Mήπως κι εσείς κλαίτε ή μελαγχολείτε μετά από ένα καλό σεξ; Μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνη.  Μ’ ένα search στο διαδίκτυο και παρόλο που κανείς δε μιλάει ποτέ ανοιχτά γι’ αυτό το θέμα, θα καταλάβετε ότι πολλοί βιώνουν την ίδια ανεξήγητη εμπειρία με σας. Καθόλου δε θα ‘πρεπε να ντρέπεστε ή να κρύβεστε, αν ανήκετε στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων που ρίχνουν λίγο δάκρυ μετά το σεξ ή έναν οργασμό.

Έρευνες που έγιναν πρόσφατα έχουν αποδείξει ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες του πλανήτη μετά από ένα εξαντλητικό και καλό κρεβάτι, λούζονται με κλάματα ή κλείνονται για λίγη ώρα στον εαυτό τους. Ο αριθμός αυτός στους άνδρες είναι πολύ μικρότερος κι αυτό, γιατί πιο δύσκολα εκδηλώνονται. Η μετά-σεξουαλική αυτή περίεργη φάση έχει μάλιστα κι όνομα. Έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες post-sex blues (και πιο επιστημονικά post-coital dysphoria or PCD) και περιγράφεται από αισθήματα κατάθλιψης, επιθετικότητας, άγχους και φυσικά δακρύων.

Οι λόγοι ύπαρξης του post-sex blues είναι ορμονικοί, μα πάνω απ’ όλα φυσιολογικοί, ανάλογα με την κατάσταση που ο καθένας βιώνει. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια και μπορεί να συμβεί στον καθένα σε ανύποπτο χρόνο. Πάντως είναι μία συναισθηματική φόρτιση που απελευθερώνεται μετά από τη σεξουαλική πράξη, λόγω της συσσώρευσης συγκεκριμένων ορμονών. Δε σημαίνει ότι ο συναισθηματικός σας κόσμος είναι σκατά ή ότι είστε ψυχολογικά ασταθείς. Αφήστε τον εαυτό σας να εκφραστεί ως θέλει, παρά να καταπιέζεται. Λίγο δάκρυ δεν έκανε κακό σε κανέναν.

Τόσα πολλά συμβαίνουν στο μυαλό και στο σώμα την ώρα του οργασμού, που είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να καθορίσουν ποιο από αυτά προκαλεί το συναισθηματικό αυτό ξεφόρτωμα. Οι μυς τεντώνονται και χαλαρώνουν, οι χτύποι της καρδιάς ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, οι αναπνοές το ίδιο, ενώ πολλές ορμόνες απελευθερώνονται. Κι αν το σκεφτεί κανείς απ’ αυτή την πλευρά είναι απόλυτα φυσιολογικό το σώμα ν’ αντιδρά στο τέλος με κάποιον τρόπο.

Ακόμη κι αν όλα είναι τέλεια στη σχέση σας και νιώθετε απόλυτα ευτυχείς, το post-sex blues μπορεί να περάσει κι απ’ το δικό σας κρεβάτι. Να θυμάστε πάντα ότι ο σύντροφός σας είναι εκεί για να σας παρηγορήσει και να σας ακούσει, αν το επιθυμείτε. Εξάλλου, μπορεί να βιώνει τα ίδια ανεξήγητα αισθήματα με σας και να το κρύβει, όπως κάνετε κι εσείς. Είναι απλώς μία χαρμολύπη εξαιτίας των πολλών κι έντονων συναισθημάτων που βιώνει το σώμα και δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε.

Αν πάλι βρίσκεστε σε μία άσχημη φάση τότε είναι πιο εύκολο για τη μετα-σεξουαλική θλίψη να δράσει. Η ψυχολογική κατάσταση παίζει και σ’ αυτή την περίπτωση πρωταρχικό ρόλο. Φθάνει να παραδεχθείτε το πρόβλημά σας. Είναι τουλάχιστον μια αρχή.

Ίσως να κλαίτε επειδή δεν αγαπάτε πραγματικά το σύντροφό σας, δεν τον ποθείτε όπως παλιά ή είστε ερωτευμένοι με κάποιον άλλον. Μπορεί να είναι αισθήματα θλίψης, ενοχής, αυτολύπησης ή αδυναμίας, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μετά το σεξ και απελευθερώνονται. Όπως και να ‘χει η μετα-σεξουαλική φόρτιση είναι ένα υπαρκτό γεγονός κι όχι πρόβλημα.

Αφήστε τα δάκρυά σας να κυλήσουν ελεύθερα, χωρίς να το ψάχνετε και πολύ και φροντίστε να έχετε χαρτομάντηλα πάντα στο κομοδίνο σας. Ίσως να είναι απλά δάκρυα ευτυχίας.

 

Επιμέλεια κειμένου Πράξιας Αρεστή: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη