Αφού αναστατώθηκε ο κόσμος του Facebook χθες (διάβασε εδώ τι ακριβώς συνέβη) κι οι λίστες φίλων αυξήθηκαν κατακόρυφα, όλοι σαν να μειώσαμε δραματικά τη χρήση του, μην τυχόν κι αναπνεύσουμε λάθος την ώρα που το χρησιμοποιούμε και σταλεί και με αυτόν τον τρόπο αίτημα φιλίας κάπου που δε θα έπρεπε. Δεν παίζεις μ’ αυτά. Όσο καήκαμε, καήκαμε χθες. Έτσι, το μόνο σιγουράκι που μας απέμεινε και ξέρουμε ότι δεν έχει το εν λόγω bug είναι το Instagram. Κι αν το αποκτήσει;

Θυμάστε παλιά που ψάχναμε κάθε λογής ιστοσελίδα κι εφαρμογή για να μας αποκαλύψει ποιος βλέπει το προφίλ μας στο Instagram; Μάλιστα, πολλοί επιτήδειοι ήταν αυτοί που ζητούσαν χρήματα για ν’ αποκαλύψουν στον κοσμάκη ποιος επισκέπτεται το προφίλ τους. Ήθελες να μάθεις αν το πρώην γκομενάκι παρακολουθεί ακόμη το προφίλ σου; Αν το καινούργιο ντρέπεται να στείλει πρώτο αίτημα αλλά λιώνει πάνω από τις φωτογραφίες σου όλη μέρα περιμένοντας εσένα να κάνεις την κίνηση; Λογικό να έχεις την απορία, αλλά αυτές οι εφαρμογές ποτέ δεν έλεγαν την αλήθεια, μιας και ο Ζούκερμπεργκ δήλωνε σε κάθε ευκαιρία πως αυτά τα δεδομένα τα προστατεύει πολύ καλά (μιλάμε ο φύλακας του γαλαξία) και δε γινόταν να διαρρεύσουν.

Ο ίδιος βέβαια από χθες -άθελά του- φάνηκε να βοήθησε πολλές αγχωμένες ψυχούλες του Facebook με το bug του, να τους λυθούν αυτές οι απορίες κι αποφάσισε για κάθε τυχαίο ψάξιμο προφίλ που κάναμε σε πρώην νυν κι επόμενους να στείλει κι ένα friend request για να μας κάνει ρεζίλι. Σκεφτείτε ν’ αποφάσιζε να κάνει και κανένα update στο Instagram και να κολλούσε κι αυτό, ενημερώνοντας τον καθένα για την επισκεψιμότητα του προφίλ του- με ένα follow! Η αυτοπεποίθηση κάποιων θα είχε βάσιμους λόγους να εκτοξευτεί στα ύψη, κάποιοι θα ένιωθαν όντως το κέντρο του κόσμου, κάποιοι άλλοι θα καταλάβαιναν πως αυτοί που τους αντιπαθούν, τους παρακολουθούν κρυφά -το λεγόμενο: Κράζεις; Θαυμάζεις!- κι είναι κι εκείνοι που θα απογοητεύονταν ταμάλα, αφού θα περίμεναν παρακολουθήσεις που δε συνέβησαν ποτέ (όχι σαν άλλες που όντως συνέβησαν δηλαδή).

Και σίγουρα δε θα έλειπαν και τα ερωτικά δράματα. Σκέψου δηλαδή να δεις τη σχέση σου να έχει ξαφνικά 50-100 νέες προσθήκες από ωραία γκομενάκια. Ε ρε σπίτια που θα έκλειναν! Αλλά θα είχαμε και τα χαρμόσυνα, ξέρεις, αυτές τις υποθέσεις ανθρώπων που βρίσκονται ακόμα στη πρώτη φάση της γνωριμίας τους και ψάχνει ο ένας στοιχεία για τον άλλον μέχρι και στο Myspace. Ε, σε αυτήν την περίπτωση θα γλιτώναμε και πολλά κολλητάρια που θα είχε μαλλιάσει η γλώσσα τους να λένε «Ε άντε στείλε αίτημα μωρέ! Δε θα κάνεις και πρόταση γάμου!».

Σκεφτείτε αν αυτό το bug ερχόταν για να μείνει, προκειμένου να προστατεύσουμε τον εγωισμό μας και τη φαινομενική υπόληψή μας, να σταματούσαμε τις άσκοπες κατασκοπεύσεις. Δυο ώρες ζωής τη βδομάδα θα κερδίζαμε. Κι έτσι, ίσως και να γλιτώναμε από εκείνο το προφίλ που μας «πονάει» να βλέπουμε αλλά μας τρώει παράλληλα, ή ίσως σταματούσαμε να παρατηρούμε τους ανθρώπους που ενδόμυχα φθονούμε για να μπορέσουμε να βρούμε κάτι αρνητικό να σχολιάσουμε ή για να συγκρίνουμε ώστε να νιώσουμε ανώτεροι. Ίσως αρχίζαμε να καταλαβαίνουμε πως δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά στη ζωή μας παρακολουθώντας εικόνες που άλλοι μας πουλάνε. Ούτε μπορούμε να καταλάβουμε τι κάνει ο άλλος στη ζωή του και στο κρεβάτι του κοιτώντας στόρι, ή ποια άτομα ακολουθεί.

Ίσως τελικά να μπορούσαμε να γλυτώσουμε από περιττά άγχη κι ανησυχίες που δε θα έπρεπε να έχουμε. Μήπως τελικά ένα τέτοιο bug θα έπρεπε να έρθει για να μείνει σε όλα τα social media;

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου