Ίσως όταν ήσασταν ακόμα παιδιά, να σ’ εκνεύριζε που έπρεπε να έχεις τη μικρή σου αδερφή μαζί σου όπου πας. Ήταν χαζοχαρούμενη και σπαστικιά και σ’ έκανε ρεζίλι με τις βλακείες που έλεγε στην παρέα. Ο μεγαλύτερός σου αδερφός ήταν μεγάλος δυνάστης στην εφηβεία, καθώς ήθελε να ξέρει ποιος σου μιλά και με ποιον κάνεις παρέα και όλο αυτό σ’ έκανε να μη θέλεις να τον βλέπεις μπροστά σου! Άσε τους ομηρικούς καυγάδες που στήνατε και προσπαθούσε η μάνα σας να σας χωρίσει!

Τώρα πια τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σού λείπει η μικρή σου αδερφή που πλέον δε μένετε μαζί στο ίδιο σπίτι και δεν είναι πλέον μικρή. Αναπολείς την παρουσία του μεγάλου αδερφού στις εξόδους σου και κρυφοχαμογελάς με νοσταλγία με την υποτιθέμενη αγριάδα κι αυστηρότητα που έδειχνε μόλις έβλεπε κάποιον να σου μιλάει. Είναι πολύ όμορφη ιδέα η έξοδος με τ’ αδέρφια μας. Δεν χρειάζεται να κανονίζουμε μόνο με την παρέα ή τα κολλητάρια. Οι έξοδοι με τ’ αδέρφια είναι διαφορετικές γιατί υπάρχει αυτό το δέσιμο, το παλιό δέσιμο που κρύβει εκτός από πολλές αναμνήσεις κι έναν ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας. Κανείς άλλος δεν ξέρει καλύτερα τις συνήθειες στο πατρικό σας σπίτι, τα όσα έχετε βιώσει μαζί, τις συμπεριφορές των γονιών, τις πλάκες που είχατε κάνει σαν παιδιά και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Πόσες φορές απλά κοιταχτήκατε και βάλατε τα γέλια, χωρίς να χρειαστεί να ανταλλάξετε ούτε και μια λέξη! Πόσες φορές συνεννοηθήκατε ανταλλάσσοντας ένα βλέμμα, ή με μια απλή έκφραση στο πρόσωπο, χωρίς να μιλήσετε καν.

Αυτή η υπέροχη σχέση ανάμεσά σας ενισχύεται και διανθίζεται με το χρόνο που περνάτε μαζί. Έστω μια φορά τη βδομάδα εκείνη η βόλτα για ένα ποτό, για φαγητό ή ακόμα και για κλαμπ, δίνει την ευκαιρία στ’ αδέλφια να διατηρούν τη θέση τους ο ένας στη ζωή του άλλου. Μοιράζεστε τα νέα σας, τις ανησυχίες σας και πολύ συχνά καταστρώνετε σχέδια μαζί, όπως τότε που ήσασταν παιδιά. Μόνο που τώρα αντί να κανονίζετε πότε θα βγείτε για να παίξετε στην αλάνα με τ’ άλλα γειτονάκια, συζητάτε για τις σχέσεις σας, οργανώνετε το πάρτι-έκπληξη της μαμάς, μοιράζεστε τις ευθύνες για την οικογενειακή περιουσία και τη διαχείρισή της ή ανταλλάζετε ιδέες για καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση. Σ’ όλα αυτά δίνετε θάρρος ο ένας στον άλλον και μια αυθεντική στήριξη που δείχνει πόσο νοιάζονται τ’ αδέρφια μεταξύ τους.

Η αλήθεια που κρύβει αυτή η σχέση ανάμεσα στ’ αδέρφια κάνει τη συναναστροφή σας πιο εύκολη και πιο υγιή. Δε χρειάζεται ν’ ανησυχείς για κάτι, μιλάς με τον αδερφό σου και ξέρεις πως ό,τι και να πεις δε θα σε κρίνει, ούτε θα σε επιπλήξει. Κουβεντιάζεις με την αδερφή σου και δεν παρεμβάλλεται κανένα φίλτρο σε όσα της λες, γιατί η εμπιστοσύνη που της έχεις είναι απέραντη και ακλόνητη. Όλα τα συναισθήματα που τρέφεις για τ’ αδέρφια σου έχουν δοκιμαστεί στο πέρασμα των χρόνων και πλέον είναι ξεκάθαρα ριζωμένα μέσα σου. Προστατεύετε ο ένας τον άλλο, όπως κάνατε όταν ήσασταν παιδιά κι αυτό είναι τρομερά όμορφο. Είναι σαν να ‘χεις μόνιμους υποστηρικτές, που ξέρεις ότι σε αποδέχονται όπως είσαι και θα ‘ναι εκεί για σένα, ό,τι κι αν γίνει.
Αύριο το Σάββατο μην κανονίσεις κάτι άλλο. Πάρε τ’ αδέρφια σου για ποτό –είναι μία εξαιρετική ιδέα!

Συντάκτης: Μαριάννα Φλώρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου