Συμβαίνει κάποιες φορές, να νιώθεις χάλια μαύρα, να σου φταίει κι ο αέρας που αναπνέεις, τα ρούχα που φοράς κι ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σου κακό, νιώθεις πως συμβαίνει τριγύρω σου, μέσα σου κι έξω σου.

Να σου πώ κάτι; Μη σκας. Δεν είσαι ο μόνος που σου συμβαίνει αυτό. Συμβαίνει σε όλους ανεξαιρέτως και αδιαιρέτως, σε ψηλούς κοντούς, ξανθούς μελαχρινούς, σε όλους. Αναρωτιόμαστε συνεχώς πού βρισκόμαστε, ποιοι είμαστε και πόσο μάλλον όταν κάτι αναπάντεχα στραβό μας συμβεί, μέσα ή και έξω μας, είναι απόλυτα φυσιολογικό να μας δυσαρεστεί.

Ένας φίλος μου είπε πρόσφατα πως δεν έχει σημασία αν θα φτάσεις πάτο, αλλά πόσο καιρό έχεις σκοπό να μείνεις εκεί. Διότι όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, μια «βουτιά» θα την κάνουμε, το θέμα είναι αν και πότε επιθυμούμε να ξαναβγούμε στην επιφάνεια για ν’ ανασάνουμε ξανά.

Κοίταξε να δεις πως έχουν τα πράγματα τώρα. Υπάρχουν 5 βασικές αρχές που πρέπει να τηρήσεις, αν πραγματικά γουστάρει το πετσί σου να βγει νικητής.

 

1. Σταμάτα να νιώθεις θύμα.

Αρχικά είναι πανεύκολο να γίνουμε θύματα. Κοινώς, φορτώνουμε την έκβαση των γεγονότων που επηρεάζουν τη ζωή μας, τα συναισθήματά μας και πολλές φορές τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε στη συνέχεια, στους άλλους. Είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Για κάθε διάδραση, έχουν ευθύνη των πράξεων τους τουλάχιστον δύο άτομα. Αν κάποιος έκανε κάτι και σε πλήγωσε, δε φταίει απόλυτα εκείνος, έχεις μερίδιο ευθύνης κι εσύ. Αρχικά έχεις αποδεχτεί υποσυνείδητα, πως του επιτρέπεις να σε πληγώσει, έχεις αναλάβει το ρίσκο να τον εμπιστευτείς.

 

2. Καθρεφτίζεις το νου;

Ο καθρέπτης σου αγάπη μου, δεν αντικατοπτρίζει την τυποποιημένη ομορφιά του Χ φτιασιδωμένου μοντέλου που θα δεις σε μια οθόνη. Η ομορφιά της όψης σου έχει διττή σημασία. Σημασία πρώτη: Σε αγαπάς όπως είσαι, με τις ατέλειές σου. Αν δεν αγαπήσεις εσύ τις ατέλειές σου πρώτα, τότε ποιος άλλος; Σημασία δεύτερη: Η όμορφη ή άσχημη εικόνα που αντικρίζεις, όσο ωραίος κι αν είσαι εξωτερικά, θα προέρχεται πάντα από την ψυχή σου. Μ άκουσες καλέ; Από το βλέμμα της ψυχής σου.

 

3. Να θρέφεις την ψυχή σου με αισιοδοξία

Ποιος είναι καλύτερος από σένα; Ρωτώ. Πού ξέρεις εσύ τι μανίκι τραβάει ο απέναντι που τον έχεις ονοματίσει Θεό κι εσένα συγχρόνως άθεο; Ρωτώ λέμε. Σκέψου εσύ. Αναγνώρισε κι αποδέξου τα στραβά σου και εστιάσου στο να τα λύσεις. Αυτό φίλε μου, λέγεται αισιοδοξία. Ξέρεις τι σου συμβαίνει, το εντοπίζεις, προσπαθείς να το διορθώσεις. Εύγε!

 

4. Ένα νόμισμα έχει δυο όψεις, μπορεί και τρεις

Η απολυτότητα του να έχεις δίκιο μόνιμα βλάπτει. Σημαίνει ότι απλά και πολύ όμορφα, δεν ακούς τίποτα και κανέναν άλλο παρά μόνο τη γνώμη σου, το σκεπτικό σου και εξυπακούεται πως όλοι οι υπόλοιποι έχουν αναπόφευκτα άδικο.

 

5. «Ότι αγγίζει την ψυχή, ο νους δεν το μαλώνει»

Κόψτε τα «πρέπει», γιατί καιγόμεθα.  Όποιος μου βρει ένα «πρέπει» το οποίο να ισχύει απ’ άκρη σ’ άκρη ίδιο και αμετάκλητο να μου το φέρει εδώ μπροστά μου να το σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια. Δε θα πω πολλά εδώ, τα λέει όλα το ρητό.

Για όλα τα παραπάνω, αξίζει να πάτε παρακάτω, αγαπώντας σας πιο πολύ από ποτέ, αφού πρώτα έχετε αγκαλιάσει τα στραβά σας και αποδεχτεί τις ευθύνες σας.

Όλα μα όλα θα είναι πάντοτε ένα στιγμιαίο μα και συνάμα τόσο σημαντικό κλικ στο μυαλό. Ξεκολλάτε έχει ήλιο έξω και τα σπάει!

Επιμέλεια Κειμένου Στέλλας Αστυρακάκη: Κατερίνα Κεχαγιά.

Συντάκτης: Στέλλα Αστυρακάκη