Όταν ήμουνα μικρή, μου ασκούνταν όπως σε όλα τα παιδάκια άφθονη ψυχολογική βία από το σπίτι, για πολύ σοβαρούς λόγους, όπως το τι ώρα θα κοιμηθώ κι αν θα δω Σαββατογεννημένες στις δέκα και τέταρτο.

Πταίσματα μπροστά στο παρατσούκλι του μπαμπά μου, το οποίο έβγαινε από το στόμα του κάθε φορά που έκανα μια βλακεία τύπου σπάω το βάζο και κρύβω τα γυαλιά κάτω από το χαλί. Η ύβρις αυτή, άκουγε στο όνομα ζερβοκουτάλα και αναφέρονταν στην ιδιαιτερότητά μου να είμαι αριστερόχειρας. Όπου ιδιαιτερότητα, γράψε γαματοσύνη, γιατί κυρίες και κύριοι περί αυτής πρόκειται και θα σας εξηγήσω το γιατί.

Αρχικά έχω κάποια ονόματα για σας, όπως Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αϊνστάιν, Αριστοτέλης, Μπιλ Γκέιτς, Μαρί Κιουρί κι άλλες μεγάλες μούρες της ιστορίας που είχαν το μικρόβιο της ζερβοκουταλίασης κι έκαναν πανικό με το βίο και τα επιτεύγματά τους. Βλέπεις τίποτα κοινό στους παραπάνω ανθρώπους; Αν δεν το βρήκες άσε με να σου πω πως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι οι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, το οποίο και είναι υπεύθυνο για την ύπαρξη της φαντασίας και της διαίσθησης όπως και της δημιουργικότητας. Αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι οι άνθρωποι που γράφουν με το αριστερό, είναι καλλιτεχνικές φύσεις με τάσεις προς την εφευρετικότητα και τη σύνθεση.

Με λίγα λόγια ηθοποιοί, μουσικοί, ζωγράφοι κι όλα αυτά τα υπέρτατα επαγγέλματα που είναι τόσο γαμάτα που δεν μπορεί να τα κάνει ο καθένας, ό, τι βαθμό και να βγάλει στης Πανελλήνιες. Εδώ ο άλλος άλλαξε το ρου της ιστορίας της φυσικής γατάκι δεξιόχειρα κι εσύ ακόμα μιλάς;

Ένας άλλος λόγος που είναι γαμάτο να είσαι αριστερόχειρας, είναι γιατί μαθαίνεις να επιβιώνεις σ’ έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος για το δεξί χέρι. Ξέρεις τι ζόρι τραβάω για να χρησιμοποιήσω ένα απλό ψαλίδι που για σένα φίλε μου «δεξιέ» είναι παιχνιδάκι; Για να μη μιλήσω για τις ταχύτητες του αυτοκινήτου ή το μαχαίρι που κάθε φορά που κόβω ντομάτα νιώθω ότι παίζω στο σαρβάιβορ. Για να μην κόψουμε κανένα δάχτυλο λοιπόν, αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε σ’ ένα εν μέρει εχθρικό για μας περιβάλλον και να το κάνουμε και καλά.

Έχουμε και τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής, εκείνα τα μικρά πραγματάκια που ποτέ δεν τους έδωσες σημασία, αλλά δίνουν έξτρα πόντους στο σκορ. Οι αριστερόχειρες που λέτε, βλέπουν καλύτερα κάτω από το νερό όταν κάνουν βουτιές και έχουν καλύτερη αντίληψη μιας τρισδιάστατης εικόνας. Σε περίπτωση εγκεφαλικού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ανακάμψουν πλήρως και γρηγορότερα από έναν δεξιόχειρα, ενώ ζουν κατά μέσο όρο 9 χρόνια λιγότερο. Life fast, die young είναι η φάση.

Σας έχω και το καλύτερο. Ένας αριστερόχειρας, επειδή είναι σχεδόν αμφίχειρας, χρησιμοποιεί πληρέστερα και τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου του. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μπορεί με ευκολία να έχει την προσοχή του σε παραπάνω από ένα πράγματα ταυτόχρονα χωρίς να τα κάνει μαντάρα. Η τέλεια απάντηση στο γιατί διαβάζεις με τηλεόραση παιδάκι μου. Γιατί μπορώ.

Πέρα από μελέτες και στατιστικές όμως, θα σου πω και την δική μου προσωπική άποψη επί του θέματος, καθώς ανήκω κι εγώ στο 10% του πληθυσμού της γης που γράφει με το αριστερό.

Είναι γαμάτο να είσαι αριστερόχειρας γιατί είναι κάτι άλλο, είναι ξεχωριστό, είναι σπάνιο και σε χρωματίζει λίγο πιο έντονα, γιατί μαθαίνεις να ελίσσεσαι σε πράγματα που δεν είσαι προγραμματισμένος εξαρχής να κάνεις.

Είναι γαμάτο γιατί οι παππούδες μας το θεωρούσαν σχεδόν παράνομο και οι δασκάλες έδερναν τα παιδιά με τη βέργα για να γράφουν με το καλό το χέρι, ενώ τώρα λες σε μια παρέα ότι είσαι αριστερόχειρας και ξαφνικά έχετε θέμα συζήτησης.

Είναι γαμάτο γιατί είναι εσύ, γιατί σου δίνει μια δική σου ξεχωριστή μοναδικότητα και σε διαχωρίζει από το συνηθισμένο.

Κι αν δεν σε έχω πείσει ακόμα, έχω να σου πω πως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ζωγράφισε τον πιο διάσημο πίνακα στην ιστορία της ζωγραφικής. Μάντεψε με πoιο χέρι.

Συντάκτης: Γιοβάννα Κοντονικολάου