photo-1557690267-fad2f168bb95

Όταν η τεχνολογία μαζί με το ίντερνετ και κάθε λογής εφαρμογή μπήκε στη ζωή των ανθρώπων, κάνεις δεν πίστευε πως θα της έπαιρνε μονάχα κάποια λίγα χρόνια ώστε να χρησιμοποιείται και ως τρόπος επικοινωνίας, τρόπος προσέγγισης και φλερτ. Τόσο οι ίδιοι οι άνθρωποι όσο και οι δημιουργοί της συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογίας, είχαν εντελώς διαφορετικά δεδομένα για την κατάκτηση συντρόφων. Δεδομένα όπως, το κέρασμα ποτού σε κάποια έξοδο, η αγορά βιβλίου συνοδευόμενη με αφιέρωση, η οποία σίγουρα συμπεριλάμβανε κάποιο αριθμό τηλεφώνου μέσα της και κάθε άλλη παρόμοια πρακτική την οποία είχαν επαναλάβει πολλές φορές μέσα στο πέρασμα των χρόνων, μετρώντας πολλές επιτυχίες.

Σε αυτό το πέρασμα των χρόνων όμως και με την βοήθεια των ταχέων ρυθμών κοινωνίας, οι άνθρωποι έπρεπε να βρουν τρόπους να φλερτάρουν, χωρίς αυτοί να είναι καθόλου χρονοβόροι και χωρίς οι ίδιοι να γίνονται καθόλου φορτικοί και κουραστικοί. Τρόπους με τους οποίους η οπτική επαφή θα ήταν εύκολα προσβάσιμη, η επικοινωνία και παράδοση μηνυμάτων άμεση, το follow, το unfollow, το block και η αναφορά να γινόταν με συνοπτικές διαδικασίες. Κάπως έτσι το γνωστό σε όλους Instagram, μια εφαρμογή με δισεκατομμύρια καθημερινές προβολές και άλλους τόσους χρήστες να τη χρησιμοποιούν έδωσε τη λύση.

Με απόφαση των δημιουργών της εφαρμογής και μετά από χιλιάδες απαιτήσεις των χρηστών της, το 2016, πρόσθεσαν στην πλέον νούμερο ένα εφαρμογή τα λεγόμενα Instagram Stories, τα οποία είναι είτε φωτογραφίες, είτε βίντεο, είτε τα γνωστά σε όλους Boomerang, τα οποία κρατούνται στο δημόσιο αρχείο σου για 24 ώρες. Σε αυτές τις 24 ώρες, μπορούν να σου απαντήσουν σε αυτά που έχεις ανεβάσει, είτε χρήστες τους οποίους εσύ ελέγχεις και ορίζεις είτε οποιοσδήποτε άλλος. Η επιλογή είναι στο χέρι σου.

Ακριβώς και γι’ αυτό το λόγο το φλερτ παίρνει μια αλλιώτικη μορφή, μια διαφορετική σημασία. Η διαπροσωπική επαφή χάνεται, όμως η επικοινωνία παραμένει. Ακόμα κι γι’ αυτούς που ποτέ δεν τόλμησαν να φλερτάρουν από κοντά είτε γιατί ήταν αρκετά ντροπαλοί είτε επειδή ήδη συνοδευόταν, είτε επειδή οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες, ακόμα κι γι’ αυτούς λοιπόν, το παιχνίδι αλλάζει, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να φλερτάρουν με τον δικό τους τρόπο.

Παρ΄ όλα τα θετικά του διαδικτυακού φλερτ, προφανώς υπάρχουν και αρκετά αρνητικά όπως σε όλες τις περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι στα κατά αυτού του είδους φλερτ, βάζουν ως βασικό ελάττωμα τη δυνατότητα κάποιου να μην είναι ο πραγματικός του εαυτός, να παριστάνει κάποιον άλλον κρύβοντας τα πραγματικά του κίνητρα πίσω από μία οθόνη κι αποκομίζοντας έτσι την αυτοπεποίθηση και επιβεβαίωση που έχει ανάγκη.

Φτάνοντας στο σήμερα λοιπόν, αντίδραση στα InstaStrories, αποτελεί την καλύτερη αφορμή του 21ου αιώνα για να στείλεις πρώτος έχοντας κάποια αφορμή, μπορώντας έτσι εύκολα και να φλερτάρεις. Κανείς δεν ξέρει εάν το έκανες κατά λάθος ή επίτηδες, εάν έγινε από απροσεξία ή πριν το είχες μελετήσει πολύ καλά. Από όλες τις απόψεις είσαι ασφαλής και καλυμμένος. Ίσως αυτό δε νοιάζει και κανέναν, η ουσία είναι μία. Το μήνυμα εστάλη. Και το έμμεσο και το άμεσο- ναι το ενδιαφέρον σου είναι αυτό. Και ο παραλήπτης θα το δει και θα πληκτρολογήσει και η καρδιά σου θα σταματήσει και θα αγχωθείς και θα πρήξεις τους φίλους και θα κλείσεις το κινητό ώστε να μην το διαβάσεις αμέσως και σε περάσει και για κανένα αρπακτικό.

Κι όλα αυτά μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την απάντηση, η οποία μπορεί να αποτελέσει την αρχή μίας εκπληκτικής γνωριμίας, την αρχή μίας εκπληκτικής σχέσης, την αρχή μίας νέας ζωής. Το ένα θα φέρει το άλλο και το άλλο θα σε οδηγήσει κάπου αλλού, ελπίζουμε στον έρωτα.

Στους περισσότερους όμως θα δώσεις την ευκαιρία που ζητάνε. Θα μπεις στη διαδικασία να απαντήσεις και κάθε κομπλιμέντο τους καλοδεχούμενο. Αυτός είναι ο πλέον συνηθέστερος και καλύτερος για μερικούς, για άλλους –των παραδοσιακών σχολών- όχι και τόσο τρόπος αισθηματικής προσέγγισης. Τρόπος τον οποίο όλοι διαλέγουν. Τρόπος τον οποίο έχεις σκεφτεί κι εσύ να διαλέξεις. Τρόπος, ο οποίος σου έλυσε, αντικειμενικά τα χέρια. Όσο όμως κι εάν λατρεύουμε τις ταινίες και το φλερτ που διαδραματίζεται εκεί, το φλερτ των παλαιών εποχών, πάντα θα φτερουγίζει η καρδιά μας στην ειδοποίηση της άφιξής του. Γιατί σήμερα αντέδρασε στην ιστορία σου, αύριο όμως μπορεί να γίνει ο ίδιος η επόμενη ιστορία σου και τίποτα δεν είναι πιο δελεαστικό από αυτό.

Συντάκτης: Στέλλα Μακρυανίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Μήπως οι αντιδράσεις του σε μπερδεύουν γιατί δεν είναι ξεκάθαρες;

Μια είστε φίλοι, μια κάτι παραπάνω; Ήρθε η ώρα να το ξεκαθαρίσεις!