Όταν πληγώνεσαι από ένα δικό σου άνθρωπο, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η εκδίκηση. Ο θυμός παίρνει τον έλεγχο των σκέψεών σου και σου επιτάσσει να προκαλέσεις στον άλλο τον ίδιο πόνο που ένιωσες ή ακόμη και μεγαλύτερο.

Όμως σκέψου καθαρά. Είναι η εκδίκηση αυτό που χρειάζεσαι για να νιώσεις καλύτερα; Με το να προσπαθείς να καταστρέψεις τη ζωή του άλλου, πετυχαίνειw να φέρεις την ευτυχία στη δική σου; Μάλλον το αντίθετο. Γιατί αντί να είσαι απασχολημένος με το να κάνεις τη δική σου ζωή καλύτερη, μένεις κολλημένος σε πρόσωπα και καταστάσεις που σε πλήγωσαν, συνεχίζοντας τον κύκλο του πόνου, ενώ θα έπρεπε να τον κλείνεις.

Και η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση θυμού, να θέλουμε να κάνουμε κακό σε κάποιον και πολλοί έπεσαν σε αυτήν την παγίδα, κάνοντας τις σκέψεις τους πράξεις, χάνοντας κάθε δίκαιο που μπορεί να είχαν. Σίγουρα όλοι θέλουμε το κάθαρμα που μας πλήγωσε να πληρώσει για όσα μας έκανε, όμως πραγματικά η εκδίκηση δεν είναι κάτι που θα σε ωφελήσει με τον οποιονδήποτε τρόπο.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, για να πνίξεις τον θυμό σου; Πρώτα, πρέπει να αποδεχτείς την κατάσταση, όσο σκληρή κι αν είναι. Να συμφιλιωθείς με τις διαβολικές σκέψεις που γυρίζουν στο μυαλό σου, με τον άνθρωπο που σε πλήγωσε και με τον εαυτό σου. Είναι βαρύ ξαφνικά να αντιλαμβάνεσαι ότι έδωσες τα πάντα σε ένα άνθρωπο που τελικά σε πρόδωσε. Και είναι τόσο βαρύ που πολλές φορές θρηνούμε θύματα, γιατί ένα αδύναμο μυαλό πιο εύκολα παρανοεί και μπορεί ακόμη να διαπράξει και φόνο. Όμως, όπως είπε και ο Κονφούκιος, «προτού ξεκινήσεις το ταξίδι της εκδίκησής σου, άνοιξε δύο τάφους». 

Πάντα να θυμάσαι πως ό,τι καλό ή κακό κάνεις στη ζωή σου, θα το βρεις κάποια στιγμή μπροστά σου. Το κάρμα είναι μεγαλύτερη σκύλα από σένα και όπως όταν παίρνεις το νόμο στα χέρια σου έχεις επιπτώσεις, έτσι και με αυτό. Εκτός κι αν μιλάμε για χολιγουντιανή ταινία που εκεί μπορείς να σπάσεις στο ξύλο όσους κακούς αντέχει ο οργανισμός σου και μετά να γλιτώσεις.

Όταν απομακρύνεις τον εαυτό σου από τον κύκλο της κακής συμπεριφοράς, τότε το κάρμα θα λειτουργήσει υπέρ σου. Η υπομονή είναι μία από τις μεγαλύτερες αρετές και σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αράξεις πίσω και να το αφήσεις να κάνει τη δουλειά του. Αν είσαι τυχερός θα μπορείς να απολαύσεις την εκδίκηση της ζωής από μακριά, έχοντας παράλληλα και τη συνείδησή σου καθαρή.  

Ο πραγματικός όρος της αγάπης δεν περιέχει μέσα του τις λέξεις μίσος κι εκδίκηση. Αν αγάπησες κάποιον πραγματικά θα τον αφήσεις να συνεχίσει το δρόμο που επέλεξε. Μην τον αφήσεις να δεις τον πόνο που σου προκάλεσε και εξέπληξέ τον με τη δύναμη της ψυχής σου. Έτσι, ίσως καταλάβει το λάθος του και τι έχασε. Έναν άνθρωπο που πραγματικά τον αγάπησε και θα έκανε τα πάντα γι’ αυτόν.  

Φρόντισε μόνο την επόμενη φορά που θα συναντηθείτε να είσαι πιο ευτυχισμένος από ποτέ και αυτή θα είναι η καλύτερη εκδίκηση και το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.

 

Συντάκτης: Πράξια Αρέστη