paul3543

Μέχρι τώρα νόμιζες ότι είχες παλέψει ενάντια στο κατεστημένο, ότι νίκησες πεπαλαιωμένες αντιλήψεις και συνήθειες. Σου ‘χω νέα: Με το νέο σου ταίρι, τα πράγματα θα ‘ναι δύσκολα, ετοιμαστείτε για πόλεμο σε κάθε μέτωπο. Αναφέρομαι σ’ εκείνον το γαμάτο άνθρωπο, που σ’ έχει ενθουσιάσει με την προσωπικότητά του, την εξωτερική και την εσωτερική ομορφιά του, το χιούμορ και την καλοσύνη του κι ο οποίος είναι αλλόθρησκος.

Τι σημαίνει τώρα αυτό; Μπορεί εσύ ν’ ανήκεις στην Ορθόδοξη εκκλησία ή να ‘χεις ασπαστεί τον Βουδισμό ή να μην πιστεύεις σε κανέναν Θεό, αλλά ο σύντροφός σου πιστεύει σε κάτι, κι αυτό είναι σίγουρα διαφορετικό από ‘σένα. Καλείσαι, λοιπόν, να σκεφτείς πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας, κι αν είναι κάτι που θα σ’ ενοχλούσε στ’ αλήθεια.

Καλώς ή κακώς, οι θρησκείες τείνουν να κατευθύνουν συνήθειες στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ίσως κάποιος να μη θέλει να τρώει χοιρινό ή κάποιος να ‘χει αποκλείσει εντελώς το κρέας απ’ τη διατροφή του. Μπορεί εσύ να γουστάρεις τις μπιρίτσες σου το σαββατόβραδο, όμως ο άλλος να μην καταναλώνει καθόλου αλκοόλ. Αυτές οι διαφορές ανάμεσα στο ζευγάρι είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμα κι αν κι οι δύο ανήκουν στην ίδια θρησκεία. Η διαφορετικότητα των συντρόφων, συνεπώς, δεν είναι πρόβλημα απ’ τη στιγμή που ο ένας δεν προσπαθεί να επιβάλει στον άλλον τα πιστεύω του. Αν εσύ αγαπάς το να ξυπνάς απ’ τα χαράματα για να διαλογιστείς είναι δικό σου θέμα, φτάνει ν’ αφήνεις το ταίρι σου να κοιμηθεί όσο θέλει και να μην κάνει παρέα στα κοκόρια.

Τι γίνεται, όμως, όταν ο ένας εκ των δύο προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει μηνύματα της θρησκείας του –και κατ’ επέκταση της κουλτούρας του –στον άλλο; Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα κι ίσως το καλύτερο να ‘ναι μία διεξοδική συζήτηση, όπου θα ξεκαθαριστούν τα όρια του καθενός μέσα στη σχέση. Αν κάποιος δεν μπορεί να σεβαστεί τη θρησκεία σου –ή την απουσία της– κι ό,τι αυτό σημαίνει, η σχέση μάλλον δύσκολα θα επιβιώσει.

Το μεγάλο πακέτο, όμως, έρχεται απ’ τον περίγυρο. Οικογένειες που δεν αποδέχονται τη σχέση που έχετε, ιδιαίτερα με αφορμή εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν θρησκευτικά καθήκοντα –ένας γάμος, για παράδειγμα– , απορρίπτουν όποιον δεν ασπάζεται ή αρνείται να συμμετέχει σε συνήθειες κι έθιμα.

Η μόνη λύση είναι συνεχής επαγρύπνηση: πλάτη με πλάτη να πολεμάς και να πολεμά όποιον τυχόν προσπαθήσει να διαβάλει τη σχέση σας. Αν δεν υπερασπιστείτε αυτό που σας δένει, την έντασή και τη γνησιότητά του, θα σας φάνε ζωντανούς. Τα θέματα θρησκείας και κουλτούρας είναι για πάρα πολλούς ανθρώπους –διαφόρων θρησκειών–κόκκινο πανί όταν δεν ακολουθούνται ευλαβικά. Θα σας σχολιάσουν, θα σας κοιτάξουν με μισό μάτι, θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να χωρίσετε, θα σας δημιουργήσουν ένα κάρο προβλήματα. Μη μασάτε.

Δουλειά σας είναι να επικεντρώνεστε σε ό,τι σας κρατάει μαζί. Η ιδιαιτερότητα της σχέσης που δημιουργείται λόγω διαφορετικών θρησκειών και κοσμοθεωριών θα πρέπει να ενισχύει το δέσιμο μεταξύ σας. Δε θα σου πούμε ότι η αγάπη ξεπερνάει τα πάντα κι όλα αυτά τα ρομαντικά -που δεν είναι άσχημα, για να λέμε την αλήθεια. Θα σου θυμίσουμε ότι είναι δύσκολο να βρεις κάποιον να συνεννοείσαι και να μπορείς να ‘σαι ο εαυτός σου μαζί του: να ‘σαι δηλαδή ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Τι σημαίνει, δηλαδή, αν ανήκει σε άλλη θρησκεία ή άλλη κουλτούρα. Τόσοι και τόσοι άλλωστε έχουν όλα αυτά κοινά και τους βλέπεις να σφάζονται καθημερινά για το παραμικρό.

Το θέμα της σχέσης είναι να ‘στε καλά μαζί. Αν ο ένας λέει Ιησού κι ο άλλος Βούδα, το πόσο καλός σύντροφος θα ‘ναι, κρίνεται μόνο στην ειλικρίνεια και την προσπάθειά του ως άνθρωπος και σύντροφος.

Συντάκτης: Μαριάννα Φλώρου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!