Ο Δεκέμβρης είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του χρόνου. Το όνομά του ωστόσο, πηγάζει από τον αριθμό δέκα (decem) αφού, σύμφωνα με το Ρωμαϊκό ημερολόγιο, ήταν ο δέκατος μήνας του χρόνου. Όπως και να το κάνουμε βέβαια, ανέκαθεν ήταν ο τελευταίος μήνας και μιας που ήταν στην καρδιά του χειμώνα, γρήγορα τον αποκάλεσαν και «ασπρομηνά» ή «χιονιά». Κάποιοι λένε πως ο Δεκέμβρης κυλάει όπως κύλησε όλη η χρονιά– έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε ένα πράγμα–ενώ άλλοι τον έχουν ταυτίσει με τις γιορτινές του μέρες. Στο poll αυτής της εβδομάδας ρωτήσαμε εσάς πώς περιμένετε να είναι ο Δεκέμβρης σας και οι απαντήσεις σας λιγάκι μας εξέπληξαν.

Στην τελευταία θέση με το ποσοστό του 12%, έρχεται καταϊδρωμένη η απάντηση όσων αναμένουν έναν λαμπερό Δεκέμβρη. Παιδιά, αυτό μας ξεπερνά. Τζάμπα τα λαμπιόνια; Τζάμπα οι στολισμοί αμέσως μετά το θενκσγκίβινγκ; Δεν ξέρω τι συμβαίνει, αν φταίει το κύμα κακοκαιρίας, αν φταίει που δεν πήγε καλά η black Friday και η cyber Monday, πάντως δε βλέπω πολλούς αρκετά αισιόδοξους και πονάει η καρδιά μου. Για εσάς όμως που προσδοκάτε έναν ολόλαμπρο Δεκέμβρη, ευχόμαστε να είναι πιο φωτεινός κι από το δέντρο που στόλισε ο Αβραμόπουλος επί της δημαρχίας του– αν δεν ξέρετε τι λέω να το γκουγκλάρετε γιατί, που να χτυπιέστε, την ηλικία μου δεν την προδίδω. Σε εσάς αισιόδοξα πλάσματα, ευχόμαστε φως και λάμψη και είθε να σας βρει απαστράπτοντες ο Δεκέμβρης και οι γιορτινές του μέρες

Στην τρίτη θέση με ποσοστό 25% ήρθατε εσείς υπέροχα, ερωτικά μας τερατάκια. Εσείς που περιμένετε ο Δεκέμβρης να είναι ερωτικός να ξέρετε μας έχετε εξάψει την περιέργεια. Αναρωτιόμαστε, έχετε κάτι στα σκαριά; Το έχετε έτοιμο και το απολαμβάνετε ή θα το απολαύσετε οσονούπω, ή μήπως εύχεστε να σας συμβεί μέσα στις πιο γιορτινές μέρες του χειμώνα; Σ’ όποια περίπτωση κι αν ανήκετε, εμείς εδώ στο pillowfights σας κλείνουμε συνωμοτικά το μάτι και σας ευχόμαστε ό,τι ποθείτε να σας συμβεί. Αν είστε ακόμα single αλλά νιώθετε έτοιμοι για λίγο έρωτα, μη μείνετε σπίτι. Επισκεφθείτε φίλους και γνωστούς για τα «χρόνια πολλά», βγείτε για ποτά ή καφέδες, γνωρίστε κόσμο κι αφήστε την μαγεία του Δεκέμβρη να σας συνεπάρει! Τώρα εσείς που κάτι έχετε ήδη, τυχεροί κατεργάρηδες μας κάνετε πολύ χαρούμενους που το μότο «κρύο· καιρός για δύο» το κάνετε πράξη.

Στη δεύτερη θέση με ελάχιστες ψήφους διαφορά από την πρώτη, με ποσοστό 31% βρίσκεστε όλοι εσείς που περιμένετε έναν Δεκέμβρη διαφορετικό. Τώρα, φίλοι μου, αυτό δύο τινά μπορεί να σημαίνει είτε πρόκειται για μια αλλαγή που επιθυμείτε κι ίσως επιλέξατε, είτε για μια αλλαγή που έτυχε και μαθαίνετε να ζείτε μ’ αυτήν. Υποθέτω πως κάποιοι από εσάς ίσως βρίσκονται σε μια νέα δουλειά ή σπουδάζουν– ίσως να μετακόμισαν και σε νέα πόλη- ή έχουν αναλάβει έναν νέο ρόλο. Μπορεί να γίνατε γονείς ή να παντρευτήκατε. Μπορεί να μένετε πια μόνοι σας ή να συγκατοικήσατε. Ίσως πάλι ο Δεκέμβρης να σας βρίσκει μακριά από φίλους κι αγαπημένα πρόσωπα είτε λόγω απόστασης, είτε λόγω χωρισμού, είτε γιατί κάποιος δικός σας άνθρωπος έφυγε. Ξέρετε, το διαφορετικό έχει λίγο ρίσκο, έχει μια νότα φόβου γιατί εμείς οι άνθρωποι δε δεχόμαστε εύκολα την αλλαγή, όμως το διαφορετικό έχει πάντα μια γοητεία. Ευχόμαστε λοιπόν, ο δικός σας διαφορετικός Δεκέμβρης να είναι χαρούμενος και γεμάτος με πολλές θετικές διαφορές.

Και τώρα παρακαλώ να ηχήσουν τα τύμπανα, ξετυλίγω το φάκελο. Το μικρόφωνο λειτουργεί; Τσεκ–τσεκ! Ένα-δύο!

Στην πρώτη θέση, δίνοντας μια δύσκολη μάχη, με ποσοστό μόλις 32% όλοι εσείς που πιστεύετε πως αυτός ο Δεκέμβρης θα είναι ίδιος με όλους τους άλλους. Όπα, παιδιά. Διακρίνουμε μια κυνικότητα; Μια απάθεια; Τι vibes είναι αυτά που λαμβάνουμε, μα τον Τουτατή; Α! Είστε κι εσείς που το επιλέξατε γιατί κάθε Δεκέμβρης είναι ωραίος. Συγγνώμη δε σας προσέξαμε στο πλήθος, ελπίζουμε να είστε πολλοί. Βασικά, ελπίζουμε να είστε όλοι σας από εκείνους που περιμένουν από αυτόν τον Δεκέμβρη να είναι όπως όλοι, δηλαδή μαγικός και συναρπαστικός– μη μου γελάς ειρωνικά Σταυρούλα, σε είδα και ξέρω γιατί το πάτησες. Δε θέλουμε και δε σας ευχόμαστε μέτρια, χλιαρά πράγματα. Σας ευχόμαστε πάθος, ένταση, αγάπη, έρωτα, συγκινήσεις. Αν έτσι είναι όλοι, πολύ χαιρόμαστε για σας κι ευελπιστούμε να επαναληφθεί. Όχι μόνο τον Δεκέμβρη αλλά και κάθε μήνα!

Αν όμως το είπατε με λίγο σαρκασμό, με λίγη ειρωνεία, με το ύφος που λέω εγώ καλημέρα χωρίς να έχω πιει καφέ, μ’ όλη την απογοήτευση του κόσμου, τότε σας ευχόμαστε ολόψυχα να διαψευστείτε πανηγυρικά. Ευχόμαστε αυτός ο Δεκέμβρης να είναι εκείνη η ανατροπή που τόσο περιμένατε κι ας απογοητευτήκατε κι ας σας έπιασε μια απόγνωση. Ξέρουμε πως η καθημερινότητα δεν είναι δα και τόσο εύκολη υπόθεση, μα στο χέρι μας είναι να τα δούμε αλλιώς. Μπορεί να είστε πιο ρεαλιστές και μάλλον ένα δίκιο το έχετε. Τι είναι ο Δεκέμβρης; Ένας ακόμα μήνας είναι. Ωστόσο, μπορείτε να τον κάνετε εκείνον το Δεκέμβρη που πάντα θα θυμάστε.

Εμείς εδώ στο pillowfights, σας ευχόμαστε έναν όμορφο, λευκό Δεκέμβρη. Αν όχι χιονισμένο, τότε λευκό από φως και λάμψη. Ευχόμαστε να είναι διαφορετικός για να σπάσει η ρουτίνα και να είναι και ερωτικός γιατί το πάθος πάντα χρειάζεται. Κι αν φέτος είναι υπέροχος τότε σας ευχόμαστε να είναι πάντα έτσι. Καλό σας μήνα και χρόνια όμορφα, όπως εσείς.

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου