Νέα σχέση, νέα δεδομένα, νέα κατάσταση, όλα καινούρια και γυαλιστερά, σαν εξώφυλλο περιοδικού. Μοιράζεις νέα χαμόγελα σε νέες γνωριμίες και είσαι έτοιμος να διαγράψεις κόσμο και λαό. Οι καινούριοι κολλητοί -τα ορκισμένα αδέρφια που πάνε πακέτο με το ταίρι σου-  είναι ενθουσιασμένοι με την αφεντιά σου κι εσύ ακόμη περισσότερο μαζί τους. Βάζεις, λοιπόν, τη μάσκα του χαμαιλέοντα και είσαι στην πρώτη γραμμή για τη μεταμόρφωση της χρονιάς.

Η μεγάλη σου αγάπη είναι οπαδός του Ολυμπιακού, ακούει φανατικά Τερλέγκα, Παντελίδη και Πάολα, τρώει οτιδήποτε με τέσσερα πόδια και δεν έχει ιδέα από λογοτεχνία. Ναι, καλά, κι εσύ δε μεγάλωσες στην όπερα, ούτε καν στην αυλή της όπερας, εδώ που τα λέμε. Είσαι ένα σκαλοπάτι πάνω απ’ το μέσο όρο και νομίζεις ότι θα του κάνεις χάρη να κατέβεις λίγο για να συνεννοηθείτε. Και ότι θα το εκτιμήσει. Και ότι στο τέλος θα συνεννοηθείτε. Μάλιστα.

Είσαι ο εφιάλτης του φυσιολογικού συντρόφου, στο ‘χουν ξαναπεί, φαντάζομαι. Δεν έχεις προσωπικότητα, δεν έχεις θέληση, δεν έχεις γούστα γενικώς. Σε διέπει ο νόμος της προσαρμογής και, παράξενο αλήθεια, βρίσκεις οπαδούς να σ’ ακολουθούν. Βρίσκεις ακόμα και άνθρωπο να θέλει να μοιραστεί την καθημερινότητά του μαζί σου. Εσύ βέβαια σκοπεύεις ν’ αντιγράψεις κάθε βήμα και συνήθεια, είσαι το αστέρι της πλαστογραφίας και το απέναντί σου άστρο αγγίζει την αρχή της παράνοιας.

Οτιδήποτε έχει να σου προτείνει είναι καλοδεχούμενο, συμφωνείς, ενθουσιάζεσαι και είναι όλα ονειρικά τέλεια, γιατί αυτό που πάντα λαχταρούσες να συναντήσεις στη ζωή σου επιτέλους εμφανίστηκε και είναι φτιαγμένο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση σου. Σαν καλοπαιγμένο θριλεράκι ακούγεται και μάλλον έτσι είναι. Ποιος σου είπε, πουλάκι μου, να μπεις στο φωτοτυπικό; Ποιος καταραμένος σε δασκάλεψε ν’ αντιγράφεις τόσο μαγκιόρικα;

Δηλαδή πριν γνωριστείτε δεν είχες άποψη για ποτά, στέκια και προορισμούς διακοπών; Ακόμη και τα τυράκια του τοστ στο ψυγείο αλλάζουν ετικέτα κάθε φορά που χωρίζεις και μετά πάλι όταν τα ξαναφτιάχνεις. Δηλαδή, είναι υποχρεωτικό όλα τα ζευγάρια να ξενερώνουν, να διασκεδάζουν και να ηρεμούν με τον ίδιο τρόπο, με τα ίδια πράγματα και για τον ίδιο λόγο; Γνώμη, λόγος, άποψη, γούστα, κέφια όπως και να τα ‘χεις βαφτισμένα, θα τ’ αφήσεις πίσω; Θα τα εγκαταλείψεις όλα με τη μία και θ’ ανεβάσεις καινούρια ταμπέλα στο μαγαζί; Μπράβο, πολυμήχανο το σχέδιό σου!

Νομίζεις ότι αυτή είναι καμιά μέθοδος κρυφή κι αποτελεσματική; Έχεις την απατηλή εντύπωση ότι ο άλλος δεν αντιλαμβάνεται τι παιχνιδάκι παίζεις; Βρόμικο και υποχθόνιο. Όταν κι αν ποτέ συναντήσεις το άλλο σου μισό, δε θα χρειαστείς τόσο φτηνές κι άκυρες αποδείξεις για να το κατοχυρώσεις. Δεν είναι, ούτε το κοινό μίσος για τον Σφακιανάκη ούτε που σιχαίνεστε τις μελιτζάνες, ο λόγος της ένωσής σας. Το πολύ-πολύ να σιγουρέψεις ότι δε θα χρειαστεί να ξαναμαγειρέψεις μουσακά. Σιγά το κέρδος, δηλαδή!

Βρες έναν άνθρωπο να ψηφίζει αριστερά κι εσύ δεξιά. Βρες κάποιον που θα παρακολουθεί Κισλόφκσι, μόνο γιατί το θες εσύ.  Το άτομο εκείνο που θαυμάζει τον Νέσμπο εξαιτίας σου, αυτό το άτομο που δε θα δει όλα αυτά που σας χωρίζουν, αλλά θα πάει κατευθείαν στις τομές σας. Ακόμη κι αν δεν είναι χρυσές, είναι σημεία ένωσης και κοινής πορείας.

Εκεί μείνε, εκεί ζήσε.

 

Συντάκτης: Maya Kappa
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου