Ας μιλήσουμε λίγο για όλες εκείνες τις φορές που «παρέλυσες» από φόβο, άγχος, στενοχώρια, πόνο, θυμό ή αδικία. Για εκείνες τις φορές που ευχήθηκες η ζωή να ήτανε παιχνίδι και να μπορούσες πολύ εύκολα ν’ αποφασίσεις εσύ για το «Game Over » του παιχνιδιού ή ακόμη καλύτερα για το πότε θα έριχνες ένα κέρμα κι η ζωή σου θα γέμιζε από ενέργεια και καρδούλες που θα σου εξασφάλιζαν χρόνο και πολλές ευκαιρίες για να τερματίζεις την κάθε πίστα των προβλημάτων σου.

Τα προβλήματα, μοιάζουν με τα τέρατα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Δε σταματούν ποτέ να σε καταδιώκουν κι εκεί που νομίζεις πως με μία κίνηση μπορείς να τα ξεπεράσεις, κάνουν αυτά τη δική τους και σε καταστρέφουν. Ευτυχώς όμως, μετά από λίγο, εμφανίζεσαι ξανά στην πίστα της ζωής κι αυτή τη φορά με περισσότερη όρεξη και διαφορετική στρατηγική για το πώς ν’ αντικρούσεις τα πολεμοχαρή τέρατα. Κι έτσι, πίστα-πίστα κι αντιμετωπίζοντας διαφορετικό τέρας κάθε φορά, ανεβαίνεις επίπεδα κι ανταμείβεσαι κατάλληλα.

Η φράση «όλα περνάνε» σε ενοχλεί κάθε φορά που την ακούς, αλλά ξέρεις καλά πως αν υπάρχει ένας πνευματικός νόμος που έχει τεθεί σε ισχύ σε αυτόν τον πλανήτη και με μαθηματική ακρίβεια βρίσκει εφαρμογή στις ζωές όλων μας, είναι ακριβώς αυτό. Όλα περνάνε! Και πριν περάσουν, μας φαίνονται πάντα προβλήματα άλυτα.

Σχέσεις με λάθος κατάληξη, φίλοι που μας πρόδωσαν, σύντροφοι που δε μας κατάλαβαν, γονείς που μας αποκλήρωσαν, αφεντικά που μας αδίκησαν, άνθρωποι που μας βάλανε στο περιθώριο, που μας έκριναν αυστηρά, που βιώσαμε το ρατσισμό τους, ακόμη και το μίσος τους.

Όποιο πρόβλημα κι αν έχεις, αργά ή γρήγορα θα λυθεί. Ο Ευριπίδης έλεγε πως «ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις, χωρίς να χρειάζεται καν τις ερωτήσεις». Ο χρόνος, λοιπόν, είναι εκείνος που παίζει τον καταλυτικό ρόλο σε όλα. Σε κάποια προβλήματα πιο άμεσος, σε άλλα πιο υπομονετικός, αλλά πάντα αδίστακτος. Φέρνει τις λύσεις, θες-δε θες.

Αν λοιπόν δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα υγείας ή απώλειας ενός αγαπημένου σου προσώπου, τότε δεν έχεις πρόβλημα. Κι αν έχεις, δεν είναι όσο μεγάλο το βλέπεις! Θυμήσου εκείνον τον έρωτα πριν λίγα χρόνια που ήσουν βέβαιος πως αν τον έχανες, δε θα προχωρούσες βήμα μπροστά χωρίς εκείνον. Και; Τι έγινε τελικά; Προχώρησες!

Εκείνη την κρίση πανικού που ήρθε απ’ το πουθενά ένα απόγευμα και σ’ έκανε να κλειστείς στο σπίτι για μήνες. Τώρα, σε συνεργασία με τους ειδικούς ή και μόνος, με μόνο συνεργάτη τον ίδιο σου τον εαυτό, έχεις βρει τον τρόπο να την αντιμετωπίζεις και σ’ επισκέπτεται όλο και πιο αραιά.

Τη δουλειά σου που έχασες και την ίδια ακριβώς στιγμή που ήσουν έτοιμος να πακετάρεις για να μεταναστεύσεις στη Γερμανία, χτυπάει το τηλέφωνο και στην άλλη γραμμή σε περιμένει μια πρόταση για δουλειά, ακόμη πιο δημιουργική και δελεαστική στις αμοιβές της.

Το φλερτ που ήσουν σίγουρη πως θα εξελισσόταν σε σχέση και τελικά προτίμησε την barwoman του μαγαζιού που συχνάζατε. Κι εσύ δεν άλλαξες στέκι. Και καθημερινά τώρα ευχαριστείς το Θεό που δεν ήσουν στη θέση της αφού έχεις πια πειστεί πως σε τίποτα δε θα ταίριαζες μαζί του.

Βέβαια τα προβλήματα, δεν έχουν μόνο την καλή εξέλιξη. Θα μπορούσαν οι κρίσεις πανικού να χειροτέρευαν, να είχες ήδη φύγει για Γερμανία κι ο γκόμενος να ήτανε η σχέση σου και η barwoman ταυτόχρονα και καμία να μη γνωρίζει την ύπαρξη της άλλης. Να σου πω όμως κάτι; Θα περάσει κι αυτό!

Κανείς δεν έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του λυπημένος και κανείς δεν έμεινε για πάντα ευτυχισμένος. Τα προβλήματα, οι άνθρωποι, οι αγάπες κι οι καταστάσεις αλλάζουν συνεχώς. Κι αυτό είναι το ωραίο στη ζωή.

Όλα είναι περαστικά! Πάντα θα υπάρχουν καλύτεροι από εσένα, ποτέ δε θα ‘ναι αρκετά τα χρήματα, δεν μπορείς να βγάλεις τον πόνο από τη ζωή σου και κυρίως ποτέ δε θα μπορέσεις να προστατευτείς απ’ τα προβλήματα. Αρκεί να τα αφήσεις να περάσουν…

Φρόντισε μόνο να μη στέκεις εσύ ως εμπόδιο μπροστά στην πόρτα της εξόδου, όταν την ψάχνουν για να φύγουν, γιατί τις περισσότερες φορές, εμείς είμαστε εκείνοι που αντιδράμε στο φόβο της κάθε αλλαγής και καθυστερούμε την αποκατάσταση των προβλημάτων, μη σου πω ότι ευθυνόμαστε εξαρχής για τη δημιουργία τους.

Ευτυχώς, όμως, η ζωή θα συνεχίζεται πάντα με τους νόμους που τη διέπουν κι αυτή η σοφή φράση που είναι κεντημένη σε κάθε παλιό καδράκι ή κέντημα από τις γιαγιάδες μας, θα παραμένει η μεγαλύτερη αλήθεια που θα βρίσκει εφαρμογή πάνω σε κάθε μας πρόβλημα.

Πρόβλημα είπα; Μη χολοσκάς! Θα περάσει…

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαριάμ Πολυγένη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μαριάμ Πολυγένη