Είναι τέλη Αυγούστου κι όλοι λίγο πολύ αρχίζουμε να μπαίνουμε σιγά-σιγά στην καθημερινά αφόρητη φθινοπωρινή ρουτίνα. Τέλος τα μπάνια, για τους περισσότερους τουλάχιστον, γυρίσαμε απ’ τα ωραία μας τα νησάκια, ή και τα χωριά και τα κεφάλια μέσα.

Κατάθλιψη ε; Μη σας πιάνει όμως. Γιατί στην Ελλάδα ζούμε. Ακόμη κι ο Σεπτέμβρης είναι καλοκαιρινός μήνας. Μην ακούτε που λένε φθινόπωρο μπαίνει. Ψέμματα και πάλι ψέμματα. Απαισιόδοξοι άνθρωποι και μακρυά από μας. Ο μήνας αυτός ανήκει επίσης στους ερωτικούς μήνες, στους καλοκαιρινούς και γεμάτους υποσχέσεις.

Κάθε φορά που ακούω ή σκέφτομαι τις λέξεις «υποσχόμενοι μήνες», ένα άρωμα ρόδου νομίζω πως ξεχύνεται στο χώρο. Σκέφτομαι όμορφα λουλούδια, γελαστούς ανθρώπους, ζευγαράκια να περπατάνε χέρι-χέρι. Πανσέληνο και ρομαντζάδα, μαζί με τους μουσικούς του δρόμου, να μας ταξιδεύουν, ο καθένας με τον τρόπο του, ο καθένας με τη μουσική του, σε μέρη άγνωστα κι όμορφα. Αυτά τα ζευγαράκια, αυτοί οι καλοκαιρινοί έρωτες! Πόσο πολύ μας παθιάζουν. Μας ξυπνάνε, μας αναζωογονούν.

Κάποιοι λένε πως ό,τι ζήσατε ζήσατε, του χρόνου πάλι. Και ρωτώ. Γιατί ρε φίλε; Τι έχει αυτός ο Σεπτέμβρης που δεν έχουν οι υπόλοιποι τρεις μήνες; Ζέστη έχει, βόλτες κάνουμε, ο δρόμος είναι γεμάτος τουρίστες και λιωμένα παγωτά. Γιατί να μη ζήσω κι εγώ έναν καλοκαιρινό έρωτα τώρα;

Για να λέμε και την αλήθεια, δηλαδή, πολύς κόσμος τέτοια εποχή πάει διακοπές. Τώρα πήραν την άδειά τους εκείνοι που σιγόβραζαν τους προηγούμενους μήνες. Και στην τελική, ακόμη κι οι τιμές είναι πιο χαμηλές, αν το δούμε και πιο σφαιρικά το θέμα.

Έστω και διακοπές όμως να μην πας, έστω κι αν οι δουλειές ξεκίνησαν, έστω κι αν το διάβασμα επίσης ξεκίνησε γιατί χρωστάς καημένε φοιτητή, ποιος σου λέει πως ο έρωτας, αυτός ο ανέμελος θεός, δε θα σου χτυπήσει την πόρτα τώρα; Τώρα που όλοι είναι ακόμη πιο χαλαροί. Μαυρισμένοι απ’ τον ήλιο, σαν Λατίνοι εραστές. Χωρίς τα πληθωρικά κάλλη τους, βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Γελάμε ακόμη με την ψυχή μας, οι σκοτούρες δεν έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα. Ακόμη ψάχνουμε αφορμές για να είμαστε όλη τη μέρα στους δρόμους ή τις παραλίες, τα ταβερνάκια και τα μπαράκια. Ακόμη χορεύει ο κόσμος σε ξέφρενους ρυθμούς, έρχεται πιο κοντά ο ένας με τον άλλο, πάλλοντας τα ιδρωμένα τους κορμιά στις παραλιακές τα βράδια.

Τα σφηνάκια έρχονται και πάνε κι αυτό μας κάνει ακόμα πιο δεκτικούς, αλλά και δοτικούς. Τόσο εύκολα πέφτουν οι αναστολές κι ο πραγματικός μας εαυτός βγαίνει επιτέλους στην επιφάνεια. Τι κι αν έχεις ξύπνημα το πρωί στις 6, τι κι αν ξέρεις πως δε θα τελειώσεις πότε μ’ αυτό το διάβασμα για να δώσεις αυτές τις γαμημένες εξετάσεις αν συνεχίσεις μ’ αυτόν τον ρυθμό; Αν όχι τ’ απόγευμα, το βραδάκι, πρώτος-πρώτος θα τηλεφωνήσεις στην παρέα σου για να κανονίσετε, πρώτος θ’ ανοίξεις μπουκάλι για να γίνεις λιώμα μέχρι πρωίας. Σαν να μην υπάρχει αύριο, που λένε. Κάπως έτσι.

Υπάρχει λοιπόν ακόμη λίγος χρόνος για όσους δεν κατάφεραν να γευτούν αυτό το κοκτέιλ του καλοκαιρινού έρωτα. Βάλτε τα καλά σας, τα καλοκαιρινά σας, με τα όμορφα χρώματα κι αφήστε τα πουκάμισα, τα φορέματα και τις φούστες να ανεμίζουν σε στυλ Μέριλιν Μονρόε. Αφεθείτε στο απαλό αεράκι που δειλά δειλά έχει αρχίσει να δίνει το παρόν. Πιείτε κι ένα ποτό παραπάνω και να δείτε πως όλα θα έρθουν από μόνα τους.

Είπαμε πως οι δρόμοι έχουν ακόμη τουρίστες. Ίσως και οι περισσότεροι να έρχονται αυτόν το μήνα, γιατί είναι ο πιο γλυκός μήνας. Δεν έχει καύσωνα, δεν έχει όμως και κρύο. Μπορείς ακόμη να πας παραλία και να μην τουρτουρίζεις. Άσε που λένε πως η θάλασσα το Σεπτέμβρη είναι λάδι και τρομερά ζεστή. Γιατί λοιπόν ο καλοκαιρινός σου έρωτας να μην είναι ξένος; Και καλοκαιρινός κι από το εξωτερικό θα είναι ο έρωτας αυτός. Τι άλλο θες; Λίγη εξάσκηση στ’ αγγλικά δε βλάπτει. Όσο προλάβεις δηλαδή, γιατί καταλαβαίνω, η γλώσσα τους σώματος θα μιλήσει πρώτη και δε θ’ αφήσει χώρο σε καμία άλλη. Εντάξει όμως, αυτό είναι που επιδιώκουμε κι εμείς. Μάθε με τον τρόπο σου κι εσύ τον πολιτισμό του εξωτερικού, τι αέρα αποπνέει.

Βέβαια, και ξένος να μην είναι, μια χαρά είναι και οι εγχώριοι πειρασμοί. Τι μας λείπει; Λίγο θάρρος μόνο, για να εκδίδουμε πιο εύκολα, να φλερτάρουμε χωρίς φόβο για απόρριψη. Δεν είναι ντροπή να χαίρεσαι τον έρωτα, να τον ποθείς και να επιδιώκεις να τον ζήσεις. Ο Σεπτέμβρης ενδείκνυται για λίγο φλερτ και για πολύ σεξ. Βγείτε κι απολαύστε τον όμορφο καιρό, μην κλείνεστε από τώρα στο σπίτι. Έχετε καιρό γι’ αυτό, ο χειμώνας θα έρθει και φέτος, να είστε σίγουροι. Τρέξετε να προλάβετε!

 

Επιμέλεια κειμένου Στέλλας Τσομόρα: Ελευθερία Παπασάββα.

Συντάκτης: Στέλλα Τσομόρα