Ως κάτοικοι μίας χώρας μεσογειακής, μεγαλωμένοι μέσα σε οικογενειακές μαζώξεις και φιλικά τραπέζια, με χιλιάδες αμπελώνες, κλίμα κι ιστορία που ευνοούν την παραγωγή κρασιού, έχουμε μοιραία συνδέσει την κατανάλωσή του μ’ όλες τις κοινωνικές συναναστροφές μας. Αν και δηλώνει το παρόν στα ζόρια και τις πένθιμες στιγμές μας ενώ κουβαλά και μια θρησκευτική χροιά, δεν παύει να μας συνοδεύει σε σ’ όλες τις μικρές και μεγάλες χαρές μας, σε στιγμές που μοιάζουν ασήμαντες αλλά μας γεμίζουν με την παρουσία τους.

Μελετώντας τους Δρόμους του Κρασιού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, το πρώτο πράγμα που θα μάθεις είναι η τεράστια ποικιλία κρασιών στη χώρα μας, αλλά κι ο άρρηκτος δεσμός που έχει η κατανάλωσή του με την καθημερινότητά μας. Το κρασί δε συνοδεύει απλά το φαγητό μας αλλά όλη μας τη φιλοσοφία για τη ζωή.

Σε έρευνα της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., το 91% των ερωτηθέντων προτιμούν τα κρασιά σε σχέση με άλλα οινοπνευματώδη ποτά και 64,8% επιλέγουν τα ελληνικά κρασιά έναντι των εισαγόμενων. Αν κι έχουμε δοκιμάσει εισαγόμενα κρασιά, η προτίμησή μας στα εγχώρια δείχνει ότι γνωρίζουμε από καλό κρασί κι αναζητούμε πιο ποιοτικές γεύσεις.

Εκτός απ’ τα καθημερινά μας γεύματα, το κρασί έχει και μια θέση σε σημαντικές κοινωνικές περιστάσεις και σπουδαίες προσωπικές στιγμές μας όπως σ’ έναν αρραβώνα, σ’ ένα τραπέζι γάμου αλλά και στην όποια πρόποσή μας για μια ευχή που θέλουμε να δώσουμε, για να πάει κάτι καλά. Μια ευχή για υγεία κι ευτυχία συνοδεύεται με την ύψωση του ποτηριού μας κι αμέσως αυτός ο συνδυασμός φέρνει χαμόγελα κι ευφορία (οίνος ευφραίνει καρδίαν).

Η ευχή για υγεία, βέβαια, συνοδεύεται πλέον με κάποια νέα δεδομένα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια. Έρευνες στον ιατρικό τομέα έδειξαν ότι η ελεγχόμενη και σε καθημερινή βάση κατανάλωση κρασιού (1 ποτηράκι με το γεύμα) προστατεύει την καρδιά κι ενισχύει τη μακροζωία ενώ ο συνδυασμός του με τη μεσογειακή διατροφή φέρνει ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα.

Λευκό ή κόκκινο, ροζέ ή αφρώδες, εκτός από συνοδεία του φαγητού, αποτελεί πολλές φορές κι υλικό, λόγω των συστατικών και της ιδιαίτερης γεύσης του. Διάσημοι σεφ και σομελιέ τονίζουν τον σωστό συνδυασμό κρασιού και φαγητού, γιατί κάθε ποικιλία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μπορεί να αλλάξει τη γεύση του πιάτου μας. Σίγουρα, όμως, ο καλύτερος συνδυασμός με όλα τα κρασιά είναι η κατάλληλη παρέα.

Με το κρασί έχουμε συνδυάσει όχι απλά την παρέα αλλά την καλή παρέα, τους αληθινούς φίλους και τους πιο δικούς μας ανθρώπους. Είτε φοιτητές είτε εργαζόμενοι, όποτε μπορούμε και ξεκλέβουμε χρόνο με τους φίλους κανονίζουμε να βγούμε «για ένα κρασάκι». Μπορεί να μην πιούμε καν κρασί, εν τέλει, αλλά και μόνο η έκφραση αυτή μας προετοιμάζει για μια ευχάριστη έξοδο.

Όπως κάθε αλκοολούχο ποτό, βέβαια, χρειάζεται κι αυτό μέτρο στην κατανάλωσή του. Σκοπός είναι να απολαύσεις την παρέα σε συνδυασμό με νόστιμο φαγητό και καλό κρασί κι όχι να πιεις τόσο πολύ ώστε να μη θυμάσαι πόσο ωραία πέρασες. Είναι κρίμα να μην μπορείς να θυμηθείς το βλέμμα του ανθρώπου που σε ενδιαφέρει, που ρίχνει άμυνες κι έρχεται πιο κοντά σου σε κάθε γουλιά, ή τα γέλια των κολλητών σου.

Άρα τι μας μένει; Μήπως να το βάλουμε στη ζωή μας, για να απολαύσουμε κάθε στιγμή που περνάει; Γιατί όχι. Αρκεί να προσέχουμε για να μπορούμε να κανονίζουμε ένα κρασάκι με την παρέα ανά πάσα στιγμή χωρίς να νιώθουμε ενοχές.

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη