O νόμος της έλξης στον έρωτα δεν έχει καμία λογική και καμία εξήγηση. Οι άνθρωποι έλκονται μεταξύ τους σε ανυποψίαστο χρόνο χωρίς να καταλαβαίνουν απόλυτα το γιατί. Απλά συμβαίνει. Άλλοι θα σου πουν ήταν τα μάτια του, άλλοι το χαμόγελό του, το σώμα του, άλλοι ο χαρακτήρας του, το χιούμορ του κι άλλοι όλα τα παραπάνω.

Πόσες φορές μας μίλησαν οι φίλοι μας με ενθουσιασμό για ένα άτομο για το οποίο νιώθουν μία ανεξήγητη έλξη κι εμείς απλώς μείναμε να τους κοιτάμε απορημένοι, γιατί ακριβώς δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε σ’ αυτό το άτομο όλα αυτά τα υπέροχα που ο φίλος μας είδε.

Η έλξη, λοιπόν, είναι το πρώτο πράγμα που νιώθουμε για κάποιον, πριν καν ακόμη τον ερωτευτούμε. Είναι όμως και το τελευταίο αίσθημα που φεύγει όταν αυτός ο έρωτας τελειώσει; Ή μένει για πάντα εκεί; Δηλαδή όταν νιώσουμε έλξη για κάποιον μία φορά, μας ελκύει για πάντα;

Τις πιο πολλές φορές ναι και κάποιες άλλες όχι, ανάλογα και με τις εμπειρίες που βιώνεις τελικά με το άτομο αυτό. Στην πιο ακραία περίπτωση, αν το άτομο αυτό ασκεί βία πάνω σου, εννοείται ότι κάποια στιγμή θα πάψει να είναι ελκυστικό στα μάτια σου.

Όμως, συμβαίνει πολύ συχνά, στους ανθρώπους η έλξη που άλλοτε ένιωθαν για ένα πρόσωπο να χάνεται μια μέρα, όπως και τα αισθήματά τους, χωρίς να το επιδιώξουν. Αλλιώς δε θα βιώναμε τόσους χωρισμούς, μιας κι η έλξη είναι το πιο σημαντικό σε μία σχέση, όσα προβλήματα κι αν αυτή περνάει. Στην πορεία ίσως βρεθεί ένα άλλο άτομο που να μας ενθουσιάζει και να μας ελκύει περισσότερο ή υπάρχει και το ενδεχόμενο του ξενερώματος.

Απ’ την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που είναι είκοσι και τριάντα χρόνια παντρεμένοι κι αν τους ρωτήσεις νιώθουν ακόμη αυτή τη μαγική έλξη μεταξύ τους. Mάλιστα, με τα χρόνια αυτή εξελίσσεται φέρνοντας και τη συναισθηματική κατανόηση.

Η αμοιβαία έλξη κάνει τα πράγματα πιο εύκολα κι ενώ στην αρχή τα δύο άτομα ένιωθαν τρακ και ντροπή, στην πορεία εξοικειώνονται με τα αισθήματα και τις ανάγκες τους κι η επικοινωνία γίνεται τόσο εύκολη, που πολλές φορές δε χρειάζονται καν λέξεις για να συνεννοηθούν.

Επίσης, όταν η έλξη μας για κάποιον μείνει απωθημένο, τότε δεν πεθαίνει ποτέ. Δηλαδή όταν νιώσουμε έλξη για ένα άτομο που δε νιώθει το ίδιο για μας και τα αισθήματά μας δεν εξελίσσονται ποτέ σε πραγματικό χρόνο, τότε κάθε φορά που τον βλέπουμε νιώθουμε αυτή την ίδια ανεξήγητη αμηχανία. Χωρίς να μπορούμε να το ελέγξουμε, κάθε φορά που αντικρίζουμε το άτομο αυτό η στάση του σώματος και η συμπεριφορά μας αλλάζουν κι είναι δύσκολο να κρύψουμε όσα νιώθουμε.

Στο νόμο της έλξης, λοιπόν, δεν υπάρχουν κανόνες. Είναι απλώς ένα αίσθημα που αυτοδημιουργείται σε δευτερόλεπτα και μπορεί να χαθεί εξίσου γρήγορα. Αυτός που δε νιώθει την ίδια έλξη με μας δεν είναι μαλάκας. Απλά δεν τη νιώθει. Να χαρακτηρίζουμε τους πάντες μαλάκες, όταν δε γίνεται το δικό μας είναι εύκολο. Αν τον ρωτήσετε το λόγο, ούτε ο ίδιος δε θα ξέρει.

Πάντως, η έλξη ειδικά όταν είναι αμοιβαία είναι ένα απ’ τα πιο όμορφα αισθήματα στον κόσμο. Σε γεμίζει χαρά κι αυτοπεποίθηση, σε κάνει να κοκκινίζεις και σου δίνει κίνητρο να γίνεσαι ακόμη πιο αρεστός και καλύτερος για το άτομο αυτό.

Σ’ ένα παράλληλο σύμπαν, ίσως, οι έλξεις μεταξύ των ανθρώπων να γεννιούνται αμοιβαία και να μη χάνονται ποτέ.

 

Επιμέλεια κειμένου Πράξιας Αρεστή: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη