Απόδραση! Ίσως ό,τι καλύτερο για τον καθένα μας όταν έχουμε ανάγκη να ξεσκάσουμε. Να βρούμε τον εαυτό του. Να αναπροσδιορίσουμε τις επιθυμίες μας, να αναθεωρήσουμε τη ζωή μας. Να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά, από άλλη οπτική γωνιά. Από απόσταση.

Ναι, ένα εισιτήριο για έναν νέο προορισμό, μακριά απ’ την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις της μπορεί να σε σώσει, ενώ αποτελεί ίσως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο εσωτερικής αναζήτησης! Μπορεί να σε εξελίξει και να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Να σε γεμίσει και –γιατί όχι– να σε ολοκληρώσει. Να σε αναγκάσει να ανακαλύψεις πτυχές του εαυτού σου που δε γνώριζες μέχρι τότε και να σου αποδείξει τις δυνατότητές σου!

Τα ταξίδια αδιαμφισβήτητα μας κάνουν σοφότερους. Η απόσταση κι η έξοδος απ’ το comfort zone μας, αποτελούν διδαχές. Άλλωστε, οι ορίζοντές μας διευρύνονται μόνο όταν έρθουμε αντιμέτωποι με το άγνωστο, το καινούριο. Απ’ τη στιγμή που θα κόψουμε το εισιτήριο για τον α, χ, ψ προορισμό, το ταξίδι ξεκινάει. Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τη μέρα που θα μπούμε στο αεροπλάνο/πλοίο/τρένο για να ανακαλύψουμε τον νέο αυτό κόσμο που επιλέξαμε μας χαρίζει ένα αίσθημα ευφορίας.

Είναι αλήθεια πως είναι πολύ γλυκό αυτό το αίσθημα τις ανυπομονησίας. Ακόμη κι η διαδικασία που φτιάχνουμε τις αποσκευές μας και γίνονται τα νεύρα μας λιγάκι τσατάλια καθώς δεν ξέρουμε τι να πρωτοπάρουμε και καταλήγουμε να παίρνουμε όλο μας το σπίτι, έχει κι αυτή τη γοητεία της. Και κάπως έτσι εγκαθιστούμε το weather forecast του προορισμού μας στο smartphone μας, αλλά και τους χάρτες και νιώθουμε πιο έτοιμοι από ποτέ για περιπέτεια.

Ο ενθουσιασμός μας βρίσκεται στο πικ του κι η αγωνία μας κτυπάει κόκκινο. Επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο με τις σκέψεις, τις αγωνίες και τα άγχη μας, που θα μας εγκαταλείψουν πριν την απογείωσή του. Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό, πώς γίνεται να εξαφανίζονται όλα τα αρνητικά συναισθήματα με την ίδια ταχύτητα που ένα αεροπλάνο ταξιδεύει.

Είναι λες και μια ανώτερη δύναμη σου απαγορεύει να χολοσκάς για οτιδήποτε και μια φωνή μέσα σου σού ουρλιάζει πως πρέπει να το ζήσεις όλο αυτό, έντονα. Αυτές οι μέρες είναι μόνο για σένα κι οτιδήποτε αρνητικό δεν έχει θέση σ’ αυτές. Κάπως έτσι το αεροπλάνο κατεβάζει τους τροχούς προσγείωσης, σε τραντάζει θέλοντας να σου υπενθυμίσει πως κάπου εδώ η περιπέτειά σου ξεκινάει.

Αυτή η αγωνία που νιώθεις κι οι κρύες ιδρωμένες σου παλάμες είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Θα αναπνεύσεις τον αέρα αυτής της κουκκίδας στον χάρτη που είχες βάλει εδώ και πολύ καιρό ως στόχο να την κατακτήσεις. Δεν είναι και λίγο. Τα κατάφερες! Είσαι πια ένας εξερευνητής. Αληθινός αυτή τη φορά, αφού δεν ταξιδεύεις νοητά χαζεύοντας προορισμούς απ’ την άνεση του καναπέ σου. Τώρα είσαι εκεί. Εσύ, το σακίδιό σου κι η παρέα σου. Αποβιβάζεσαι και τραβάς μια γερή τζούρα αέρα, αέρας ανανέωσης.

Έφτασες! Ήρθε η στιγμή να διασκεδάσεις και πρωτίστως να μάθεις. Δεν ξέρεις πού είσαι ακριβώς ούτε τι θα συναντήσεις. Ούτε τι κόσμο θα γνωρίσεις. Είσαι εσύ κι η λαχτάρα σου για περιπέτεια. Κάθε ταξίδι μας διδάσκει εμμέσως πλην σαφώς πώς να γινόμαστε σοφότεροι. Γνωρίζουμε νέα μέρη, πολιτισμούς κι ανθρώπους. Νέες κουλτούρες, νοοτροπίες, συνήθειες, συμπεριφορές και παραδόσεις. Άλλες φυσιογνωμίες, βλέμματα, γλώσσες, διαλέκτους. Συνήθειες, αντιδράσεις, τρόπους επικοινωνίας.

Όσοι έχουν ένα πολυσφραγισμένο διαβατήριο μπορούν να σου επιβεβαιώσουν πως τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής, που θα κουβαλάς για πάντα μαζί σου. Ίσως υπάρξουν στιγμές που θα νιώσεις ανασφάλεια, φόβο, αγωνία. Ίσως και να χαθείς στο ταξίδι σου, αλλά αυτή είναι η μαγεία. Μόνο όταν δεν ξέρεις πού πας θα φτάσεις εκεί που θέλεις, γι’ αυτό κι ο Henry David Thore είπε πως: «Μόνο όταν χαθούμε θα κατανοήσουμε τον εαυτό μας».

Ταξίδευε, λοιπόν, όσο περισσότερο μπορείς. Ξεδίψασε από αναμνήσεις. Τόνωσε τον εαυτό σου με εμπειρίες. Προτίμησε αντί να αγοράζεις ακριβά υλικά αγαθά, να σπαταλάς ή καλύτερα, αν θέλεις, να αποταμιεύεις τα χρήματά σου στα ταξίδια και πίστεψέ με όσα περισσότερα ξοδεύεις για να ταξιδεύεις, τόσο πλουσιότερος θα γίνεσαι! Όταν γεράσεις δε θα θυμάσαι εκείνο το ακριβό ζευγάρι παπούτσια που αγόρασες, αλλά εκείνες τις πέντε μέρες που ταξίδεψες. Επόμενος προορισμός σου;

 

Συντάκτης: Γαβριέλα Αγησιλάου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη