Καθημερινότητα, ρουτίνα, συνήθειες, σχέσεις αγάπης ή μίσους, φιλικές ή ερωτικές, όλα κομμάτια απ’ το ίδιο πανανθρώπινο παζλ που δημιουργεί η ζωή πριν από μας για μας. Και γεννιούνται εύλογες απορίες του στιλ τι μπορώ να κάνω για να βάλω αλατοπίπερο στο χρονοδιάγραμμα που έχω χαράξει. Ο κύβος μπορεί να είναι κρυμμένος στο χάρτη τον παγκόσμιο. Εκείνον που κοιτούσες με βλακώδες ύφος στη Γεωγραφία της ΣΤ’ δημοτικού και προσπαθούσες να αποστηθίσεις πρωτεύουσες, ποτάμια κι οροσειρές. Και μάλλον το μέλλον για σένα διαγράφεται λαμπρό και κοσμογυρισμένο, άμα σου κάτσει σύντροφος σε ανάλογο mood.

Άνθρωπος με ανήσυχο όσο κι οργανωμένο πνεύμα, διάθεση πάντα έτοιμη να εξερευνήσει και να θαυμάσει από κοντά παγκόσμιους θησαυρούς, αρχαία θαύματα και γαστρονομικές απολαύσεις. Γνώσεις πέρα από κάθε φαντασία για κάθε λογής πληροφορία. Δρομολόγια, τιμές εισιτηρίων, σημεία ορόσημα για το πιο ξεχασμένο από θεό κι ανθρώπους κρατίδιο.

Ανά διαστήματα αναρωτιέσαι πότε προλαβαίνει και σχεδιάζει την επόμενη εξόρμηση. Η απάντηση είναι πως προετοιμάζεται αδιάκοπα. Δε σταματάει ποτέ να σκέφτεται τα μέρη που περιμένουν να τα κατακτήσει, δε σταματάει να αναρωτιέται πώς θα ήταν αν, τελικά, είχε γεννηθεί με τη μορφή που πάντα άξιζε, του Μαγγελάνου ή έστω του Βάσκο ντα Γκάμα.

Αν σε πάει Ισπανία, θα σε βάλει πρώτα σε μια τράτα, θα βγείτε στα ανοιχτά κι αφού καλάρετε για μύδια, χταπόδια και κανένα καβούρι, μετά θα σε ταΐσει paella. Αν σας βγάλει ο δρόμος προς Σκωτία, φρόντισε να έχεις προμηθευτεί πολλές σόδες γιατί τα haggis φέρνουν δυσπεψία και καούρες. Βάλε στην άκρη άβολα παπούτσια, τα αθλητικά για μεγάλες διαδρομές έχουν προτεραιότητα και θα πάρουν φωτιά. Δεν υπάρχει χρόνος να γεμίσεις μπαταρίες, σε κάθε επαναφόρτιση ακολουθεί εξάντληση μέχρι τελικής πτώσεως.

Θα γνωρίσεις τόπους μακρινούς ή και πιο κοντινούς, κοσμοπολίτικους, ανεκτίμητους, ανθρώπους που μιλάνε άλλη γλώσσα, έχουν άλλη κουλτούρα και διαβάζουν το ημερολόγιο με την αντίθετη φορά. Το σπίτι σας είναι πάντα αχούρι, έτοιμο να φάει λουκέτο απ’ την Υγειονομική Υπηρεσία και γεμάτο αναμνηστικά σουβενίρ από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Δεν έχεις χρόνο ούτε να ξεπακετάρεις ούτε να ξαναπακετάρεις, σου αρκεί να είσαι εντάξει με την εποχή και την ποσότητα των ρούχων. Θα ήταν τραγικό να καταλήξεις στις εξωτικές Μαλδίβες με τα χιονοπέδιλα υπό μάλης ή στην Αράχοβα με μπικίνι. Μόνο με ένα μπικίνι.

Υπάλληλοι αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, λιμενικοί, ακόμα κι οδηγοί ΚΤΕΛ, πίνουν νερό στο όνομά σας, με τέτοιο τζίρο που τους κάνετε. Ξοδεύετε λεφτά και πλουτίζετε από εμπειρίες. Δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο που να μην το έχετε χρησιμοποιήσει από τότε που κολλήσατε ο ένας πάνω στον άλλο και με μια ματιά τυχαία μπορείτε πλέον να αποφασίσετε πού θα είναι οι επόμενες διακοπές σας. Συνδυασμοί προορισμών αξέχαστοι και μυστικοί, φτιαγμένοι μόνο για τα δυο σας. Ταξιδιωτικοί οδηγοί, πυξίδες κι ο Φιλέας Φογκ είναι κάποιος τσαρλατάνος που κάποτε προσπάθησε να κλέψει τη δόξα σας.

Το φωτογραφικό σας άλμπουμ είναι πολύτομο κι ασήκωτο, αλλά εσείς έχετε ήδη αποφασίσει ότι υπάρχουν ακτές κι ωκεανοί που δεν έχετε οργώσει ακόμη, κουλτούρες που δεν πρόλαβαν να σας εντυπωσιάσουν, αγάλματα που δεν τα κοιτάξατε με δέος. Λίγος ο χρόνος, μικρός ο κόσμος, μεγάλη η επιθυμία κι αχόρταγα τα μάτια.

Καλή αναχώρηση με ασφαλή επιστροφή κι άπειρες ζωηρές κι ανήσυχες αναμνήσεις!

 

Συντάκτης: Maya Kappa
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη