Πρόσφατα διάβαζα σε κάτι ιστοσελίδες σχέσεων μερικά τραγικά περιστατικά από τυφλά ραντεβού και διπλώθηκα στα γέλια. Εντάξει, δε λέω. Άλλο να ζεις τον εφιάλτη εκείνη τη στιγμή και άλλο να βλέπεις τα πράγματα ως τρίτος. Αλλά φαντάζομαι και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές μετά το καταστροφικό τους blind date θ’ αναρωτιούνται: «Τι σκεφτόμουν και βγήκα με έναν άγνωστο;».

Tα τυφλά ραντεβού είναι ακόμη στη μόδα. Απλά πλέον δε γίνονται μέσω προξενιού της θείας, αλλά κυρίως μέσω διαδικτύου. Οι ιστοσελίδες σχέσεων κάνουν τρελές πωλήσεις, αφού φαίνεται ότι σε πραγματικό χρόνο το φλερτ έχει εξαλείψει και τα ζευγαρώματα περνούν από μεγάλη κρίση. Σαν αυτήν που βιώνει το κοινωνικό και οικονομικό μας σύστημα ένα πράμα. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Ας γυρίσουμε όμως πάλι στα δικά μας. Ακόμη και μία γνωριμία που προκύπτει μέσω κοινωνικών δικτύων μπορεί να θεωρηθεί τυφλό ραντεβού ή ακόμη και μέσα από date application που δημιουργούνται ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό. Και είναι λογικό, ρε παιδιά όταν ο άλλος κρύβεται πίσω από έναν υπολογιστή και δε δίνει καν το πραγματικό του όνομα πολλές φορές, να μην παίζει καθόλου δίκαια. Θα σου πει αυτά που θέλεις να ακούσεις, θα σου κρύψει πολλά από την προσωπική του ζωή, θα σου παρουσιάσει τον εαυτό του σαν ένα άλλο Μάικλ Ντάγκλας κι εσύ θα νιώθεις Ντέμι Μουρ, χωρίς αυτό το σώμα και τα στήθη.

Τι γίνεται όμως όταν έλθει η στιγμή της συνάντησης; Εκεί θα δεις τα θαυματουργά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η σωστή χρήση του photoshop. Οι περισσότεροι έχουν γίνει πλέον εξπέρ στην επεξεργασία φωτογραφιών. Θα μάθεις ότι είναι παντρεμένος ή ότι είναι χωρισμένος με παιδιά, θα σου το παίξει και λίγο θύμα για να τον λυπηθείς, θα τραυλίζει λίγο, ίσως του λείπει κανένα δόντι, θα μένει ακόμα με τη μάνα του, θα θέλει μετά να τον πετάξεις και μέχρι το μπαράκι που είναι οι φίλοι του, μην πάρει και ταξί αφού σε βρήκε εύκαιρη και η λίστα με αλλόκοτα και περίεργα συνεχίζεται.

Και δε θέλω να είμαι απόλυτη. Υπάρχουν και τυφλά ραντεβού που μπορεί να καταλήξουν σε μία όμορφη, σύντομη σχέση. Συγνώμη μέχρι εκεί μπορεί να φθάσει η αισιοδοξία μου περί του θέματος. Να σου πω γιατί; Γιατί δεν υπάρχει σχεδόν καμία περίπτωση να νιώσεις στιγμιαία έλξη για κάποιον που σε έβαλαν με το ζόρι να γνωρίσεις ή το έκανες επειδή είσαι σε απόγνωση. Μην ξεχνάς ότι για τους ίδιους λόγους βρίσκεται και ο άλλος στο ίδιο τραπέζι μαζί σου. Νιώθει να έχει ξεμείνει στο ράφι, βαριέται να βγει για να φλερτάρει, τον έχουν πιέσει οι φίλοι του, είσαι ο μόνος άνθρωπος που βρήκε μπροστά του σε μία στιγμή απόγνωσης και είπε: «δε βαριέσαι, ας το δοκιμάσω».

Λείπει το φλερτ, το παιχνίδι και το κυνήγι, το ζωώδες ένστικτο που σου ξυπνά μία νέα ελκυστική γνωριμία που δεν ξέρεις και πού θα καταλήξει κιόλας.

Το παιχνίδι είναι από την αρχή στημένο, σικέ. Πώς να καυλώσεις με αυτή τη φάση; Θα νιώσεις αμηχανία, θα πεις ότι έχεις κοινά ενδιαφέροντα με τον άλλο, θα είσαι ευγενικός, έτσι στολισμένος σαν πακέτο έτοιμο να παραδοθεί στον αποστολέα του και μετά, αφού πάρεις Όσκαρ για το ρόλο σου θα πας στο σπίτι σου και θα κοιτάς το ταβάνι σοκαρισμένος και σκεπτόμενος πώς να γλιτώσεις από ένα ενδεχόμενο δεύτερο ραντεβού.

Την πιο τραγική κατάληξη είχε ένας φίλος πρόσφατα που είπε να ενδώσει στη μουρμούρα των δικών του για να γνωρίσει την κόρη μιας οικογενειακής φίλης της μάνας του. 35 χρονών το παιδί, single, η μάνα του παθαίνει 3 καρδιακά την ημέρα επειδή δεν έχει ακόμη παντρευτεί ο γιος της. Ε, είπε κι αυτός να ενδώσει. Του δείξανε κάτι φωτογραφίες και η κοπελιά φαινόταν μια χαρά.

Βγήκαν λοιπόν, πήγαν για φαγητό και μετά είπε να την πάρει κανά σινεμά για να μπορέσει έτσι να την πλησιάσει λίγο περισσότερο. Δεν είπαμε ότι θα την παντρευόταν κιόλας, αλλά τουλάχιστον να μην πήγαινε και το ραντεβού εντελώς χαμένο. Στο σινεμά αφού της αγοράζει ποπ κορν και μεγάλο αναψυκτικό, κάθονται στην αίθουσα. Και καθώς αυτή μασούσε, αυτός κάνει την κλασική κίνηση με το χέρι στο σινεμά για να την αγκαλιάσει και αυτή του απαντάει με το στόμα γεμάτο: «Δεν υπάρχει περίπτωση να σου κάτσω. Είμαι λεσβία, έχω σχέση και δέχθηκα να βγούμε για να με αφήσουν ήσυχη οι γονείς μου. Ας δούμε την ταινία και να πάμε σπίτι».

Ελπίζω το τελευταίο παράδειγμα να σας έχει πείσει. Σηκωθείτε τώρα από τον καναπέ, αφήστε το μαραφέτι το κινητό και τα application dates που συχνάζει το κάθε κατακαημένο, τεμπέλικο, απεγνωσμένο και καταπιεσμένο και βγείτε να φλερτάρετε κανονικά σαν άνθρωποι. Και αν δεν κάτσει κάτι αυτό το βράδυ, θα κάτσει ένα άλλο. Τουλάχιστον, θα περάσετε καλά.

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη