Λένε πως οι πιο αξιόλογες και πετυχημένες δουλειές προκύπτουν από όμορφους ανθρώπους. Δεκτικούς σε διαφορετικές απόψεις, ανοιχτούς σε προτάσεις κι απαλλαγμένους από παρωπίδες. Ανθρώπους με διαφορετικά ταλέντα, στόχους, φαντασία, στοχασμούς, συντεταγμένες, ερεθίσματα, χαρακτήρα, βιώματα, οράματα, σκέψεις που όταν όμως πλησιάσουν μεταξύ τους, συνεργαστούν κι αποδώσουν τότε γίνεται το έλα να δεις.

Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο. Τα ωραία μυαλά να συναντιούνται, να επικοινωνούν και να εμπνέουν το ένα το άλλο. Αν το χαμόγελο είναι μεταδοτικό, πού να δεις η έμπνευση! Άγραφο γνωμικό, αλλά πολύ πιο σίγουρο απ’ τα ήδη καταγεγραμμένα.

Είμαι σχεδόν βέβαιη πως κι εσένα σου έχουν τύχει μέρες που απλά σηκώθηκες απ’ το κρεβάτι χωρίς ιδιαίτερη διάθεση ή και με αρνητική, έχοντας μάλιστα κι αλλεπάλληλα tasks να φέρεις εις πέρας και μόνο με τη σκέψη του τι σε περιμένει μαγκωνόσουν. Λες και το μυαλό σου έκανε απεργία, διπλοκλείδωσε τα παντζούρια, σφράγισε τις χαραμάδες και σου έλεγε περιπαιχτικά: «Σήμερα αρνούμαι να συμμαχήσω μαζί σου, βγάλ’ τα πέρα μόνος».

Και κάπου εκεί που εσύ παραδίδεις τα όπλα και χωνεύεις το γεγονός πως η σημερινή σου μέρα κάθε άλλο παρά παραγωγική θα είναι, έρχεται στο δρόμο σου ο συνεργάτης αυτός που μπορεί και να μη γούσταρες ιδιαίτερα, αλλά τη δεδομένη στιγμή πιάνεις τον εαυτό σου να τον παρομοιάζει ως τον από μηχανής θεό σου, αφού στα κάνει όλα πιο εύκολα.

Είναι χαμογελαστός, φρέσκος, λαμπερός, η αύρα του είναι πεντακάθαρη, κουβαλάει στο σακί του εκατοντάδες ιδέες, εναλλακτικές, όρεξη, πάθος και σου μεταδίδει όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα, τι κι αν η δικιά σου έμπνευση για σήμερα απεργεί.

Ναι, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που το να τους τρώμε στη μάπα καθημερινά δεν είναι και το καλύτερό μας, ωστόσο κάποιες μέρες συγκαταλέγονται για εμάς στο καλάθι μας με ετικέτα: «Είσαι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί». Ή, στο ευτυχές σενάριο, μπορεί να είναι ήδη φίλοι σου, συμπαραστάτες σε όλα, ακόμα και στις κενές από έμπνευση μέρες.

Είναι αυτοί που, ενώ εμείς μπορεί να μην ξυπνήσαμε φορτσάτοι, θα μας δανείσουν άθελά τους μια γερή δόση δημιουργικότητας και τότε τα πάντα μπαίνουν στη θέση τους.

Τους καλούς συνεργάτες τους μετράς στην έμπνευση. Όλα από εκεί ξεκινάνε. Η έμπνευση αξιοποιεί τον χρόνο κ όταν διαιρείται, πολλαπλασιάζει τη δεξιότητα. Η έμπνευση είναι μεγαλοφυΐα κι αδιαμφισβήτητα είναι τρόπος ζωής. Κάπου, κάποτε, ο Ινδός συνθέτης, συγγραφέας και φιλόσοφος Rabindranath Tagore είπε: «Η έμπνευση ακολουθεί το όραμα».

Σκέψου πόσες φορές έθεσες στόχους στους οποίους δεν πίστεψες ιδιαίτερα γιατί είχαν λίγη δόση υπερβολής και με σύμμαχο την ομαδική έμπνευση, τους φέρατε εις πέρας ξεπερνώντας τις προσδοκίες σου. Αναλογίσου τις φορές που όλοι οι συνεργάτες καθίσατε σαν τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης για brainstorming, τότε που η έμπνευση έρεε ασταμάτητα! Πόσο ομορφότερη έγινε η μέρα σου και πόσο ευκολότερα βρέθηκε λύση για κάθε πρόβλημα; Το ηθικό σου ακμαιότατο; Η αποδοτικότητα κι η παραγωγικότητά σου στο πικ της; Γι’ αυτές τις μέρες σου μιλάω! Για αυτές τις Δευτέρες, τις Τρίτες, τις Παρασκευές που είτε εσύ δίνεις είτε αντλείς έμπνευση. Το ομορφότερο και πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο. Η τροφή του μυαλού.

Γι’ αυτόν τον οίστρο γίνονται όλα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αισθανθείς πως δεν έχεις έμπνευση, σήκωσε το βλέμμα κοίταξε γύρω σου και νιώσε! Η ξαφνική σύλληψη μια πρωτότυπης ιδέας από κάποιον που σου προκαλεί ενθουσιασμό και σε ωθεί σε δημιουργική ενέργεια θα σου συμβεί. Δεν τον λέω εγώ, αλλά ο ορισμός της λέξης.

Αφιερωμένο σε αυτούς που μας εμπνέουν!

 

Συντάκτης: Γαβριέλα Αγησιλάου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη