Όταν συναντηθήκατε, η τύχη τα έφερε έτσι, φορούσε την αστραφτερή και καλογυαλισμένη πανοπλία του. Κι έτσι απλώς θαμπώθηκες. Κι ακόμη πιο απλά, κατέληξες να χτυπάς κάρτα για να πας για κατούρημα. Όταν σου συστήθηκε, κυκλοφορούσε ινκόγκνιτο, μετά αποκαλύφθηκε ότι κρατάει το ρόλο του «Μεσσία». Οπότε κι εσύ έπρεπε ν’ αλλάξεις status και να κάνεις περισσότερες αμαρτίες απ’ όσες σχεδίαζες να κάνεις.

Σε λίγους ανθρώπους έρχονται εύκολα τα πράγματα στη ζωή τους, οι περισσότεροι κάθε μέρα ιδρώνουν. Έτσι κι εσύ, ίδρωνες, ξεφυσούσες, έχανες ελπίδες και μετρούσες πιθανότητες να ζήσεις το θαύμα. Όταν, λοιπόν, έκανε την εμφάνισή του το κελεπούρι, ήρθες και πίστεψες ότι υπάρχει Θεός και μάλιστα ότι τον απασχολεί η περίπτωσή σου. Πού να ξερες τι σε περιμένει!

Από δω και πέρα θα βιώνεις καθημερινά και σε μικρές δόσεις μια κάποια μορφή περιορισμού. Στην αρχή, λογικά σκέφτηκες ότι βρήκες το βράχο που θα κάνεις κυματοθραύστη, ένα άτομο να βαδίζετε πλάι-πλάι και να χαμογελάτε πού και πού. Σε γελάσανε, να ζητήσεις τα λεφτά σου πίσω! Αυτός ο άνθρωπος είναι γεννημένος να έχει δίπλα του ανθρώπους αυλικούς, ανθρώπους πρόθυμους να υπακούσουν και να υποταχτούν.

Δε θα σε αναγνωρίζουν φίλοι και συγγενείς και θα κάνεις αναδιοργάνωση χρόνου και σχέσεων σε χρόνο μηδέν. Αυτός ο άνθρωπος απαιτεί την αποκλειστικότητά σου, ξέρει να χειρίζεται κόσμο και λαό και δεν αφήνει περιθώρια σύγκρουσης. Όταν τον γνώρισες, ήθελες να του δείξεις απλότητα, γλυκύτητα και νάζια. Αυτός σ’ έκοψε για πλαστελίνη και άρχισε να πλάθει χωρίς καθυστέρηση.

Μπορεί να είχες προβλήματα, μπορεί και όχι. Μπορεί να σου έβγαινε το λάδι στη δουλειά, μπορεί και όχι. Η ουσία είναι ότι αυτός ο άνθρωπος μπήκε στη ζωή σου για να την χρωματίσει και να την βελτιώσει. Σε βάφτισε θύμα για κάποιους λόγους, κυρίως πρακτικούς, κι εσύ το δέχτηκες για κάτι άλλους λόγους, αδιάφορους. Κατά πάσα πιθανότητα είσαι θύμα, αφελής και ονειροπόλα. Αλλά αυτόν τι τον νοιάζει;

Ας υποθέσουμε ότι έχεις και νεύρα και ζητήματα άλυτα και πάσης φύσεως ελαττώματα πάνω σου. Πόσο εύκολο είναι να τα λύσει ο από μηχανής γκόμενος; Ποιος ξέρει τον εαυτό σου καλύτερα απ’ τον καθένα; Ποιος μπορεί να δοκιμάσει τα όριά σου, να δαμάσει τις εκρήξεις σου, να κατευθύνει τις δυνάμεις σου πιο αποτελεσματικά από σένα;

Ήρθε ο άλλος, ο εκλεκτός να μας σώσει απ’ την καταστροφή. Ξέρει, σκέφτεται, αποφασίζει και διατάζει πριν από σας για σας. Όσο κι αν το βαφτίσεις ενδιαφέρον, μερικοί τυφλοί το αποκαλούν αγάπη ή έρωτα, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Κι αν δεν το έμαθες ακόμη, η πλαστοπροσωπία είναι ποινικό αδίκημα και επιφέρει ποινή τριετούς φυλάκισης. Δεν έχει σημασία η απολογία, ούτε θα στήσουμε σπιτικό με θεμέλια τα ροζ συννεφάκια.

Είχες διαλέξει ωράρια, συνήθειες, περίγυρο πολύ πριν έρθει ο σωτήρας στη ζωή σου. Περνούσες καλά και απενοχοποιημένα και τότε. Γελούσες, έκλαιγες, έβριζες, όλα αυθόρμητα και πετυχημένα, χωρίς υποβολέα. Και το κεφάλι σου έτρωγες και μαλακίες αλυσιδωτές έκανες και στον αφρό έβγαινες στο τέλος. Κι εκείνος, δεν μπορώ να πω. Δίνει δυνατές ερμηνείες που απογειώνουν ακόμη και το πιο προχειροφτιαγμένο σενάριο. Όχι, όμως, και τις επιλογές σου.

Αυτές είναι δικές σου, πάντα ήταν και για κάποιο λόγο είναι έτσι. Ίσως, όντως να έχει δίκιο σε πολλά, να ξέρει και να έχει ζήσει περισσότερα. Αλλά, αυτό δεν είναι δική σου δουλειά. Όπως έχει πει κάποιος παλιότερα: «Δεν πιστεύω στα θαύματα, δεν εμπιστεύομαι αυτούς που τα υπόσχονται».

 

Συντάκτης: Maya Kappa
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου