ksenia1975

Πόσους φίλους έχετε; Μη βιαστείτε να απαντήσετε, πάρτε το χρόνο σας. Πόσοι ήταν εκεί στην πρώτη σας ερωτική απογοήτευση; Στον πρώτο χωρισμό; Τώρα ας το δυσκολέψουμε λίγο παραπάνω. Πόσοι ήταν εκεί στην πρώτη σας επιτυχία; Στη δεύτερη; Στην τρίτη; Αφού, λοιπόν, η λίστα μας μειώθηκε κατά πολύ, πιστεύω, μπορούμε να συνεχίσουμε.

Δεν έχει τόση μεγάλη σημασία το «πόσοι» στάθηκαν δίπλα σου, αλλά το «ποιοι» ήταν εκεί. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που μπαινοβγαίνουν στη ζωή μας, τόσο αυξάνονται τα συναισθήματα και το ενδιαφέρον μας γι’ αυτούς τους ελάχιστους που μένουν εκεί μόνιμα ή και για εκείνους που προστίθενται γενναία και μας ταρακουνούν με τον σπουδαίο χαρακτήρα τους απ’ τις σταθερές μας.

Όλοι, λίγο-πολύ, έχουμε πληγωθεί από έναν τέτοιο δικό μας άνθρωπο, που τον βαφτίσαμε πρώτα φίλο, ύστερα κολλητό και τέλος αδερφό μας. Πονάει, το ξέρεις από πρώτο χέρι αυτό, μα συνεχίζεις να προσπαθείς και να χτίζεις σχέσεις με ανθρώπους που θεωρείς ότι το αξίζουν. Γι’ αυτό κι είσαι μεγάλος μάγκας κι εισπράττεις αρχικά τον θαυμασμό μου κι έπειτα αξίζεις μια φίλια που θα καταφέρεις να της δώσεις όλη την αγάπη που κρύβεις μέσα σου -και να πάρεις, όμως, ε;

Γιατί το να χάσεις την εμπιστοσύνη σου στις ανθρώπινες σχέσεις είναι πανεύκολο με τόσα «για πάντα» απομιμήσεις που κυκλοφορούν. Το να συνεχίσεις, όμως, να αφήνεσαι και να δένεσαι με ανθρώπους που αρχικά δεν είσαι σίγουρος αν θα σε αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο, είναι η πραγματική πρόκληση και τόλμη.

Αν, λοιπόν, στάθηκες αρκετά γενναίος για να κρατήσεις μερικούς ανθρώπους ντυμένους με το επίθετο του «φίλου» στη ζωή σου, τότε οφείλεις να διατηρήσεις τη φιλία σας ακέραιη στο πέρασμα του χρόνου. Γιατί όπως κάθε σχέση, έτσι κι η δική σας χρειάζεται χρόνο, διαρκή προσπάθεια κι ανανέωση. Νοιάξιμο, αλλαγές και καινούργια πράγματα είναι, λοιπόν, τα κλειδιά για να κρατήσεις, αλλά ακόμα καλύτερα και να εξελίξεις αυτό το δέσιμο με τους ανθρώπους που τόσο αγαπάς και θες στη ζωή σου, όπως δηλώνεις.

Μην τα περιμένεις πάντα όλα απ’ τους άλλους. Πάρ’ το πάνω σου και κανόνισε εσύ κάτι διαφορετικό για την έξοδό σας. Πήγαινε με τους κολλητούς σου σε εκείνο το γαμάτο μέρος που ανακάλυψες τυχαία στο Instagram τις προάλλες και πρόσθετε γενικά φρέσκες εμπειρίες στη συνύπαρξή σας.

Ενδιαφέρου πραγματικά γι’ αυτούς κι όσα έζησαν πριν μπεις στη ζωή τους. Κάν’ τους ερωτήσεις, πολλές ερωτήσεις, για τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και τους στόχους που έχουν για το μέλλον. Αν θέλουν οικογένεια, αν πιστεύουν στο Θεό και τι τους κρατά ξύπνιους τα βράδια. Μόνο με βαθιές συζητήσεις μαθαίνεις τους ανθρώπους κι έρχεσαι ουσιαστικά κοντά.

Μιλήσετε για κάτι πέρα απ’ τα τηλεοπτικά ριάλιτι και τη χαζή επικαιρότητα και σταματήστε να σπαταλάτε τον κοινό χρόνο σας ο καθένας στο κινητό του. Πείτε κάτι πιο βαθύ κι ουσιαστικό, κάτι που θα σας βάλει σε σκέψεις. Έτσι θα τους γνωρίσεις, θα τους αγαπήσεις και θα τους θαυμάσεις, λίγο παραπάνω.

Ίσως θα μπορούσες να τους κάνεις μια έκπληξη, ένα μικρό δωράκι, το αγαπημένο τους γλυκό, κάτι τέλος πάντων για να τους δείξεις πόσο τους σκέφτεσαι και τους προσέχεις. Το καλύτερο, όμως, όλων είναι να μη φοβηθείς να εξωτερικεύσεις τα αισθήματά σου για αυτούς. Δεν έχουν μόνο οι έρωτες ανάγκη από αγκαλιές. Να τους λες πως τους αγαπάς πού και πού, κι εκείνοι θέλουν να το ακούσουν, αλλά κυρίως να τους το δείχνεις με τις πράξεις και τη συμπεριφορά σου.

Έτσι θα μείνεις κι εσύ στην καρδιά τους ως κάτι σπουδαίο, ως κάτι που αξίζει να επενδύουν καθημερινά κι εκείνοι. Μη φοβηθείς να τα δώσεις όλα, μην κρατηθείς πίσω εξαιτίας ενός κακού παρελθόντος και μερικών δήθεν φίλων.

Άντε τώρα να κάνεις μια σφιχτή αγκαλιά στα φιλαράκια σου, ή μάλλον δυο -μία και για εμάς που δεν μπορούμε, πλέον.

 

Συντάκτης: Ελένη Μάρκου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη