Τη δεκαετία του 50’ το αθώο φλερτ ισοδυναμούσε με μια απλή συνοδεία στο σπίτι. Τριάντα χρόνια αργότερα το αγνό φλερτ έβρισκε χώρα σε rave parties με έντονους, «καυτούς» χορούς κάτω από την πανσέληνο και με τη συνοδεία «έξαλλης» μουσικής ή ενός ρομαντικού βαλς. Το 2020 θα μπορούσε κανείς να πει ότι το φλερτ σημαίνει σωρεία likes στο instagram, reacts στα stories, σκουντήματα στο facebook και σε πιο έξαλλες περιπτώσεις match στο tinder.

Με άλλα λόγια στη σημερινή εποχή, φλερτάροντας δεν κινδυνεύουμε να μας πιάσει η γειτονιά στο στόμα της, ούτε φοβόμαστε μην ξεμείνουμε από ποτά την ώρα του ακόλαστου χορού. Κινδυνεύουμε από ηλεκτροπληξία ή στην καλύτερη από διακοπή ρεύματος. Οι εποχές αλλάζουν και καλούμαστε να συμβαδίσουμε με τις απαιτήσεις της καθεμιάς. Με αριθμητή όσες περιπτώσεις φλερτ αναφέρθηκαν πιο πάνω και με παρονομαστή την εκδήλωση ενδιαφέροντος προς κάποιο ή κάποια πρόσωπα, πόσο τοις εκατό πιθανότητα υπάρχει να παρεξηγηθούν μερικές απλές ανθρώπινες εκφράσεις; Αν μη τι άλλο το φλερτ αναγνωρίζεται απ’ τη βιολογία, υπάρχει απ’ τις απαρχές της κοινωνικής ανθρώπινης υπόστασης και αποτελεί το πρώτο βήμα για μια ερωτική σχέση.

Η ιστορία μας έχει δείξει πως το φλερτ υπάρχει παντού, θα το συναντήσεις ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη. Βρίσκεται βαθιά ριζωμένο στην επιστήμη της ιστορίας θα έλεγε σήμερα αν ζούσε η Κλεοπάτρα, ο Μάρκος Αντώνιος ή ο Καίσαρας. Πρωταγωνιστεί στον τομέα της βιολογίας, αφού οι κροκόδειλοι κι οι αλιγάτορες το ρίχνουν στο τραγούδι καθώς φλερτάρουν, ενώ τα θηλυκά παγόνια ανοίγουν διάπλατα τα φανταχτερά φτερά τους για να προσελκύσουν τα αρσενικά. Μέχρι και η αρπαγή της Ευρώπης στη Μυθολογία, καθώς και ο τσακωμός του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα για την Βρισηίδα έρχεται να επιβεβαιώσει μια άγραφη αλήθεια που καλούμαστε ν’ αποδεχτούμε. Σε ποια από αυτές τις περιπτώσεις όμως μιλάμε για έρωτα; Ο έρωτας θέλει τρόπο κι ως γνωστόν ο τρόπος αυτός θέλει χρόνο για να «τσιγαριστεί» και να «καπνίσει».

Εν ολίγοις, το να εκφράσει κανείς σε κάποιο άτομο το ενδιαφέρον του, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση βεβιασμένη, «άγαρμπη» ερωτική εξομολόγηση, αλλά κάτι λιγότερο περίπλοκο. Δηλώνει μια απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος. Και μην ακούσω παραφιλολογίες περί κεραυνοβόλου έρωτος. Κανείς δεν ερωτοχτυπήθηκε ξαφνικά μετά από μία αστραπή ή εκ πρώτης όψεως. Μας άρεσαν άτομα, μας έκαναν να νιώσουμε διέγερση, έκπληξη, χαρά, περιέργεια, αλλά δεν τα ερωτευτήκαμε επειδή μεσολάβησε η Σελήνη στο Σκορπιό και το ‘ριξαν οι πλανήτες στο γιουρούσι.

Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, για ποιο λόγο μας τρομάζει τόσο έντονα η έκφραση θαυμασμού και δυο-τρία όμορφα λόγια για κάποιον που μας κέντρισε το ενδιαφέρον, σε τέτοιο βαθμό που να μας κάνει να νιώθουμε πως θα εκτεθούμε ανεπανόρθωτα. Λες και δε συμβαίνει χρόνια, λες και θα είμαστε οι πρώτοι ή οι τελευταίοι. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε καμία περίπτωση δεν είναι ξεπεσμός, ανεπανόρθωτη ζημιά για το «εγώ» μας, έκθεση σε κάτι που προστάζει η φύση ή ερωτική εξομολόγηση -εκτός κι αν είσαι δώδεκα και πειραματίζεσαι με τον εαυτό σου. Εκεί πάω πάσο λόγω ιδιάζουσας περίπτωσης που είναι κατάλληλη για γενική παρακολούθηση με επιθυμητή τη γονική συναίνεση.

Φλερτάρετε. Τολμήστε. Δείξτε ότι σας αρέσει να ζείτε και ότι έχετε ζωντάνια μέσα σας. Πόσο νομίζετε πως θα έχετε την ευκαιρία να πειραματίζεστε φλερτάροντας; Οι κροκόδειλοι μπορούν μέχρι να αλλάξει χρώμα το δέρμα τους. Τα παγόνια μέχρι να πέσουν τα φτερά των άκρων τους. Κι όσο θα φλερτάρετε γελάστε με τον κάθε μυγιάγγιχτο που νομίζει πως το επόμενο βήμα του «σε είδα και μου άρεσες» είναι να μοιράζεις προσκλητήρια γάμου και να ψάχνεις το πιο κοντινό μαιευτήριο.

Το ότι μας αρέσει κάποιος, δε σημαίνει πως τον ερωτευτήκαμε κιόλας. Αν του αρέσουμε κι εμείς, μπορεί τελικά να καταλήξουμε και στον έρωτα. Δε χρειάζεται να έχουν όλα μια εξήγηση ή μάλλον μπορεί όντως να έχουν όλα μια εξήγηση, αλλά ποιος είπε πως επιβάλλεται να «σκαλίζουμε» και να την ψάχνουμε απεγνωσμένα για το καθετί που συμβαίνει στη ζωή μας;. Να μην είσαι ανασφαλής και να μη σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι, να μην αφήνεις τη ντροπή και τις αναστολές να επιβραδύνουν την άφιξη στον προορισμό που εσύ διάλεξες. Εξάλλου ο χρόνος τρέχει. Εσύ; Έχεις σκοπό να τον ακολουθήσεις ή θα τον βλέπεις να περνά μπροστά απ’ τα μάτια σου;

Συντάκτης: Γιώργος Γκαρακλίδης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.