Αυτές τις μέρες βρισκόμασταν σε μια διαρκή αναταραχή, μετρώντας αντίστροφα και προετοιμάζοντας τους εαυτούς μας για τον αποχωρισμό του παλιού έτους και την υποδοχή του νέου. Σκέψεις κι αναστεναγμοί. Να ‘ναι τα λάθη, τα πάθη, οι αναποδιές της χρονιάς που πέρασε; Οι ευχές που ούτε φέτος εισακούστηκαν; Τα όνειρα που ήδη κάνουμε για το νέο έτος; Γενικά, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία απολογισμού κι ανασυγκρότησης. Το poll, λοιπόν, της εβδομάδας που μας πέρασε είχε να κάνει ακριβώς με αυτό∙ με τις προσδοκίες του καθενός για τη χρονιά που μόλις ήρθε.

Στην τελευταία θέση, με ποσοστό 6%, βρίσκονται εκείνοι που ποθούν το νέο έτους να τους φέρει χρήματα. Φταίει που είναι οι εποχές μας δύσκολες, με συνέπεια η ευχή αυτή κάπως να δικαιολογείται; Όταν δεν μπορείς να καλύψεις τις πρωταρχικές σου ανάγκες, άλλωστε, πώς να επιθυμήσεις κάτι εξίσου ουσιαστικό μεν, δευτερεύον δε για την παρούσα χρονική στιγμή; Ή να εξαρτάται, άραγε, απ’ την απληστία των καιρών μας; Όπως και να ‘χει πάντως, το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό είναι σχετικά μικρό δείχνει ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες, τα χρήματα δεν κατέχουν την κυρίαρχη θέση στις ζωές μας, δεν έχουν γίνει έμμονη ιδέα μας. Αντιθέτως, εστιάζουμε στα άυλα αγαθά, και μπράβο μας!

Στην τρίτη θέση, και με ποσοστό 17%, βρίσκεστε εσείς που ζητήσατε απ’ το 2019 να σας φέρει λίγη παραπάνω τύχη. Μοχθήσατε πολύ και τη χρονιά που πέρασε, απ’ ό,τι φαίνεται, μα οι κόποι σας δεν ανταμείφθηκαν αρκετά. Επόμενο ήταν, λοιπόν, να βιώσετε την απογοήτευση. Η αλήθεια είναι ότι, ειδικά στην ανταγωνιστική κοινωνία μας, η προσπάθεια δεν αρκεί πάντα, και λίγη τύχη ποτέ δε βλάπτει. «Υγεία είχαν και στον Τιτανικό!» θα πούμε χαριτολογώντας. Και θα σας ευχηθούμε ολόψυχα την τύχη που αποζητάτε!

Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 34%, και με σχετικά μικρή διαφορά από όσους βρέθηκαν στην πρώτη, είστε εσείς που προσδοκάτε τον έρωτα. Τον έρωτα τον αληθινό, τον αμοιβαίο, τον ζεστό, τον παθιασμένο, τον ασυμβίβαστο, που θα σας δώσει ζωή! Θα σας βγάλει απ’ την ανιαρή ρουτίνα και θα σας δώσει μια γεύση πολυπόθητης ευτυχίας. Αφήστε, λοιπόν, τη σιγουριά που σας εξασφαλίζει η οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας και βγείτε έξω, στον πραγματικό κόσμο, για να τον συναντήσετε. Με την ευχή μας!

Τέλος, με συντριπτική πλειοψηφία, και ποσοστό 43%, στην πρώτη θέση του poll μας, βρεθήκατε εσείς που ζητήσατε από το νέο έτος «απλώς να μη σας πάρεις τίποτα!». Φαίνεται πως το προηγούμενο ή τα προηγούμενα έτη σας στέρησαν πολλά, σε κάθε επίπεδο, και συνειδητοποιήσατε ότι όταν αποζητάς τα πολλά, όταν γίνεσαι άπληστος, χάνεις όσα όμορφα έχεις ήδη κατακτήσει. Γιατί είναι αλήθεια ότι, συχνά, απ’ τον ενθουσιασμό μας, ανοιγόμαστε υπερβολικά, μοχθούμε πολύ και προσδοκάμε ολοένα και περισσότερα, ξεχνώντας πως άλλα είναι αυτά που κάνουν τη ζωή σπουδαία.

Η ευτυχία έχει να κάνει με πράγματα μικρά, αυτά που τον περισσότερο καιρό μας περνούν απαρατήρητα. Τα γνώριμα εκείνα πρόσωπα που συνήθως παίρνουμε, κακώς, ως δεδομένα. Ευχόμαστε, λοιπόν, αυτό το νέο έτος αν δεν μπορέσει ή δε θελήσει να φέρει κάτι ακόμη, τουλάχιστον να μη μας πάρει τίποτα πολύτιμο απ’ όσα ήδη έχουμε∙ οικογένεια, φίλους, ίσως ένα σύντροφο, την υγεία μας και δύναμη για να διεκδικήσουμε ό,τι άλλο επιθυμήσουμε. Ευχόμαστε κάθε θέση στο τραπέζι να παραμείνει γεμάτη και φέτος!

Εμείς, εδώ στο pillowights, ευχόμαστε σε όλους η νέα χρονιά να είναι μια νέα ευκαιρία, που θα εκμεταλλευτούμε. Μία χρονιά εύθυμη, που θα μας χαρίσει απλόχερα όλα όσα επιθυμούμε· αυτό που προσδοκά ο καθένας ξεχωριστά. Και πάνω απ’ όλα ευχόμαστε να ‘ναι μία χρονιά υγείας, ευημερίας, χαράς, αγάπης, με τα αγαπημένα μας πρόσωπα κοντά μας.

Μία χρονιά που θα χαρίσουμε και θα μας χαρίσουν χαμόγελα, μία χρονιά που θα αγαπήσουμε και θα αγαπηθούμε βαθιά. Μία χρονιά στην οποία θα τολμήσουμε να είμαστε ο εαυτός σας, που θα τον αγκαλιάσουμε και θα τον αποδεχτούμε! Μία χρονιά στην οποία θα ‘μαστε όλοι λίγο περισσότερο τολμηροί κι αληθινοί. Μία χρονιά στην οποία η ειλικρίνεια θα διακρίνει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και θα κάνει, έτσι, τη ζωή όλων μας λιγάκι πιο εύκολη και διαχειρίσιμη.

Ευχόμαστε μία χρονιά διαφορετική απ’ τις προηγούμενες. Μία χρονιά εξέλιξης. Μία χρονιά ουσιαστική, που θα μείνει στη μνήμη μας ως κάτι που άξιζε να γευτούμε κι όχι ως κάτι αδιάφορο. Μία χρονιά κάπως καλύτερη και πιο αισιόδοξη από όσες πέρασαν.

Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, τα πυροτεχνήματα αμέσως μετά την αντίστροφη μέτρηση θα σβήσουν και δεν είναι αυτά που θα αλλάξουν το πώς βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Πρέπει, λοιπόν, ήδη να έχουμε αποφασίσει να αφήσουμε πίσω μας όσους κι όσα μας κρατούν στάσιμους.

Ευτυχισμένο το 2019, λοιπόν!

Συντάκτης: Βάσω Τεμπέλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη