Μια αλλαγή ζητούσες. Να τα κάνεις όλα αλλιώς, διαφορετικά. Η ευκαιρία παρουσιάζεται με μια πρόταση, για μια νέα εργασιακή θέση επάνω στο αντικείμενό σου. Κάτι άρχισε να κινείται, λες και βρίσκεσαι σε αναμονή να ακούσεις όρους και προϋποθέσεις. Μέχρι εδώ όλα καλά. Σαν ευκαιρία την βλέπεις ιδιαίτερα λαχταριστή, μπορεί και πολύ καλή για να είναι αληθινή. Υπάρχουν ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις σε μισθολογικό επίπεδο, με δυνατότητες επαγγελματικής ανόδου, μπόνους παραγωγικότητας κι όλα αυτά τα θετικά που ακούγονται σαν ευχάριστη μελωδία στ’ αυτιά σου.  Το τυρί το είδες, τη φάκα όμως;

Ο τόπος των νέων σου καθηκόντων βρίσκεται μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εδώ που βρίσκεσαι. Στην περίπτωση που αυτό είναι κάτι που δε σε ενδιαφέρει, έχει καλώς, πάμε παρακάτω, και κάτι άλλο θα βρεθεί. Αν όμως αυτό -ακόμα και στο άκουσμα-  είναι άκρως δελεαστικό και δεν υπάρχει λόγος να το απορρίψεις, προετοιμάσου γι’ αυτά που θα πρέπει να προσέξεις έτσι ώστε η διαμονή σου κι η διαβίωσή σου να αξίζουν τον κόπο μιας μετακόμισης κι αλλαγής τρόπου ζωής.

Πρόκειται για μια μεγάλη διαφοροποίηση, που αγγίζει όλα τα κομμάτια της καθημερινότητάς σου και των συνηθειών σου, από πράγματα και χώρους έως πρόσωπα και συνθήκες. Αρχικά το μισθολογικό σου θα πρέπει να καλύπτει τις υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν στο νέο πλαίσιο που θα ενταχθείς. Ενοίκια, κοινόχρηστα, μετακινήσεις, φώτα, νερά, τηλέφωνα, διατροφή -γιατί κάτι θα πρέπει να τρως– διασκέδαση, κι αν οι υποχρεώσεις σου δε σταματούν εκεί, αλλά συνεχίζονται σ’ αυτά που αφήνεις πίσω, τότε το «πακέτο» θα πρέπει να είναι άκρως δελεαστικό. Θα πρέπει να αξίζει τον κόπο, αλλιώς τι λόγο έχεις να πρέπει να κάνεις μια τέτοια αλλαγή.

Κύριο μέλημα το σπίτι. Μεγάλος μπελάς η εύρεση χώρου κατοικίας, ακόμα και στην πόλη που συνήθιζες να ζεις, πόσο μάλλον σε μία πόλη την οποία καλά καλά δεν γνωρίζεις. Πριν λοιπόν, φορτωθείς σαν τη χελώνα το καβούκι σου και τα υπάρχοντά σου,  χρειάζεται να σκεφτείς την απόσταση από τη δουλειά στο σπίτι. Πώς μπορείς να μετακινηθείς ως εκεί, στην περίπτωση που δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο καθώς και να καλύπτει τις ανέσεις που σε ενδιαφέρουν, γιατί δεν πηγαίνεις για μια μέρα αλλά για τόσο όσο χρειάζεται. Άσε που μπορεί να ισχύσει το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και το «τόσο όσο» γίνει πολύ, τελικά. Το κεφάλαιο «ψάχνω σπίτι» είναι αυτό που χρειάζεται τον περισσότερο από το χρόνο σου, εκτός κι αν η τύχη είναι με το μέρος σου και γίνει πολύ γρήγορα, που όμως θα πρέπει να συνδυάζει όλα όσα θέλεις, καλύπτοντας έτσι το πρακτικό μέρος της ιστορίας.

Εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι να αρχίσεις να εξερευνάς την περιοχή, προκειμένου να μάθεις τα κατατόπια. Να δεις πού βρίσκονται τα καταστήματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες σου  και την προσβασιμότητα σε αυτά, όπως επίσης φαρμακεία και νοσοκομείο στην περιοχή- αν υπάρχει. Ακόμα ένα θέμα που καλείσαι ν’ αντιμετωπίσεις, αφορά το αν θα είσαι μόνος/η ή αν θα έχεις και τους δικούς σου ανθρώπους μαζί. Αν πρόκειται για οικογένεια, τότε θα χρειαστεί να μεριμνήσεις και για τη δική τους κάλυψη αναγκών, κάτι που προσθέσει έναν βαθμό δυσκολίας στο όλο εγχείρημα, γιατί εδώ μπορεί να μιλάμε για σχολεία αλλά και την ομαλή ένταξη των παιδιών σ’ ένα νέο περιβάλλον. Αν είσαι μόνος/η κάπως ψιλοσώζεται η κατάσταση, όμως δεν παύει να πρέπει ν’ αντιμετωπίσεις μια νέα πραγματικότητα: ξένος σε μια ξένη πόλη. Θα πρέπει πρωτίστως ν’ αναρωτηθείς αν αυτό είναι κάτι που θα μπορέσεις να το αντέξεις.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μπορεί και να μη βγαίνεις πολύ «εκτός» από όσα έχεις συνηθίσει, αν είσαι τύπος που οι έξοδοι κι οι παρέες δεν είναι στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Δεν παύει όμως να πρέπει να διαχειριστείς τις στιγμές που έχεις την ανάγκη των φίλων σου και των δικών σου ανθρώπων και δε θα μπορείς να τους έχεις. Όσο κι αν οι τρόποι επικοινωνίας πια είναι τόσο εξελιγμένοι, η ανθρώπινη παρουσία δεν αντικαθίσταται με καμία βιντεοκλήση. Βέβαια, πάντα θα υπάρχει η λύση του Σαββατοκύριακου ή των αδειών, που θα σου επιτρέπουν την επιστροφή σου στη βάση σου.

Ωστόσο αν αυτή η αλλαγή είναι αυτή που ήθελες και περίμενες, δε θα πρέπει να σε εγκαταλείψει ο ενθουσιασμός. Σίγουρα θα γνωρίσεις νέους ανθρώπους ξεκινώντας από τους συναδέλφους σου και θα χρειαστεί η προσήλωσή σου στα νέα σου καθήκοντα. Θα πρέπει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου πρώτα απ’ όλα να προσαρμοστεί, αλλά και στον νέο σου περίγυρο να σε γνωρίσει και να σε αποδεχτεί. Μην ξεχνάς ποτέ τους λόγους που σ’ έκαναν να πάρεις την απόφαση να φύγεις. Είναι αρκετοί για να σε κάνουν να διατηρήσεις το αρχικό σου σχέδιο. Άλλωστε σ’ ένα τέτοια εγχείρημα υπάρχει η ανάγκη της δημιουργίας και της αλλαγής, σημαντικοί παράγοντες για να εξελιχθεί κάποιος. Να δοκιμάσει τον εαυτό του, έξω από το πρίσμα της ασφάλειας και της σταθερότητας που μέχρι τότε μπορεί να είχε συνηθίσει. Ν’ αναγνωρίσει τα όρια του και τις δυνατότητές του και να ξανασυστηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό.

Συντάκτης: Φρίντα Μανιάτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου