Όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε και να κάνουμε συζήτηση με τους γύρω μας χρησιμοποιούμε φράσεις που άλλοτε είναι κλισέ, κι άλλοτε φράσεις που δημιουργούν άγχος, αγωνία και ένταση στον συνομιλητή μας. Αυτό όμως πρέπει να τελειώσει επιτέλους. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε τι λέμε στους άλλους, ιδίως όταν βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση ή όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε μια σημαντική συζήτηση.

Ποιες 10 φράσεις που λέμε, λοιπόν ταράζουν τόσο τον παραλήπτη:

 

1. «Χαλάρωσε»

Πολύ κλισέ βρε αδερφέ, αδιάφορο κι εντελώς αγχωτικό, αν και χρησιμοποιείται για να μας ηρεμήσει. Αν τα πράγματα ήταν τόσο απλά, προφανώς και θα ήμασταν ήρεμοι χωρίς κάποιον να μας το ζητήσει. Έπειτα, δεν πατάμε κουμπί και σβήνουμε, αν δεν είμαστε χαλαροί σημαίνει πως κάτι μας ενοχλεί και δεν μπορούμε να αράξουμε την «πέτσα μας». Μη μας δημιουργείται λοιπόν έξτρα άγχος και θυμό και προσπαθείστε να βοηθήσετε ουσιαστικά. Άλλωστε με ένα απλό «χαλάρωσε», δείχνουμε πως υποβαθμίζουμε και τα συναισθήματα που βιώνει ο άνθρωπος απέναντί μας.

 

2. «Όλα είναι στο μυαλό σου»

Αυτή η φράση το μόνο που δείχνει είναι ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να αφουγκραστούμε το συνομιλητή μας και τους προβληματισμούς του και να προσφέρουμε ουσιαστικές λύσεις ή στήριξη. Άλλωστε είναι κλασική ατάκα για πολύ καλό «g@slighting» και για να σε βγάλουν τρελό, υπερβολικό, υπεραναλυτικό. Ακούγοντάς το λοιπόν ανεβαίνουν οι παλμοί κι ακόμα κι αν ήμασταν ήρεμοι πριν, τώρα ένας πυροσβεστήρας δεν είναι αρκετός για να μας σβήσει.

 

3. «Σε λίγα χρόνια θα τo σκέφτεσαι και θα γελάς»

Ναι, αλλά τώρα το σκέφτομαι και κλαίω βρε άνθρωπέ μου, πες μου κάτι να με ηρεμήσεις. Δηλαδή να σταματήσω να ανησυχώ, να φοβάμαι ή να στεναχωριέμαι, επειδή στο μέλλον – που είναι αβέβαιο ότι θα έχω, γιατί ποτέ δεν ξέρεις-, θα έχω αναμνήσεις από αυτό για να εξιστορώ και να ξεκαρδίζομαι; Και τώρα τι να κάνω; Τέτοιου είδους φράσεις υποβαθμίζουν τα συναισθήματα των ανθρώπων και αυξάνουν το στρες, που επηρεάζει τη λειτουργικότητά τους. Αυτό συμβαίνει γιατί το γεγονός πως οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας και τους ανοιγόμαστε για έναν προβληματισμό δείχνουν αδυναμία να μας καταλάβουν και να μας στηρίξουν, κι αυτό απλά προσθέτει στη σύγχυση.

 

4. «Έχω κι εγώ προβλήματα»

Όλοι έχουν προβλήματα, αυτή η πρόταση είναι σαν να λέμε πως η γη είναι επίπεδη. Επιπλέον τα προβλήματα κι ο πόνος είναι πράγματα υποκειμενικά. Δηλαδή το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, αν συμβεί σε δυο διαφορετικούς ανθρώπους, θα έχει τελείως διαφορετική βαρύτητα και αντίκτυπο για τον καθέναν τους. Ας μην μειώνουμε λοιπόν τη σημαντικότητα ενός προβλήματος, επειδή δεν είναι δικό μας κι επειδή βλέπουμε τα πράγματα από άλλη οπτική. Λίγη ενσυναίσθηση βρε παιδιά!

 

5. «Πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά»

Κι ο παραλήπτης κείτεται λιπόθυμος μπροστά μας. Κι αν δεν λιποθυμήσει με το φυσικό του σώμα, θα λιποθυμήσει σίγουρα ψυχικά, γιατί  θα πάει η ψυχή του στην Κούλουρη. Δεν είναι κι η καλύτερη φράση να ξεκινήσουμε μια συζήτηση, γιατί δημιουργούμε αμέσως ένταση κι άγχος στο συνομιλητή, που τελικά μπορεί να μην είναι και τόσο σοβαρό ή κακό. Ας το πάρουμε με το μαλακό.

 

6. «Κοίτα, είναι κάτι που πρέπει να μάθεις…»

Όπως κι η παραπάνω φράση, έτσι κι αυτή προκαλεί αυτομάτως αρνητικά συναισθήματα στο συνομιλητή σας και υπονομεύει τον ουσιαστικό διάλογο που επιθυμούμε να κάνουμε. Ας ψάξουμε για πιο έξυπνους και θετικούς τρόπους για να ανοίξουμε μια κουβέντα.

 

7. «Είμαι ο μόνος που έχω το θάρρος να σου πω τι λένε πίσω από την πλάτη σου»

Δίνει την εντύπωση πως έχουμε λάβει «λαθραία» κάποιες πληροφορίες και τα κίνητρά μας δεν είναι τόσο αγνά. Γιατί έχουμε εμείς αυτές τις πληροφορίες; Πόσο καιρό τις έχουμε; Γιατί τις μοιραζόμαστε τώρα; Που αποσκοπεί αυτή η αποκάλυψη; Και αμέσως ο άνθρωπος απέναντί μας, τρέφει ήδη καχυποψία και καλλιεργείται και το άγχος για το τι πρόκειται να ακούσει.

 

8. «Μην το πάρεις προσωπικά. Απλώς είμαι ειλικρινής.»

Είπαν κάποιοι και κρύφτηκαν πίσω από την ειλικρίνεια για να πούνε τις μεγαλύτερες κακίες του αιώνα. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει την ειλικρίνεια και την χαιρεκακία κι αυτή είναι η ευγένεια κι ο σεβασμός στα λόγια που θα χρησιμοποιήσουμε. Επίσης, το περιεχόμενο είναι πολύ σημαντικό. Αν περιλαμβάνει εποικοδομητικό feedback που θα μας κάνει καλύτερους, τότε είναι καλοδεχούμενο. Όλα τα άλλα είναι απλώς κακοπροαίρετα.

 

9. «Σκεφτόμουν κάτι που είπες για μένα πριν καιρό, και ενώ μπορεί να μην το θυμάσαι, αλλά με ενοχλεί από τότε»

Όταν μας ενοχλεί κάτι το λέμε την ίδια ώρα. Πρώτον για να μη μαυρίζουμε την ψυχή μας άδικα και δεύτερον, από σεβασμό στο συνομιλητή μας και στη σχέση μας. Και τέλος πάντων ας μάθουμε επιτέλους να μιλάμε ξεκάθαρα και να επικοινωνούμε αυτά που μας ενοχλούν όταν συμβαίνουν. Οι άλλοι πώς να ξέρουν αν εμείς τους δείχνουμε πως όλα είναι καλά;

 

10. «Κάθεσαι;»

Αυτή κι αν είναι η πιο περίεργα αγχωτική φράση. Δεν ξέρει ο άλλος τι να περιμένει, κάτι καλό ή κάτι κακό. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κουβαλήσει ένα κουβά περισσότερο άγχος στο μυαλό του μέχρι να του πεις αυτό που θες να του πεις. Θα έπρεπε να κάθομαι; Να κάτσω; Τι να κάνω;

 

Συντάκτης: Χρυστάλλα Σωκράτους
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά