Μια σχέση, όσο καλά κι αν πηγαίνει, έχει πάντα κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές που ονομάζονται αιτίες χωρισμού.

Προφανώς, υπάρχουν τα κλασικά και θανατηφόρα ατοπήματα, όπως το κέρατο, η ασέβεια, να γλυκοκοιτάζει τον κολλητό σου κι άλλα τέτοια ωραία που εύχεσαι να μη σου τύχουν ποτέ. Είναι όμως και τα άλλα, τα ύπουλα, αυτά που σου κάνουν τα νεύρα κρόσσια και φέρνουν στη σχέση γκρίνια και μιζέρια, αυτά που ο κανονικός κόσμος ονομάζει καθημερινές συνήθειες.

Όπου καθημερινές συνήθειες, βάλε όλα αυτά τα ηλίθια μικρά πράγματα που κάνει το έτερον σου ήμισυ, αλλά ποτέ δε σε ένοιαξαν αρκετά, μέχρι που αρχίσατε να περνάτε ο ένας χρόνο στο σπίτι του άλλου πιο συχνά.

Πριν λοιπόν πεις το ναι στην συγκατοίκηση, πρέπει να περάσεις το τεστ αντοχής νεύρων που λέγεται: «όλα αυτά που μου την σπάνε πάνω σου και πρέπει να αποδεχτώ».

Το μπάνιο.

Το μπάνιο είναι ένα μέρος του σπιτιού που αν βάλεις μέσα έναν άντρα και μια γυναίκα, θα προσέξουν πολύ διαφορετικά πράγματα. Ας πούμε ο άντρας ξέρει τι θέλει να κάνει. Θέλει να κατουρήσει. Οπότε θα κατουρήσει ο κόσμος να χαλάσει κι αφού τελειώσει, θεωρεί πως η δουλειά του στο μπάνιο έχει τελειώσει. Αλλά δεν έχει τελειώσει φίλε μου, ειδικά αν είσαι στο δικό της μπάνιο που σημαίνει ότι πρέπει να κατεβάσεις το καπάκι (πόσο δύσκολο μπορεί να είναι) και να πάρεις το δεξί σαπουνάκι και την αριστερή πετσέτα γιατί αυτή είναι για τα χέρια.

Από την άλλη, αν είσαι στο δικό του μπάνιο, δεν μπορείς γλυκιά μου να περιμένεις μωρομάντιλα και άρωμα λεβάντα, γιατί θα βρεις δυο ούλτρεξ και ένα ξυραφάκι. Μέχρι και το σαπούνι παίζεται. Οπότε μην περιμένεις ξενοδοχειακές παροχές, απλά κουβάλα ό, τι θα χρειαστείς στην τσάντα σου.

Ο τρόπος που μιλάει στη μάνα του.

Ειλικρινά θα αρχίσω να πιστεύω πως έχει να κάνει με κάποιον κώδικα γενετικά καταγεγραμμένο. Έστω ότι εσείς είστε στη φάση καυγά, φεύγουν βάζα, κεφάλια, η φωνή αγγίζει ουρανό και τέτοια. Σκάει κλήση της κυρά-Σούλας. Τι κάνει; Σου βάζει πώμα και απαντάει, μιλώντας με την πιο γλυκιά φωνούλα του πλανήτη, ειδικά αν πρόκειται για τάπερ εξπρές ή έξτρα λεφτά. Είναι η δύναμη της μάνας, είναι αυτό που ποτέ καμιά γυναίκα δε θα καταφέρει να νικήσει και πάντα θα υπάρχει σαν σύννεφο πάνω απ’ τα κεφάλια σας.

Ο τρόπος που μιλάει στην κολλητή της (για να ‘μαστε και δίκαιοι)

Έχει πάντα δίκιο, είναι η πιο γαμάτη φίλη του κόσμου, αν την προσβάλλεις τρέξε να κρυφτείς σε κάνα λαγούμι, αν χρειαστεί βοήθεια δεν υπάρχει περίπτωση να πάει για άλλη μέρα, ακόμα κι αν έχετε κανονίσει μαραθώνιο σεξ και μπύρας. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να την κάνεις φίλη σου, θα γλυτώσεις από πολύ κόπο και ιδρώτα κάθε φορά που θα κάνουν κόμμα εναντίον σου, γιατί πλέον θα κάνει το κόμμα μαζί σου. Αν σε συμπαθήσει η κολλητή, μη φοβάσαι τίποτα και κανέναν.

Τα πεταμένα πράγματα. 

Κοίτα το ξέρω ότι μπορεί στο σπίτι σου να έχεις συνηθίσει να βγάζεις το παντελόνι με το που κλείσεις την πόρτα σου και να το αφήνεις εκεί μέχρι να ξαναπεράσεις και να βολεύει να το πάρεις. Αλλά όταν δεν είσαι μόνος σου, δε γίνεται να έχεις έναν καναπέ γεμάτο καθαρά και βρώμικα ρούχα, ειδικά όταν αυτός ο καναπές είναι ο μοναδικός που διατίθεται για χρήση. Το χειρότερο στα πεταμένα ρούχα είναι ότι δεν μπορείς ποτέ να πεις τίποτα γιατί κι εσύ τα ίδια σκατά κάνεις, οπότε βράζεις σαν άλλος κάβουρας κι εσύ στο ζουμί σου.

Τα καθαρά προσωπικά σου αντικείμενα.

Εδώ ισχύει ο νόμος του μην αγγίζετε. Είναι ορισμένα πράγματα στο σπίτι του κάθε ανθρώπου που είναι αρκετά προσωπικά χωρίς να σημαίνει ότι είναι πολύτιμα. Η κούπα που πίνεις τον καφέ σου απ’ το γυμνάσιο, ο υπολογιστής σου κι εκείνο το γαμήδι το λογκ άουτ από το fb που πάντα κάνει και πάντα σου τη σπάει χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Από το κόκκινο τασάκι που είναι για το σαλόνι και το κίτρινο που είναι για το δωμάτιο, αλλά τα βάζει ανάποδα γιατί τον βολεύει, μέχρι το μπουκάλι που δε γεμίζει και βάζει μισοάδειο στο ψυγείο, η ζωή σας είναι γεμάτη από παραξενιές που ποτέ δεν κληθήκατε να κουλάρετε γιατί ποτέ κανείς δε σας χάλασε τη σειρά.

Θα μπορούσα να συνεχίζω για πάντα, αλλά το άρθρο λέει πέντε πράγματα και όχι σαράντα πέντε, οπότε θα βάλω μια τελεία κάπου εδώ. Το θέμα είναι ότι πάντα μπορείς να βρεις πράγματα που σε ξενερώνουν και σου ανάβουν τα λαμπάκια, αλλά ποτέ τίποτα δεν είναι αρκετά σημαντικό, όπως ένα πιάτο φαγητό που θα σε περιμένει έτοιμο όταν εσύ θα είσαι πολύ πτώμα από τη δουλειά, ή δυο ζεστά πόδια που θα αγκαλιάζουν τα δικά σου, ή ακόμα και οι γκρίνιες που καταλήγουν σε τρελούς καυγάδες για μια πεταμένη κάλτσα.

Αν το καλοσκεφτείς άλλωστε, αν ο λόγος που μαλώνετε είναι οι κάλτσες, κάτι κάνετε πολύ καλά εσείς οι δύο τελικά.

 

Επιμέλεια Κειμένου: Σοφία Καλπαζίδου

 

Συντάκτης: Γιοβάννα Κοντονικολάου