Υπάρχουν κάποια τραγούδια που έχουν σημαδέψει τη ζωή μας για πάντακαι είναι συνδεδεμένα με έντονες στιγμές και αναμνήσεις.

Τα πρώτα μας τραγούδια τα ακούσαμε όταν ήμασταν ακόμη μωρά, όταν η γλυκιά φωνή της μανούλας ή της γιαγιάς μας νανούριζε.

Έπειτα, στο νηπιαγωγείο μαθαίναμε αυτά τα χαζοχαρούμενα τραγουδάκια που συνήθως συνοδεύονταν από χορευτικές κινήσεις, τις οποίες δεν χάναμε ευκαιρία να επιδείξουμε σε συγγενείς που μας ζητωκραύγαζαν περήφανα.  

Και μετά, στις γιορτές των σχολείων τα γνωστά πατριωτικά για τις επετείους του ‘21, του Πολυτεχνείου, του ‘40. 

Και υπάρχουν και αυτά τα τραγούδια με τα οποία ερωτευτήκαμε.

Δεν υπάρχει έρωτας χωρίς μουσική και σχέσεις που να μην έχουν σημαδευτεί, έστω και από ένα τραγούδι. Και όταν ένας έρωτας τελειώνει τα τραγούδια είναι ακόμα εκεί για να σου θυμίζουν όσα ζήσατε. Αυτά που άκουγες στην αρχή, όταν αντιλήφθηκες την καψούρα σου, αυτά που άκουγες περιμένοντας να σου στείλει ένα μήνυμα, όταν τσακωνόσασταν, όταν κάνατε έρωτα, όταν κάνατε βόλτες,

Και μέσα στη σκληρή μοναξιά της νύχτας πατάς συνεχώς το replay στο τραγούδι που πονάει περισσότερο, που σου γεννάει τις περισσότερες αναμνήσεις. Αφήνεις τα δάκρυα να τρέχουν, γελάς ή κλαις δυνατά και κρατάς τον πόνο ζωντανό. Αυτομαστιγώνεσαι.

Έρχεται όμως η στιγμή που κάποια τραγούδια θα πρέπει να μπουν σε ένα συρτάρι και να μην ξαναβγούν ποτέ από κει μέσα, παρά μόνο όταν θα σου είναι παντελώς αδιάφορα.

Για πόσο ακόμα θα κρατάς ένα νεκρό έρωτα ζωντανό, μέσα από μελωδίες που τελικά δεν σήμαιναν τίποτα γι’ αυτόν; Γιατί αν σήμαιναν κάτι θα ήταν ακόμη εδώ.

Θα τραγουδούσε ακόμη μαζί σου για να σε κάνει να γελάς και να νιώθεις όμορφα. Άλλαξε ρυθμούς λοιπόν και ρεπερτόριο. Ευκαιρία να ψαχτείς και να διευρύνεις τους μουσικούς σου ορίζοντες.

Πέταξε όλα τα CD από το αυτοκίνητο και το σπίτι που ακούγατε μαζί, άλλαξε σταθμό, άλλαξε στέκια. Ωρα για να γνωρίσεις καινούριους ήχους, αλλιώτικους ανθρώπους.

Πρότεινε στους φίλους σου μία διαφορετική βραδινή έξοδο. Βρείτε στέκια που παίζουν τζαζ, funk, μπλουζ και περιπλανηθείτε στην πόλη.

Φέρε τη μουσική με το μέρος σου και όχι εναντίον σου.

Εξάλλου, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η μουσική έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία μας. Βάλε ένα χαρούμενο τραγουδάκι ακόμη και όταν μαγειρεύεις, όταν είσαι στο μπάνιο και η διάθεσή σου θ’ ανεβεί σε χρόνο dt.

Και μην ξεχνας, κάπου μέσα σε αυτό το αναγεννημένο μουσικό ταξίδι, θα ξαναφτιάξεις τη ζωή σου και θα ξαναερωτευτείς.

 

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη