«Μια διαδρομή φτάνει στο τέρμα της για να ξεκινήσει μια άλλη» λέμε πολλές φορές. Φράση που ταιριάζει γάντι με το πέρας των σχολικών μας χρόνων και την έναρξη της φοιτητικής ζωής. Μελέτη, εντατικά μαθήματα, αγωνία και πολλή προσπάθεια που άλλοτε ανταμείβεται κι άλλοτε όχι. Κάποιοι, λοιπόν, έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση διαμερίσματος στη νέα πόλη που θα τους φιλοξενήσει, καθώς και τ’ απαραίτητα ψώνια για το καινούργιο τους σπιτικό, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται σκυμμένοι πάνω από μια βαλίτσα έχοντας στο χέρι το τηλέφωνο να συνεννοηθούν με μεταφορικές εταιρίες. Οι τελευταίοι είναι αυτοί που πήραν την απόφαση και το ρίσκο να κάνουν το ξεκίνημα της λεγόμενης φοιτητικής ζωής στο εξωτερικό.

Πρόκειται για κάτι που συναντάμε όλο και πιο συχνά, καθώς πολλοί νέοι αποφασίζουν ν’ ανοίξουν τα φτερά τους στο εξωτερικό και να χτίσουν ένα μέλλον εκεί, βάζοντας ως θεμέλιο τις σπουδές τους. Κάθε αρχή και δύσκολη, που λένε, μα υπάρχουν ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν και συμβουλές που καλό θα ήταν να υπάρχουν κατά νου.  Ας ξεκινήσουμε από το ψυχολογικό κομμάτι. Δε χρειάζεται να μας πιάνει απελπισία όταν βρισκόμαστε εκτός Ελλάδας. Εννοείται πως θα μας λείπουν οι δικοί μας άνθρωποι όταν φεύγουμε σε μέρη μακρινά, αλλά η απελπισία ουδέποτε βοήθησε, επομένως προσπαθούμε να απαλλαγούμε από το ψυχοπλάκωμα. Ανοίξτε, λοιπόν, την πόρτα, βγείτε έξω και περιπλανηθείτε, γευτείτε την ολοκαίνουργια πραγματικότητα που σας περιμένει, βουτήξτε μέσα της.

Θα ήταν υπέροχο να υπάρχει κάποιος φίλος, ένας γνωστός έστω, στην ίδια πόλη ή έστω σε κάποια από τις γειτονικές. Μα επειδή αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, μπορείς κάλλιστα να ξεκινήσεις γνωριμίες με ντόπιους, να μπορέσεις να προσαρμοστείς πιο γρήγορα και ομαλά. Άλλωστε, κάποιος που γνωρίζει τα κατατόπια και γενικότερα τον τρόπο ζωής αυτού του τόπου αποτελεί πολύτιμη βοήθεια, περισσότερο ακόμα κι απ’ οποιαδήποτε αναζήτηση στο ίντερνετ.

Στο πρακτικό κομμάτι τώρα, άκρως σημαντικό είναι να έχετε μεριμνήσει να έχετε μαζί σας όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και το ιστορικό υγείας σας. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των προσωπικών αντικειμένων σας, στο πρώτο ταξίδι παίρνετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα και φροντίζετε να αναθέσετε σε μεταφορική εταιρεία τα υπόλοιπα. Και, μιλώντας περί απαραίτητων, οπωσδήποτε τσεκάρουμε πρόγνωση καιρού πριν την αναχώρηση για να ξέρουμε τι να έχουμε στη βαλίτσα και τι να αποφύγουμε. Επίσης δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αμελούμε το να έχουμε συγκεντρωμένα σε φάκελο οποιοδήποτε έγγραφο που αφορά τη σχολή μας, ακόμα και μεταφρασμένο ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Ένα τελευταίο, μπόνους τιπ για τις ταξιδιάρες ψυχές που θα θελήσουν να εξερευνήσουν• κάρτα νέων. Η αίτηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και θα την έχετε σε λίγες μέρες στα χέρια σας. Κι είστε σε θέση να γυρίσετε με κάποια άνεση ακόμα και όλη την Ευρώπη.  Όποτε το μόνο που μένει, είναι να ευχηθούμε καλή αρχή και επιτυχία σε ένα αλλιώτικο ξεκίνημα.

 

Συντάκτης: Έμμα Σέικο
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου