Εξεταστική∙ βάναυση λέξη για όλους τους φοιτητές κι όχι άδικα. Ειδικά για όσους από εμάς είχαμε την εντύπωση ότι μετά τις πανελλήνιες δε θα ξανανοίγαμε βιβλίο. Κι όμως περάσαμε φοιτητές, το χαρήκαμε ,το απολαύσαμε με την καρδιά μας τους πρώτους μήνες και μετά πέσαμε απ’ τα σύννεφα. Εντάξει, όχι για πολύ βέβαια, το πρώτο σοκ ήταν που μας ταρακούνησε λίγο. Μετά από αυτό, όλα επανέρχονται στους έξαλλους ρυθμούς τις φοιτητικής ζωής κι οι εξεταστικές έρχονται και φεύγουν σαν κομμάτι απ’ τη ρουτίνα μας.

Το δημοψήφισμα αυτής της εβδομάδας, λοιπόν, είναι αφιερωμένο σε αυτή τη μάστιγα. Πάμε να δούμε με τη σειρά τι ψήφισαν οι αναγνώστες τις σελίδας μας και να αναλύσουμε αυτές τις απαντήσεις. Τι σημαίνει η εξεταστική για τον φοιτητόκοσμο;

Καφέδες, σειρές και σκονάκια ήταν η τελευταία επιλογή του δημοψηφίσματος και βρίσκει σύμφωνο το 16.7% των αναγνωστών. Κανονίζουμε πρωινούς καφέδες με την τσίμπλα στο μάτι γιατί πολύ απλά δε γουστάρουμε να πιούμε τον πρώτο μας καφέ μονοί μας, θέλουμε τη θετική ενέργεια της παρέας μας για να ξεκινήσει η μέρα μας όμορφα. Άσχετα που κατά την περίοδο των εξετάσεων υποσχόμαστε ο ένας στον άλλο ότι θα απλώσουμε όλες μας τις σημειώσεις στο τραπεζάκι της καφετέριας, μπας και βγάλουμε άκρη κι οργανωθούμε λιγάκι. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε όρεξη για διάβασμα, θέλουμε απλά να αράξουμε με τα φιλαράκια μας μετά τον καφέ για ένα ακόμα επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς. Ή ακόμα και μονοί μας, στο μικρό σαλονάκι του σπιτιού μας, να καούμε μπροστά σε μια οθόνη και να υποκύψουμε στην αγωνιά της εξέλιξης των γεγονότων της σειράς μας. Όσο για το διάβασμα που είχαμε στην άκρη του μυαλού μας; Ναι, σιγά, θα τα βολέψουμε όλα σε ένα κομματάκι χαρτί. Πάλι καλά που ανακαλύφθηκαν και τα σκονάκια.

Οργάνωση και πρόγραμμα έρχονται να μας πουν οι επόμενοι, με ποσοστό 19.54%. Ναι, φυσικά, ένα καλό σχεδιάγραμμα διευκολύνει την κατάσταση πάντα, ειδικά αν το ακλουθούμε πιστά. Μια καλή βάση είναι να πάρουμε απόφαση ότι θέλουμε να δούμε καρφιτσωμένο στον τοίχο αυτό το πολυπόθητο πτυχίο και να καμαρώνουμε για τους εαυτούς μας. Αν μείνουμε πιστοί στην απόφασή μας, ξαφνικά, προλαβαίνουμε τα πάντα. Έχουμε την παραμικρή σημείωση απ’ τις παραδόσεις των καθηγητών και δεν ψαχνόμαστε τελευταία στιγμή να βρούμε τα sos που έχουν δώσει. Η υλη ξεσκονίζεται εύκολα και πάμε χαλαροί να δώσουμε τις εξετάσεις μας, αφού ήδη ξέρουμε πως το έχουμε στο τσεπάκι μας το μάθημα.

Καθώς ανεβαίνουμε προς την κορυφή, το 27.52% προσεύχεται γι’ αυτό το ρημαδοπτυχίο. Τα τάματα κι οι μετάνοιες δίνουν και παίρνουν τις ημέρες των εξετάσεων. Παρακαλούμε να μας ανοίξει το μυαλό στη μέση και να χωθεί μέσα η θεία φώτιση ώστε να γράψουμε τουλάχιστον αυτό το πενταράκι και να μην προστεθεί άλλο ένα μάθημα στην εξεταστική του Σεπτέμβρη. Άλλο καμένο χαρτί κι αυτό. Συνδετικός κρίκος όλων των φοιτητών έχει γίνει αυτός ο μηνάς, δεύτερη ευκαιρία για όλους εμάς που δεν έχουμε ανάψει αρκετά κεράκια αφιερωμένα σ’ ένα χαρτόνι Α4 με τη λέξη πτυχίο πάνω-πάνω. Στην τελική ευθεία των εξετάσεων μονό ένα θαύμα θα μας σώσει, το ξέρουμε κι ελπίζουμε σε αυτό.

Φτάνοντας στην επιλογή, εξεταστική σημαίνει 300 σελίδες υλη σε μια νύχτα, με το 36.24% να την έχει τσεκάρει. Ας μην κοροϊδευόμαστε, δε χωράμε και πίσω απ’ το δαχτυλάκι μας για να κρυφτούμε. Όλοι μας το έχουμε κάνει κι όχι, δεν είναι ντροπή να το παραδεχτούμε. Σε μία και μονό νύχτα στρώσαμε τον πισινό μας κάτω και βγάλαμε μια τεράστιου όγκου υλη, που υπό κανονικές συνθήκες –λεμέ τώρα– θα έπρεπε ήδη να έχουμε διαβάσει κατά τη διάρκεια όλου του εξαμήνου κι απλά τώρα, στις 12 τα μεσάνυχτα, να ξεσκονίζαμε λίγο τις γνώσεις μας. Μα καλά, ελάτε τώρα, ποιος στο καλό διαβάζει σε όλο το εξάμηνο. Έχει υπάρξει φοιτητής διαβασμένος στο αμφιθέατρο; Είναι κοινό μυστικό ανάμεσά μας, περιμένουμε την τελευταία στιγμή για να γκρινιάξουμε για την ύλη που έβαλε αυτός ο στριμμένος καθηγητής που έχει να δει χαρά απ’ την προηγούμενη δεκαετία και βγάζει τα απωθημένα του επάνω μας. Όλη την καφεΐνη του κόσμου χρειαζόμαστε ενδοφλέβια και πάλι κανείς δεν εγγυάται ότι θα τη βγάλουμε καθαρή μετά από ένα τέτοιο ξενύχτι. Θα είναι θαύμα φυσικά αν το πρωί βρούμε την έξοδο ανάμεσα στις στοίβες από τετράδια και βιβλία που έχουμε απλώσει μπροστά μας. Σημειώσεις που φυσικά δεν ξέρουμε καν πώς βρέθηκαν στην κατοχή μας.

Σε τελική ανάλυση, η εξεταστική είναι ο φόβος κι ο τρόμος για εμάς τους φοιτητές, βεβαία την αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, σαν να μην μας αγγίζει ούτε στο ελάχιστο η επίπτωσή της στην πορεία της φοίτησής μας. Θέλουμε να χαρούμε τα φοιτητικά μας χρονιά όσο περισσότερο μπορούμε κι αυτό κάνουμε. Όσες εξεταστικές και να έρθουν θα μας βρίσκουν ετοιμοπόλεμους και δε θα μας σταματήσουν για κανέναν λόγο. Το πτυχίο θα το πάρουμε κάποια στιγμή, έστω κι αργοπορημένα.  Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο κι εμείς θα τον βρούμε αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν χρειαστεί να αποκτήσουμε μαύρους κύκλους κάτω απ’ τα ματάκια μας. Σε λίγα χρόνια από τώρα θα θυμόμαστε τις εξεταστικές και θα γελάμε με την καρδιά μας για όλα αυτά που τραβήξαμε. Μέχρι τότε, καλή σ-εξεταστική.

Συντάκτης: Καλλιόπη Τζήμα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη