kakouri340

Εσύ κι η κολλητή σου. Εσείς οι δυο που από μικρές ζούσατε τα πάντα μαζί. Τα μαθήματα, τις εξόδους, τους έρωτες, τις απογοητεύσεις τους. Που έβλεπες ένα φόρεμα στη βιτρίνα ενός καταστήματος κι ήξερες ότι θα της αρέσει, όπως ήξερε κι εκείνη πως ο άντρας που γνώρισε στη δουλειά κι είναι λίγο πιο μετρημένος και σοβαρός από εκείνους του γούστου της,  θα μπορούσε να ‘ναι ιδανική επιλογή για σένα και κάνει τα πάντα για να συμβεί αυτό.

Εσείς οι δυο, που σε κάθε όνειρο που κάνει η καθεμιά για το μέλλον της, δεν μπορεί να φανταστεί να μη βρίσκεται μέσα η άλλη. Που κάθε φορά που κάτι όμορφο ή άσχημο της συμβαίνει, θέλει να το μοιραστεί πρώτα με σένα. Που στο γάμο σου επίτηδες έριξες τη νυφική ανθοδέσμη τέρμα δεξιά, γιατί ήξερες πως εκεί βρίσκεται εκείνη και θα ‘θελες να την πιάσει και να σ’ ακολουθήσει κι αυτή με τη σειρά της  στο club των παντρεμένων. Κι έτσι κι έγινε! Και τώρα εσείς οι δυο, τα ‘φερε έτσι η ζωή και βιώνετε μαζί την πιο σημαντική και χαρούμενη στιγμή της ζωής σας. Θα γίνετε κι οι δυο μανούλες! Αυτό από μόνο του είναι πολύ όμορφο, αλλά είναι διπλά όμορφο που θα το περάσετε παρέα.

Η εγκυμοσύνη σε μεταμορφώνει ριζικά. Πνευματικά και σωματικά. Και σε κάθε μεγάλη αλλαγή χρειάζεσαι πλάι σου ανθρώπους που θα σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής ή που θα νιώθεις πως κι εκείνοι συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα σου, οπότε δεν το περνάς μόνη. Ο άντρας σου θα ‘ναι πάντα εκεί, πρόθυμος να σε βοηθήσει στο καθετί αφού κι η δική του ζωή αλλάζει, δε θα μπορεί όμως να καταλάβει τις αλλαγές στο κορμί σου, τις αλλαγές στην ψυχή σου και στη διάθεσή σου. Ούτε η κολλητή σου, αν δεν το ζούσε, θα μπορούσε να ταυτιστεί απόλυτα, όμως το ζει και τώρα όλα είναι πιο εύκολα.

Έχεις παρέα στις ατέλειωτες ώρες αναμονής στο γιατρό, μιλάτε συγκινημένες μετά από κάθε υπερηχογράφημα των μωρών σας κι αν είναι του αντίθετου φύλου τα ‘χετε ζευγαρώσει κιόλας από τώρα. Τρέχετε μαζί στα καταστήματα εγκυμοσύνης, ετοιμάζετε τα παιδικά τους δωμάτια και νιώθεις λιγότερο άβολα να μιλάς για τις αλλαγές του κορμιού σου σε κάποια που ξέρεις πως τις βιώνει ήδη κι εκείνη.  Κάθε φορά που οι ορμόνες σου κάνουν πάρτι και σε 24 ώρες έχεις καταφέρει να γίνεις γκρινιάρα, ήρεμη, ευσυγκίνητη και ξανά με νεύρα, εκείνη σε νιώθει, όπως τη νιώθεις κι εσύ.

Τα πειράγματα μεταξύ σας απ’ τις ανασφάλειες της εγκυμοσύνης καταλήγουν σε inside jokes σε κάθε σας τηλεφώνημα και μόνο εκείνη μπορεί να καταλάβει πόσο πολύ ταίριαζε το σουβλάκι με τις φράουλες που έφαγες χθες κι ο σύζυγός σου σε κοιτούσε απορημένος πώς αυτά τα δύο μπορούν και συνδυάζονται. «Μπορούν! Ρώτα και τη Μαίρη» του απαντάς και χαίρεσαι που κάποιος θα του το επιβεβαιώσει.

Θα φέρετε στον κόσμο δυο νέους ανθρώπους, δυο νέα βιβλία ζωής έτοιμα να γράψουν στις λευκές τους σελίδες τις ιστορίες  τους και τρέμετε μπροστά στην τόσο μεγάλη ευθύνη που αναλάβατε, μην είστε υπεύθυνοι εσείς για οποιαδήποτε μουτζούρα μπει στις πρώτες σελίδες τους. Άγχη κι ανησυχίες για τα παιδιά σας, που ξέρεις πως μετά τον άνθρωπό σου, έχεις κι έναν ακόμη να τα συζητήσεις, να τ’ αναλύσεις, να τον συμβουλευτείς. Η κολλητή σου φίλη θα βρίσκεται πάντα εκεί και τα λόγια της θα σε καθησυχάζουν.

Δε θα πάψετε ποτέ να λέτε η μία στην άλλη συμβουλές για το μεγάλωμά τους, τα έξυπνα tips που βρήκατε στο διαδίκτυο από άλλες μανούλες που περάσανε νωρίτερα από εσάς τις δυσκολίες της εγκυμοσύνης, αλλά και τα όνειρα που κάνετε για ‘κείνα. Κι όταν εκείνα μεγαλώσουν και δείχνουν να σας έχουν όλο και λιγότερη ανάγκη πια, θα ‘χετε πάλι η μία την άλλη. Μέχρι όμως αυτό να συμβεί, απολαύστε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης σας παρέα. Έχει δυσκολίες, αλλά έχει περισσότερη χαρά απ’ οτιδήποτε άλλο στη ζωή. Το μεγάλωμα των παιδιών είναι αγώνας αντοχής και πρέπει ν’ ανακτήσετε δυνάμεις για να τα καταφέρετε. Η στήριξη της μίας στην άλλη θα ‘ναι η αρχή για να συμβεί.

Σ’ όλη αυτήν τη δυνατή σχέση ας μην ξεχνάμε κι άλλη μία που χτίζεται παράλληλα. Αυτή των συζύγων σας, που τώρα πια κι εκείνοι μπορεί να ‘χουν γίνει κολλητοί, έχοντας βρει κάποιον για να μοιραστούν τα δικά τους άγχη κι ανησυχίες, για το πόσο θ’ αλλάξει τη ζωή τους ο ερχομός του παιδιού, αλλά και για να πιουν μια μπίρα, να δουν ποδόσφαιρο κι άλλα τέτοια που οι κολλητοί κάνουν, όσο εσείς τα λέτε με τη φίλη σας.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως οι δύο είναι καλύτερα από έναν, οπότε για τα παιδιά σας έχετε φροντίσει να ξεκινήσουν τη ζωή τους μ’ εκείνο που μετράει περισσότερο. Την καλή παρέα! Το παιδί της κολλητής σας.

Καλώς να ορίσουν λοιπόν! Με κανέναν πόνο.

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαριάμ Πολυγένη: Ιωάννα Κακούρη

Συντάκτης: Μαριάμ Πολυγένη