Να φλερτάρετε έξυπνα, συμβουλή μαμάς, γιατρού, βίβλου, ονειροκρίτη και ζωδίου. Ό, τι κι αν πιστεύεις δηλαδή, σ’ έχω. Κι όταν λέμε έξυπνα, δεν εννοούμε ότι περιμένει κανένας να του την πέσει ο Αϊνστάιν ο δεύτερος. Όχι ότι είναι και κακό, αλλά πάμε λίγο βάσει πραγματικότητας.

Το πρόβλημα ξέρες ποιο είναι; Ότι πας και φλερτάρεις, έχοντας δεδομένο ότι θα πεις και θα κάνεις μαλακία, που τελικά δε θα ψήνει το αντικείμενο του πόθου σου να σου δώσει, όχι σημασία, ούτε στραγάλι. Άρα πας, ήδη ηττημένος. Που σημαίνει τι; Ότι θα πεις, σίγουρα, βλακεία.

Πας, λοιπόν κι αραδιάζεις όποια βλακεία έχεις δει σε ταινία ή σειρά της δεκαετίας του ογδόντα, που έχουν κάτι από Μάνθο Φουστάνο και Ζάχο Δόγκανο. «Συγγνώμη, μήπως είσαι φτιαγμένη από ζαχαρωτό, γιατί σε είδα και ξελιγώθηκα.» Ή το άλλο το γνωστό, «Έχεις φωτιά;» Καπνίζεις δεν καπνίζεις, θα καπνίσεις αν φλερτάρεις.

Και κατά βάθος, το ξέρεις ότι δεν είναι πολύ καλό αυτό που λες, ότι δεν έχει φαντασία, ενδιαφέρον, ότι δεν είναι αρκετό για να κεντρίσεις κάποιον. Είναι του κουτιού και οτιδήποτε είναι συσκευασμένο, είναι καλό μόνο την πρώτη φορά που θα το ανοίξεις. Άντε και κανένα χρόνο μετά, το πολύ. Μετά, είναι απλώς κάτι παλιό και μεταχειρισμένο.

Όταν το φλερτ, όμως, είναι έξυπνο, έχει μέσα του εσένα, την προσωπικότητα και το χαρακτήρα σου, την αμηχανία σου, γιατί όχι, τον ξεκλειδώνει τον άλλον. Εντάξει, δε λέμε ότι θα σου κάτσει, λέμε ότι γι’ αρχή, έπιασες το στραγάλι και μπορεί να πας και για δεύτερο. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην μπορεί να εκτιμήσει μια έξυπνη προσέγγιση. Ακόμα και παντρεμένος να είναι κι εννοώ ευτυχισμένα παντρεμένος, θα σου σκάσει ένα χαμόγελο και θα σου πει ένα «ευχαριστώ», που μπήκες στη διαδικασία να τον γνωρίσεις.

Γιατί το φλερτ, σαν φλερτ από μόνο του, είναι μια απίστευτα κολακευτική διαδικασία, την οποία όλοι απολαμβάνουμε να μας συμβαίνει, ανεξαρτήτως του αν θα ανταποκριθούμε. Αλλά τελικά, έχει καταλήξει μέχρι και η ίδια η λέξη βραχνάς, γιατί τίποτα ποτέ δεν πάει σωστά και τρώμε ομαδικά ξενερώματα, με αποτέλεσμα να μη φλερτάρει κανένας.

Είναι στ’ αλήθεια πολύ απλό να φλερτάρεις έξυπνα. Αρχικά, μην κρύβεσαι. Μην το παίζεις εκατό, αν νιώθεις είκοσι, γιατί μπορεί να είσαι πενήντα και να πιάσεις δέκα. Με δυο λόγια, ο πραγματικός σου εαυτός, είναι πάντα καλύτερος από οποιαδήποτε γκλίτερ κιτς κορδέλα. Μετά, θέλει και λίγο παρατήρηση, πώς κινείται στο χώρο, τι πίνει, πώς αντιδράει στη μουσική ή τον κόσμο τριγύρω, κοιτάει συνεχώς το κινητό, βαριέται, ψάχνεται;

Κι όταν πας, κάνε χιούμορ, αυτοσαρκάσου, πες κάτι απλό κι όμορφο, μην προσπαθήσεις να πας από το μηδέν στο χίλια. Δεν υπάρχει ψυχή που να μη θέλει να γελάσει με κάτι έξυπνο. Αν θελήσει να είσαι επιθετικός, να είσαι, αλλά να σου βγαίνει, γιατί μόνο αν σου βγει πραγματικά, θα είναι ελκυστικό.  Γίνε, ό, τι θα ήθελες να δεχτείς.

Και να σου πω και κάτι; Οι πιο ωραίες φάσεις μεταξύ ανθρώπων, προέκυψαν όταν δεν ήξεραν αν αυτό που κάνουν είναι φλερτ, ή απλά μια γαμάτη επικοινωνία. Οπότε την επόμενη φορά που θα πας να το παίξεις Barney Stinson, θυμήσου ότι την Robbin την έριξε επειδή ήταν μαζί της και ουσιαστικός. Κι αυτή η λέξη, πολύ συχνά ξεχνάμε τι δύναμη έχει.

Ή πόσα στραγάλια μπορεί να μας ταΐσει.

 

Συντάκτης: Γιοβάννα Κοντονικολάου