pillow17217

Υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να επιβληθούν στο σύντροφό τους και νομίζουν ότι είναι ανώτεροι. Υπάρχουν και εκείνοι που το επιτρέπουν και πάντα θα νομίζουν πως είναι πάντα κατώτεροι. Όταν λοιπόν συναντηθούν αυτοί οι δυο τύποι ανθρώπων δύσκολο να βγει κάτι αληθινό και με διάρκεια στο χρόνο.

Έχει δίκιο. Εσύ όχι. Το κάνει για το καλό σου. Έτσι λέει και εσύ πρέπει να το πιστέψεις και να το πεις δυνατά. Έτσι θέλει να ντύνεσαι, όχι όπως θέλεις εσύ. Γελάς όταν γελάει και αν είναι θυμωμένος εσύ δε βγάζεις άχνα. Μιλάς, κινείσαι, αναπνέεις και σκέφτεσαι μόνο με τον τρόπο που επιτρέπει. Δε θα κάνεις κάτι για τον εαυτό σου γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ο εαυτός σου όταν βρίσκεσαι μέσα σε μια τέτοια -ας πούμε- σχέση. Γίνεσαι μικρός, κλειδώνεσαι σ’ ένα μικρό κουτάκι και ξεχνάς πού είναι το κλειδί.

Δεν είχες λάβει τα δείγματα από την αρχή; Δεν έβλεπες ότι απομακρύνεσαι λίγο-λίγο από τη ζωή που είχες και τους ανθρώπους που ήταν κοντά σου; Όλα ήταν πολύ καλά στην αρχή, θα πεις. Στη συνέχεια όμως τι συνέβη; Δεν είδες ότι γίνεσαι σκιά του; Δεν είδες ότι παραδίνεσαι και μετατρέπεσαι σε μια μαριονέτα από εκείνες με το άτσαλα ζωγραφισμένο, κρύο χαμόγελο και τα ανέκφραστα, άψυχα μάτια;

Όταν ένας άνθρωπος χειρίζεται τη συμπεριφορά σου, το λόγο σου και προσπαθεί διαρκώς να σε κατευθύνει πόσο μπορείς να αντέξεις μέχρι να σπάσεις και να διαλυθείς; Πόσο νομίζεις θα κρατηθείς και θα συνεχίσεις να υποκρίνεσαι σε όλους και κυρίως στον εαυτό σου;

Πόσο εξαντλητικό είναι να ορίζουν τη ζωή σου όλη και να τη βασίζεις στις επιθυμίες και τις απαιτήσεις του συντρόφου σου; Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι πραγματικά για εσένα χωρίς να σκεφτείς κανέναν; Νομίζεις ότι δεν μπορείς; Για δοκίμασε! Βγες για λίγο από το πρόγραμμα που επέτρεψες να σου ορίσουν και βάλε τη δική σου πινελιά. Δε γράφει πουθενά ότι απαγορεύεται. Εσύ το έχεις βάλει αυτό το απαγορευτικό, λανθασμένα στο μυαλό σου. Πόσο ακόμα θα σε υποβιβάζεις; Πόσο ακόμα θα εξαρτάσαι από κάποιον που δεν εκτιμά αυτό που είσαι και όσα θέλεις να δώσεις; Δε θα γκρεμιστεί κανένα όνειρο ζωής αν αντιδράσεις, γιατί σίγουρα δεν ήταν αυτό το όνειρο σου. Θυμήσου πώς ήθελες να είναι η ζωή σου και κάνε κάτι γι αυτό. Βάλε την πραγματική ευτυχία στην καθημερινότητά σου.

Νομίζεις πως δεν μπορείς να πατήσεις στα πόδια σου, γιατί έτσι σου είπαν. Δοκίμασε τις δυνάμεις σου και θα εκπλαγείς. Και αν τις έχεις χάσει, ψάξε να τις βρεις. Άνοιξε εκείνο το κουτάκι και άσε τον εσωτερικό σου κόσμο να αποκαλυφθεί. Σε όποιον αρέσει. Νομίζεις πως δε θα βρεις αλλού καλύτερα; Αλήθεια το πιστεύεις αυτό; Δε ζηλεύεις εκείνο το ζευγάρι που περπατάει χαμογελώντας, ανέμελα στο δρόμο; Κοιτάς το σύντροφό σου και σκέφτεσαι γιατί να μην είστε κι εσείς έτσι μαζί. Γιατί δεν μπορεί να είναι έτσι. Εσύ μπορείς. Μαζί όμως δεν μπορείτε. Φύγε. Τώρα. Σήκω και φύγε και βρες αυτό που σου αξίζει. Βρες τον άνθρωπο που θα σε αφήσει να είσαι εσύ και θα σε θαυμάζει. Θα θαυμάζει τον τρόπο σκέψης σου, το ντύσιμό σου και το χαμόγελο σου. Πού έχει πάει το χαμόγελο σου; Το αλήθινό σου χαμόγελο. Όχι αυτό που φοράς για εκείνον τα τελευταία χρόνια. Όχι εκείνο που φοράς για τα μάτια του κόσμου. Πήγαινε εκεί που σε σέβονται και σε εκτιμούν.

Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα και τα δίχτυα ενός ανθρώπου που σκοπός του είναι να σε κινεί όπως θέλει εκείνος. Μέσα σε μια σχέση δίνεις και παίρνεις. Μέσα σε μια σχέση υπάρχουν δυο διαφορετικοί άνθρωποι που οφείλουν να σεβαστούν ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου και όχι να την αφανίσουν. Συμβιβάζεσαι, εν μέρει αλλάζεις, όμως πάντα βγαίνει ο καλύτερος σου εαυτός.  Μέσα σε μια σχέση πρέπει να φαίνονται και οι δυο το ίδιο. Διαφορετικά οι δρόμοι χωρίζουν. Διάλεξε εάν θα συνεχίσεις να είσαι μαριονέτα ή θα κόψεις τα νήματα που σε κινούν και θα τρέξεις ελεύθερα προς τα εκεί που υπάρχει χώρος για εσένα και σε περιμένουν.

Συντάκτης: Βανέσσα Ζαφειροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!