Τις εντυπώσεις μας έκλεψε χθες το βράδυ ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, «The 2 night show», μιας και δε μας έχει συνηθίσει σε συνεντεύξεις, οπότε κάθε φορά που δίνει και μία, έχει πολλά κι ενδιαφέροντα να πει. Ο Σάκης μίλησε για επαγγελματικές κινήσεις, προσωπικούς προβληματισμούς, τη σχέση του με τη σύζυγό του, ενώ μεταξύ άλλων ανοίχτηκε και για το κομμάτι της οικογένειας, δηλώνοντας ότι λόγω του χωρισμού των γονιών του δεν ήθελε να κάνει ο ίδιος δική του οικογένεια.

Με αφορμή, λοιπόν, ερώτηση του παρουσιαστή για το πόσο μεγάλο βάρος πέφτει στους ώμους ενός νέου που χώρισαν οι γονείς του, θέλοντας να κρατήσει ενωμένη αργότερα τη δική του οικογένεια, είπε: «Σίγουρα με επηρέασε πάρα πολύ εκείνη την περίοδο. Εγώ ήμουν 12 ετών. Τα τραύματα που βιώνουμε από την παιδική ηλικία οι άνθρωποι, γιατρεύονται πολύ με θεραπεία. Σίγουρα με επηρέασε τότε και σίγουρα όλα αυτά που έχω ζήσει, με έχουν οδηγήσει να είμαι αυτό που είμαι σήμερα. Δεν ήθελα να κάνω οικογένεια γιατί φοβόμουν μη γίνει το ίδιο με την οικογένειά μου. Όλα αυτά έπρεπε να τα δουλέψω γιατί δεν είναι κι αυτός τρόπος να υπάρχεις και να ζεις. Είναι ταλαιπωρία, οπότε έκανα πολλή θεραπεία.»

 



 

Όποιος παρακολούθησε τη χθεσινή συνέντευξη θα έλεγε ότι βλέπει έναν Σάκη ώριμο, σοβαρό κι αρκετά συνειδητοποιημένο. Την ώρα που μίλαγε για τα παιδικά του τραύματα, ένα μάλλον άβολο και υπερπροσωπικό ζήτημα, έδειχνε να είναι σ’ εκείνο το στάδιο που έχεις ανακαλύψει τι σε κρατάει πίσω, το έχεις απομυθοποιήσει, αναγνωρίζεις την ανάγκη σου για βοήθεια κι εν τέλει, γεννιέσαι ξανά, μέσα από την προσωπική εξέλιξη.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι που υπήρξαν παιδιά χωρισμένων γονιών κουβαλάνε την πεποίθηση ότι «επειδή οι γονείς μου χώρισαν, θα χωρίσω κι εγώ» καθώς παύει να υπάρχει το πρότυπο της πυρηνικής οικογένειας με βάση όσα ήξεραν ως τότε και ξεκινά η φοβία της απώλειας, της εγκατάλειψης, της επανάληψης του μοτίβου. Η «αποτυχία» του γάμου των γονιών γίνεται και δική τους. Δυσκολεύονται να δουν τα πράγματα από μία άλλη οπτική, καθώς σιγά-σιγά η εικόνα μιας σταθερής και μακρόβιας δέσμευσης χάνει την αξία της.

Δε χρειάζεται όμως να είναι έτσι. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με τα δικά του βιώματα και τις δικές του πεποιθήσεις. Οι γονείς σου δεν είσαι εσύ κι εσύ δεν είσαι οι γονείς σου. Μπορεί να χώρισαν επειδή δεν ταίριαζαν από πολλές απόψεις, μπορεί σε αυτόν τον δρόμο να βρήκε ο καθένας τους ξεχωριστά αυτό που μαζί δεν μπορούσαν. Τα λάθη τους, όμως, ή και τα σωστά τους, είναι άδικο να τα καρπώνεσαι ως δικά σου. Γιατί εσύ είσαι μια ξεχωριστή οντότητα, μια άλλη προσωπικότητα, που έχει κάθε δικαίωμα να πιστέψει στην και να ψάξει την αγάπη. Κι όντως, μπορεί και να μην πετύχει, ή μπορεί και να κάνεις 4 παιδιά σαν τον Σάκη και την Κάτια. Θα είναι όμως και στις δυο περιπτώσεις στο χέρι το δικό σου και του ανθρώπου που έχεις επιλέξει.

Δεν είσαι οι γονείς σου. Είσαι ένας άλλος άνθρωπος που μπορείς να πάρεις τα παθήματα των γονιών σου και να τα κάνεις μαθήματα. Πάρ’ το και γύρνα το τούμπα. Δες τι δε σου άρεσε στον γάμο τους και φρόντισε να κάνεις αυτά που θα ήθελες εκείνοι να κάνουν. Ναι, το διαζύγιο των γονιών μπορεί πράγματι να αφήσει «αγκαθάκια» και τραύματα. Όλα λύνονται, όμως, αν εσύ το επιθυμείς πραγματικά. Όλοι αξίζουν να βρουν τον άνθρωπο εκείνο που θα θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί, κι ο καθένας είναι δίκαιο να έχει μια ευκαιρία που δε θα θαφτεί σε εκείνες άλλων ανθρώπων, όσο στενή σχέση κι αν είχαν.

Κάνεις δεν είπε ότι ο γάμος είναι μια χαλαρή βολτίτσα. Θέλει δουλειά, επικοινωνία, σεβασμό κι αλληλοκατανόηση. Τα προβλήματα και οι διαφωνίες είναι λογικό να υπάρξουν σε μια συνύπαρξη. Το θέμα είναι τι κάνεις με αυτά. Κι όπως είπε ο Ram Dass «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα για σένα παρά να δουλέψω με τον εαυτό μου. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για εμένα παρά να δουλέψεις με τον εαυτό σου». Ή αλλιώς, όπως είπε κι ο Σάκης χθες: «Με την Κάτια μαζί μεγαλώσαμε αυτά τα 20 χρόνια. Ωριμάζουμε μαζί, εξελισσόμαστε, οπότε πιστεύω ότι κι οι δύο είμαστε πολύ καλύτεροι από ό,τι ήμασταν τότε.» Αυτό είναι το μόνο μαγικό συστατικό της συνταγής για να σπάσεις τον φόβο πως με σένα δε θα πετύχει.

Συντάκτης: Σοφία Φουντή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου