, είναι το καλύτερο συστατικό για μια υγιή σχέση.

 

Μπαμπά όταν ήσουν στην ηλικία μου, κάπνιζες;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Το τσιγάρο, εδώ κι αρκετά χρόνια έχει γίνει ένα είδος μαγκιάς, ένα εισιτήριο για να γίνουν δεκτά τα παιδιά σε μια παρέα. Όποιος καπνίζει είναι cool, είναι μάγκας, ίσως οι υπόλοιποι τον κοιτάνε με θαυμασμό. Στην εφηβεία, όλοι αισθάνονται ατρόμητοι, ακόμα κι όταν γνωρίζουν ότι οι συνέπειες του καπνίσματος είναι επικίνδυνες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν κάπνιζα όχι, ίσως επειδή είχα την τύχη ν’ ασχολούμαι, με τον αθλητισμό, γνωρίζοντας έτσι ότι το τσιγάρο δε θα με αφήσει να έχω τις αντοχές που εκείνη τη στιγμή χρειαζόμουν. Αρκετά χρόνια αργότερα, που σταμάτησα τον αθλητισμό ξεκίνησα να καπνίζω το οποίο τσιγάρο όμως το έκοψα την ημέρα που γεννήθηκες.

 

Μπήκες σε κάποια δουλειά με μέσο;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Δυστυχώς για χρόνια αλλά κι όπως δείχνουν τα πράγματα και τώρα και στο μέλλον, το μέσο δημιουργεί την εντύπωση πως είναι το νούμερο ένα συστατικό για την επίτευξη κάποιου στόχου. Ίσως τελικά δεν είναι μια απλή εντύπωση, αλλά μια πραγματικότητα. Ακόμα και τώρα, δεν προοδεύει οικονομικά, κοινωνικά, όποιος είναι άξιος αλλά αυτός που έχει τις καλύτερες γνωριμίες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δε χρησιμοποίησα κανένα μέσο για καμία από τις δουλειές που έχω κάνει. Επειδή όμως θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν είχα και κάποιο μέσο, ίσως αν το είχα να το χρησιμοποιούσα. Αυτό όμως μου έδωσε τη δυνατότητα να αισθάνομαι περήφανος για οτιδήποτε μικρό ή μεγάλο έχω πετύχει στη ζωή μου.

 

Γιατί το στήθος μου είναι μικρό;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Για ένα μικρό κορίτσι που εκτίθεται σε τόσες πολλές εικόνες ομορφιάς και προτύπων, το να μη μοιάζει σαν το μοντέλο που βλέπει στο instagram μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την αυτοεικόνα του. Όταν ιδίως βλέπει κάποιο μέρος του σώματός του να «υστερεί», την κάνει να νιώθει μειονεκτικά ή πως δεν έχει τον ίδιο βαθμό ελκυστικότητας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το μέγεθος του στήθους διαφέρει από κορίτσι σε κορίτσι, όπως και να είναι όμως, δεν είναι λόγος αυτός να αισθάνεσαι άσχημα ή μειονεκτικά, καθώς μεγαλώνοντας αλλάζει μέγεθος και σχήμα. Το πιο κύριο είναι να είσαι υγιής και να ταιριάζει στο σώμα σου, όπως και το να είσαι περήφανη γι’ αυτό, ό,τι μέγεθος κι αν έχει.

 

Χωρίς να έχω φυσικά το αλάθητο του πάπα, προτείνω, να είστε αληθινοί κι ειλικρινείς με τα παιδιά. Η καλύτερη μάθηση, που μπορούμε να τους προσφέρουμε είναι η αλήθεια. Ίσως έτσι, βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στο να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Συντάκτης: Φώτιος Λαμπαδάριος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου