Στρείδι (το): Είναι ένα ερμαφρόδιτο ζώο, ωοτόκο που προσκολλάται σε βράχια αλλά και κάτω απ’ τις επενδύσεις των πλοίων. Για τη θρεπτική του αξία καλλιεργείται σε ειδικά οστρεοτροφεία. Τα στρείδια μπορούν να ζήσουν και 20 χρόνια.

Εκτός απ’ τα πιο πάνω όμως, κλειστός σαν πεισματάρικο στρείδι είναι κι αυτός ο εσωστρεφής άνθρωπος που ‘χεις στη ζωή σου. Ο χαρακτήρας που δε μιλάει πάρα πολύ, που σε αναγκάζει να βρίσκεις εσύ συνήθως θέματα συζήτησης, που συμμετέχει μεν στην κουβέντα, αλλά δε μοιράζεται ποτέ πράγματα για τον εαυτό του. Δεν έχει σημασία αν είναι άντρας ή γυναίκα, αυτός ο κλειστός άνθρωπος σε ενδιαφέρει και ταυτόχρονα σε δυσκολεύει κιόλας.

Του αρέσει να κουβεντιάζει μαζί σου για ποικίλα άλλα θέματα αλλά ποτέ για το πώς αισθάνεται, τι του αρέσει, πώς σε βλέπει κι αν περνά όμορφα μαζί σου· πληροφορίες που καίγεσαι να μάθεις. Εσύ θες να λες αυτά που σκέφτεσαι, να τα μοιράζεσαι με το ταίρι σου. Είναι μεγάλη ευτυχία να ακούς απ’ τον άλλο ότι σε θέλει εξίσου κι ότι βρίσκει υπέροχο το ότι είστε μαζί.

Πώς θα κάνεις, λοιπόν, αυτό το άτομο να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του; Για να ξεκλειδώσει ένας εσωστρεφής χαρακτήρας θα πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια. Ασφάλεια ουσιαστική και γνήσια εμπιστοσύνη προς το άτομό σου, κάτι που χρειάζεται καιρό για να κτιστεί. Μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα για το τι σκέφτεται και τι θέλει, ούτε να προσπαθήσεις να αποσπάσεις πληροφορίες με απότομο τρόπο. Μπορεί ένας άνθρωπος να ντρέπεται ή να φοβάται ή να θυμάται την τελευταία φορά που αποκάλυψε τι ένιωθε και τον απέρριψαν ή και τον χλεύασαν.  Άσε τον χρόνο να κυλήσει και, σιγά-σιγά, θα δεις ότι τα πράγματα θα αλλάζουν. Μία πρόταση τη μια μέρα, κάτι άλλο την επομένη κι ο μυστηριώδης χαρακτήρας του έρωτά σου, θ’ αρχίσει να αποκαλύπτεται.

Ίσως υπάρξουν στιγμές που θα τσαντιστείς και θα πεις «Ρε γαμώτο, μόνο εγώ θα λέω πράγματα για ‘μένα; Μόνο εγώ θα εκφράζομαι, θα μοιράζομαι, θα αποκαλύπτω τα συναισθήματά μου και τις σκέψεις μου;». Στα μάτια σου θα φαίνεται ότι η ζυγαριά γέρνει απειλητικά προς το μέρος σου και το μόνο ρήμα που θα σε αντιπροσωπεύει θα ‘ναι το «εκτίθεμαι». «Εγώ λέω ενώ ο άλλος όχι· μήπως είμαι ο μαλάκας της σχέσης; Μπας και με δουλεύει;»

Τα πράγματα όμως, δεν είναι έτσι. Αν, όντως, μιλάμε για έναν εσωστρεφή άνθρωπο (κι όχι για κάποιον που τον παριστάνει για να καλύψει συναισθηματικά κενά και πιθανή αδιαφορία), θα χρειαστεί να κάνεις υπομονή. Μπορεί να θελήσεις να περιορίσεις τις δικές σου συναισθηματικές εκδηλώσεις κι αποκαλύψεις για να αισθάνεσαι ότι υπάρχει ισορροπία, αλλά, σε καμία περίπτωση δε θα ‘πρεπε να σταματήσεις εντελώς να μιλάς και να μοιράζεσαι. Ανεβάζοντας κι εσύ τις άμυνές σου, η όποια επικοινωνία απλά θα παύσει μέχρι να τερματιστεί το μεταξύ σας. Ο χρόνος αντί να σας φέρνει πιο κοντά, θα αρχίσει να σας απομακρύνει επικίνδυνα.

Πώς το χειρίζεσαι, λοιπόν; Με υπομονή και κατανόηση. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα ‒ α, πέρασε ένας μήνας και δε μου ‘χει πει πώς αισθάνεται, ας το διαλύσουμε‒ ούτε όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν με τον ίδιο τρόπο, στον ίδιο χρόνο. Κράτησε εσύ μία φυσιολογική πορεία, με ενθουσιασμό μεν αλλά όχι υπερέκθεση δε, και παρατήρησε τον έρωτά σου. Δώσε έμφαση στο πώς σε κοιτάει, το πώς σε αγγίζει. Αν σε παίρνει αγκαλιά, αν ψάχνει να σου κρατάει το χέρι, αν σε υπολογίζει σε μια συζήτηση με άλλους. Πολλές φορές τα συναισθήματά τους οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα πουν με λόγια, αλλά τα δείχνουν με πράξεις.

Φυσικά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Κάποια στιγμή, το πεισματάρικο στρείδι σου θα αποκαλυφθεί και να ξεστομίσει αυτά που έχει στο μυαλό του. Ίσως να ‘ναι λίγα αυτά που θα πει ή κάπως διαφορετικά από αυτά που περιμένεις· δεν έχει σημασία. Είναι ο τρόπος που εκφράζεται και για ‘κείνον είναι μεγάλος άθλος και δείχνει, στ’ αλήθεια, πόσο πολύ σε νοιάζεται.

Αν όμως, βλέπεις ότι ούτε στις πράξεις ούτε στα λόγια εκδηλώνονται τα συναισθήματα που περιμένεις, ίσως πρέπει ν’ αρχίσεις να σκέφτεσαι να την κάνεις. Μάλλον δε μιλάμε για στρείδι αλλά για σουπιά!

 

Συντάκτης: Μαριάννα Φλώρου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη